.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 25 de maig del 2009

No es mereixen el meu vot

Estic bastant decebut i de cara a les eleccions europees em plantejo votar en blanc o no votar. Passa que no hi ha cap candidat amb possibilitats de sortir elegit que em faci mínimament el pes. I francament, per votar segons què penso que és millor abstenir-se. La teoria del mal menor (si no em votes a mi vindrà l’altre) mai m’ha acabat de convèncer, sobretot quan tots els candidats deixen molt que desitjar. I això per no parlar de les lamentables campanyes electorals pensades per a no sé qui però segur que no per a mi. Els vídeos que fins ara han fet públics els partits més grans els trobo francament vomitius, i més que provocar la participació portaran més abstenció.

En intel·ligència, el senyor Vidal-Quadras (PP) supera a qualsevol dels altres candidats. És una persona intel·lectualment molt brillant, i és trist que molts catalans no el puguem votar per defensar les idees que defensa, al meu entendre totalment contràries a allò que molts volem pel nostre país. Això per no parlar de qui encapçala la seva llista, l’intel·lectual basc Mayor Oreja, que l’altre dia presumia amb orgull que a casa del seu avi estava prohibit parlar en euskera, tot i ser la llengua materna d’aquella família. Al meu entendre el PP es mereix un vot de rebuig, almenys a Catalunya.

Francament, sents el discurs espanyolista i gens europeista de la senyora Badia (PSOE) i ja et vénen ganes de sortir corrents. I encara que ens ho intentin amagar (diuen que el seu nom no sortirà a les paperetes), va acompanyada de la Maleni, de trist record per a Catalunya. Això d’amagar determinats candidats a les paperetes serà tan legal com es vulgui però és un clar frau a l’electorat. Crec que només per això el PSOE es mereix un vot de càstig, almenys a Catalunya.

El senyor Romeva (IVC), defensant cada dos per tres les virtuts de la democràcia cubana i altres règims similars, em resulta més aviat patètic. Al senyor Junqueras (ERC) el veig políticament molt verd, gens preparat. El seu discurs és insuls i tot sembla indicar que el canvi del tractament legal de la llengua catalana a Europa serà el seu gran objectiu. Jo de moment em conformaria amb una cosa molt més senzilla, i és que el català es pogués utilitzar a tot Catalunya amb normalitat, i això encara és una assignatura pendent.

Ens queda el senyor Tremosa (CiU). Sens dubte té una bona base tècnica i segurament, d’entrada, em desagrada menys que els que he esmentat abans. Però ell o el seu partit ens van amagar la seva molt recent militància a Convergència quan ens el presentaven com a gran fitxatge extern, un independent de prestigi. Ens van enredar sense cap necessitat ja que al final tot s’acaba sabent. Només per això el meu vot no se’l mereix i la propera vegada potser aniran més en compte abans de dir-nos segons què. Per cert, des de CiU tampoc ens han explicat encara els motius reals per prescindir de Guardans, que com a diputat europeu no va fer pas una mala tasca.

I de llistes amb possibilitats de sortir em sembla que ja no en queda cap més. Doncs a partir d’aquestes dades ara només queda acabar-ho de madurar i prendre la decisió final que, evidentment, no faré pública.

PS: Sembla ser que això de presentar llistes fraudulentes, on s’amaguen determinats candidats que es voten sense que l’elector ho sàpiga, també ho fan altres partits. Doncs allò que dèiem abans, més arguments per mantenir-se al marge d’aquest frau legal generalitzat.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Suscric totalment les teves paraules. A més aquesta dèria de fer pòlítica en vers la comparació em fa certa ràbia... No veig que hi pinten el Bush, el Berlusconi i l'Aznar en aquesta guerra. Em sona a quan el Barça era dolent i les derrotes al Madrid ja ens valien o t'havies de fixar en lo brut que era el Roberto Carlos, i ens consolaven. Quan un se sent superior i creu en sí mateix i en el seu projecte no necessita recrear-se amb el rival. Algú sent parlar del Madrid ara?

N'hi ha prou explicant les propies virtuts i ganes de fer i projectes... Només amb això ja faria. Tant difícil és?

Clara Esquena i Freixas ha dit...

La veritat és que el desencís és tan generalitzat que és de preveure que la participació a les europees encara sigui més baixa que l'última vegada. A sobre els haurem d'aguantar les seves campanyes soporíferes, sense cap idea ni contingut engrescador...És millor agafar-s'ho amb sentit de l'humor perquè venen ganes de plorar! Felicitats per l'article.

Miquel Saumell ha dit...

Ramon,
Em temo que sí, que demanes molt. No t'oblidis que tenim els polítics que tenim. D’on no n’hi ha no en pot rajar.

Clara,
A mi ja pots suposar que el fet que la participació sigui baixa no em treu ni un minut de son. I tinc la sensació que als polítics professionals tampoc, encara que aquests dies facin una mica de comèdia.

Maurici ha dit...

Arribar a que un pugui exercir lliurement el vot ha costat vides i sacrificis enormes, per tant em costa molt vanalitzar la política i qui l'exerceix. Com bé diu Tremosa, no tots els partits són iguals .

Anònim ha dit...

Ben fet. Jo no voto en eleccions de l'estat espanyol des de l'any 2000. Quan en Pujol va marxar, tot se'n va anar a fer punyetes. Ja no diferencio a CiU del PSOE.

Miquel Saumell ha dit...

Saltenc,
Segurament les culpes estan bastant repartides.

Martí,
En temes d'estat jo no diferencio a PSOE (incloent les seves franquícies regionals) del PP. Són dues cares de la mateixa moneda. Quant a CiU, els veig bastant despistats, com si encara no sabessin què volen ser de grans.

Unknown ha dit...

A mí el que més em molesta és que em tractin com si fos un estat populista. El vocabulari de la "candidata" socialista és infantil, el del PP ni en parlem, CiU que promet coses a les terres de l'Ebre com si no conegués què és la Política Agrícola comú de la UE (i el pitjor, com si ells no la coneguessin...) i en Junqueras demostrant que tampoc coneix les funcions bàsiques de les institucions europees en la qüestió fiscal.

Miquel Saumell ha dit...

Tens raó, Andreu. Però a mi el que em sembla més gros és això de les llistes fraudulentes (per incompletes) però legals. La gent votarà candidats sense saber-ho, doncs alguns no surten a la llista. Increïble! Això és un escàndol i quasi ningú en diu res, en una demostració més de la baixa qualitat democràtica d'aquesta societat.

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Miquel, estic d'acord amb tu, però els desajustos també es donen amb tota la resta de partits que s'ajunten amb partits de la resta de l'estat. Fan campanya per separat però no tots acaben sortint. Crec que el votant d'un partit gallec té dret a saber que segurament amb el seu vot està aconseguint que entri un candidat d'una altra comunitat de la "coalició". En definitiva, que el sistema electoral europeu donen peu a moltes demostracions de baixa qualitat democràtica, i em consta que passa arreu d'Europa.