.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 6 de maig del 2009

Carta oberta a Patxi López

Egun on lehendakari,

Excepte en assumptes considerats d’estat, és força inusual que es produeixin pactes polítics entre populars i socialistes. A la ciutat de Barcelona, per exemple, un d’aquests pactes ha estat factible fa pocs dies per preservar el Castell de Montjuïc en mans de l’estat espanyol. Pacte d’estat. A Euskadi, per fer-lo a vostè lehendakari. Pacte d’estat.

Però tot i el camí utilitzat, lehendakari, moltes felicitats pel nou càrrec. Vostè volia ser lehendakari al preu que fos, fins i tot amb el suport dels seus grans adversaris polítics, i ja ho és. Enhorabona! Encara que, francament, vist tot plegat des de la distància no crec que sigui per envejar-lo gaire. Governar no és manar, lehendakari. Vostè està lligat de mans i peus pel PP, "el partido que quita y pone lehendakaris” segons ells mateixos van dient a qui els vulgui escoltar. Però és evident que aquest suport no serà incondicional ni gratuït. Aviat s’hauran de començar a pagar les contrapartides.

No es faci il·lusions, lehendakari, no es pensi que serà com a Catalunya, on Montilla governa, amb els suports que tots coneixem, pràcticament sense contrapartides. A partir d’ara a Euskadi governa el PSOE però mana el PP.

Amb vostè de lehendakari ara ja tenim els governs de les dues nacions històriques de l’estat espanyol en mans dels perdedors de les eleccions, els socialistes. Vostès, els socialistes, han obtingut els governs respectius amb tota la legitimitat però sense haver guanyat a les urnes, tot i que de vegades semblen haver-ho oblidat o, si més no, intenten amagar-ho. Per això de tant en tant convé recordar que, tant a Euskadi com a Catalunya, van guanyar les eleccions els dos partits nacionalistes que ara s’estan a l’oposició. Pot semblar estrany, a mi també m’ho sembla, però la llei ho permet. La perfecció no existeix ni en democràcia.

Que tingui sort, lehendakari! Cregui’m, la necessitarà. Vostè ho té molt més complicat que el nostre molt honorable. Espero que se’n surti.

Zorte ona izan!

7 comentaris:

Maurici ha dit...

Ahir a la "seva" (catalunya ràdio) la consellera Tura en el programa de Neus Bonet i Ridao a la tarda per l'Oracle van estar sembrant per cobrir-se davant les "decisions" que han succeït recentment a Euskadi. Tura "A les autonomies, en contra del que es diu, el poble no elegeix directament a un President sinó que és el Parlament amb els diputats elegits pels ciutadans els que trien la majoria que ha de governar. Que a Euskadi PP i PSOE s'entenguin per formar majoria s'entén ja que uns i altres viuen una realitat molt dramàtica i això els uneix "....??? (L'excusa és ETA).
Ridao "No tingueu cap dubte que CIU finalment formarà majoria amb el PP" a aquesta gent els falta imaginació, segueixen traient la mateixa música una i altra vegada, realment entendre's amb el PSOE dóna resultats diferents?

Unknown ha dit...

La diferència entre ERC i CiU és que els primers, quan ha calgut, no han acceptat qualsevol acord per l'estatut o el finançament. En el segon cas arrosseguem un model de finançament pactat sense cap revisió en funció de població l'any 2001 amb el PP i un pacte per la inestabilitat del govern Maragall a canvi de confiança a Madrid.I no parlo de l'acord per estabilitat de govern entre 1999 i 2003 o l'acord pel Pla Hidrològic. Per quatre duros tot plegat, com s'ha vist amb el temps.
Vaja, que mentre no ens demostrin el contrari PSOE i PP poden ser iguals (no entro a discutir-ho), però CiU i ERC no es relacionen d'igual forma amb ells. Dit això, no simpatitzo gaire amb ERC, però en aquest tema la història recent posa a cadascú al seu lloc.

Miquel Saumell ha dit...

