.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 16 de desembre del 2009

Més èxit que fracàs

Justificació completaDesprés del referèndum el got es pot veure mig ple o mig buit o, per ser més exactes, quasi ple (percentatge del “sí”) o massa buit (percentatge de la participació). Per cert, l'acudit és de l'Avui d'ahir.

Anem a pams. En general, m’ha agradat força la preparació del referèndum. M’ha agradat encara més la implicació entusiasta de tants milers de persones voluntàries que hi han dedicat hores de lleure i de son i també diners. Sense el voluntariat això no hagués estat possible. M’ha agradat especialment la tasca molt professional que ha fet l’Alfons López Tena i el seu equip, buscant la participació i abstenint-se escrupolosament de fer campanya partidista. En aquest sentit, no m’ha agradat gens la tasca d’altres organitzadors que s’han decantat obertament pel “sí”. Entenc que com a organitzadors això no els tocava a ells sinó als partits i estaments no vinculats a l’organització del referèndum. Han donat una imatge poc seriosa.

No vaig entendre que es permetés votar a qui no es permet votar en una votació oficial. A més a més, la inclusió d’aquests dos col·lectius (jovent de 16-18 anys i immigrats sense dret a vot en una votació oficial) ha aigualit els resultats globals doncs la seva participació en el referèndum ha estat menor que la dels altres votants; és a dir, si no se’ls hagués convocat a votar el percentatge global de participació hagués estat més alt.

No m’ha agradat gens ni mica la ressaca del dia següent en forma de presentació urgent al Parlament d’una Iniciativa Legislativa Popular signada per alguns dels organitzadors, sense ni tan sols consultar els seus companys. L’oportunisme descarat d’alguns en aprofitar-se dels resultats amb interessos partidistes i/o merament particulars és de jutjat de guàrdia. Alguns organitzadors han anat molt ràpids, massa ràpids pel meu gust, doncs demà mateix presenten un nou partit polític o plataforma electoral de cara a les properes eleccions al Parlament. Tal com jo ho veig alguns estan demostrant que no són gent de fiar.
·
Entre els aprofitats hi poso també, i molt especialment, un partit anomenat Esquerra. Espero que l’actitud oportunista dels seus dirigents faci obrir els ulls a aquells que encara confien en un partit que, tot i declarar-se independentista, ha demostrat amb escreix per la via dels fets que la seva declaració d'independentisme només és una enganyifa. Per altra banda els amics de Convergència haurien d'oblidar-se de la seva ambigüitat calculada i dir-nos què volen ser de grans.

Tot i això en faig un balanç força positiu, aquest és un pas més dels molts passos que encara s’han de donar en un procés polític que serà més llarg del què segurament ens agradaria.

6 comentaris:

greips ha dit...

crec que d'aquí en poden sortir líders molt vàlids que renovin el panorama i aclareixin el futur, una mica de l'estil del que va passar al 1931.

Clidice ha dit...

per a mi el balanç també és positiu, però encara no el puc fer, fins el 24 d'abril ens queda molta feina al meu poble. Ja t'ho diré després :)

Anònim ha dit...

TENIN EN COMPTE,QUE EL INEFABLE MONTILLA, TE LA PRESIDENCIA AMB EL 15 % DELS VOTS AMB TOT EL APARELL DEL PSOE TRABALLAN A TOT GAS, I LA TRAIDORA COLABORACIO D'ERC, EL REFERENDUM UN EXIT ESPATARRAN.
JUGANT AMB BCN.

Marc D ha dit...

Home, per ser una consulta "il·legal" sense cap mena de "validesa" promoguda per una colla de "radicals" sobre un tema "minoritari", trobo que un 27% de participació és un èxit força notable. I més havent-hi el mateix dia la Marató de TV3, que en certa manera ha tret protagonisme a la consulta, i fotent un fred que pelava, que excepte els més entusiastes, segur que va fer quedar molta gent a casa.

Miquel ha dit...

Després de l'últim paràgraf del teu escrit d'ahir jo crec que "no hace falta que me dices nada más". El got mig ple, sempre.

Miquel Saumell ha dit...

Greips,
A veure si és veritat, perquè l’horitzó d’una Catalunya que camini pel seu compte governada per la colla que mana ara tampoc és que em provoqui massa entusiasme.

Clidice,
A Esparreguera potser us podran "enquestar" el 24 d’abril, com dius, però a Barcelona quasi et puc assegurar que no es podrà organitzar amb tant poc temps. De moment només hi veig improvisació combinada amb moltes ganes de protagonismes personals, i així no anem enlloc.

Oliva,
Una altra cosa que potser s’hauria d’establir a la llei electoral és impedir que qui ha perdut les eleccions pugui arribar a la presidència. Sembla de sentit comú, però això més aviat escasseja.

Marc,
Per mi és evident que els que ho considerem més èxit que fracàs no anem gaire desencaminats. Però si vols que et sigui franc jo de moment hi trobo a faltar algun municipi on el "no" guany. Potser a la tongada de l’abril en sortirà algun.

Miquel,
Sempre potser no però en aquest cas jo també penso que sí.