Saltenc,
La senyora Tura ja hi té la mà trencada en això d'explicar-nos obvietats com si fóssim uns parvulets de P5. Però hi ha gent que gaudeix escoltant obvietats i per això la senyora Tura va de tant en tant a la ràdio i deixa anar les seves pedagògiques homilies.
Per altra banda, al marge de les preferències polítiques que cadascú de nosaltres podem tenir, crec que el senyor Ridao l'encerta. Però és que si les altres alternatives són el tripartit o la sociovergència, jo em quedo amb CiU+PP. Una majoria CiU+ERC la veig ara per ara del tot inviable. Després del tripartit, ERC haurà de passar uns quants anys fent la travessia del desert. Queda una altra opció: PSOE+PP, com ara a Euskadi, que no dubto tiraria endavant també a Catalunya si sumessin.

Andreu,
Començaré afirmant que jo no simpatitzo amb cap dels diversos partits esmentats en el teu comentari. Seguiré dient que entre un mal pacte Espanya-Catalunya que més o menys es compleixi, i un bon pacte que no es compleixi, em quedo sense cap mena de dubte amb el primer. I acabaré dient que Espanya ara mateix no compleix els seus compromisos financers amb Catalunya, i no només això sinó que sovint a la resta d’Espanya en presumeixen. Jo no hi entenc gaire però veig molta més tensió pel tema del finançament ara que fa 10 anys. Podem donar la culpa a CiU del què ens passa ara, com també la podem donar al franquisme, però el tripartit ja fa uns quants anys que hi és i segur que no seria cap mala idea si comencessin a assumir les seves pròpies responsabilitats, errors i mancances de tota mena. Ara sembla que totes les coses bones que passen a Catalunya siguin gràcies als que manen ara, i les dolentes culpa dels que manaven abans. Francament, ho veig poc seriós.

Maurici ha dit...

Benvolgut Orte. La història el que ens diu és que a ERC la van fer fora del govern per no estar d'acord amb l'estatut i per art de màgia, (no en vulguis saber els detalls) va tornar a entrar donant suport PER GOVERNAR precisament als que la van fer fora i a la mateixa persona (Montilla) que cinc minuts després que s'aprovés el nou estatut al Parlament el 30 de setembre va córrer cap a Madrid per presentar esmenes molt contararias als interessos de Catalunya,si, aquest és el personal que governa gràcies als independentistes (aixì es fan dir)catalans.
CIU tot i gobernar 23 anys seguits, encara avui a l'oposiciò segueix sent el partit més votat a Catalunya, per tant la política que ha fet tots aquests anys estar ben valorada pel poble.
Es ERC qui ha canviat el discurs i qui va perdent vots, esquelles i gent valuosa. Veurem finalment, com bé dius, quin lloc ocupa un i altra

joliu ha dit...

Miquel, ni li desitjo sort ni espero pas que se'n surti. Però tampoc ho esperen ni ho desitgen a Madrid, com tampoc no els convé que Catalunya funcioni. Aquí, del que es tracta, és que els trens vagin tard, les subvencions no arribin, la sanitat tingui cues, els mestres facin vaga... i anar col.locant al personal alienat la kdea que l'autonomia és una trava, que aquí gestionem malament i que una Espanya una gestinada per Madrid aniriem més a l'hora.
Saltenc, ETA és un gran invent per els espanyols!
Orte, a què ve ara atacar a CiU per l'Estatut o el finançament del Majèstic o el PHN? De què anava el post? A vegades al.lucino. Ahir em sembla que un va dir que la grip porcina era culpa de Pujol.

Anònim ha dit...

QUI DIU QUE PSOE I PP SON MOLT DIFERENTS?.
PER FAVOR... SON JACOBINS I ALLO DE "ANTES ROJA QUE ROTA", ES LA BIBLIA PER TOTS DOS.
JUGANT AMB BCN.

Anònim ha dit...

Amb aquest canvi tindrem més cohets i petards que mai... Que Déu ens agafi confessats... Quina manera d'embolicar la troca i d'anar enrere.