.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 12 de novembre del 2015

Discriminació electoral

El preu de sortir escollit diputat no és igual a Barcelona que en una comarca poc poblada, i la diferència pot arribar a ser considerable. És més fàcil, és a dir, es necessiten menys vots per sortir escollit diputat en segons quins llocs que en altres, i això es fa per evitar que territoris poc poblats es quedin sense representació a les cambres legislatives. No em sembla pas malament, però s’ha de dir també que resulta discriminatori. Jo mateix, que visc a Barcelona, em sento molt discriminat per la llei electoral, de la mateixa manera que un elector de Madrid es pot sentir igualment discriminat respecte els electors de, posem per cas, Teruel. El principi d’una persona un vot a la pràctica no és aplicable, perquè el meu vot val menys que el d’una senyora de Cervera. De fórmules per conjuminar la representació del territori i el principi que tots els vots han de valer igual n’hi ha moltes però, es miri com es miri, sempre hi hauran electors i elegits que hi sortiran perdent, i d’altres que hi sortiran guanyant. Esperem que quan es redacti la llei electoral catalana s’arribi a una solució de compromís que faci que les grans diferències actuals, ja que no es poden eliminar del tot, almenys s’escurcin.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Es va fer un intent de llei electoral que si no recordo malament va ser rebutjada. Vaig seguir un debat entre els experts que l'havien fet. Suficient per adonar-me que era un tema sense solució perfecta. Tan dolent és fer la diferència de vot gran com deixar territoris sense representació. Cal arribar a un compromís entre la representació territorial i el valor del vot individual. Per això crec que cal deixar-ho en mans d'experts o repensar el model d'elecció o de representació (no estic opinant he!, només indicant possibles vies).

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
Solució perfecta no n'hi ha, i encara més en aquest cas on el vot unionista (PP PSOE C's) es concentra en les àrees més poblades, i el vot independentista en la resta del territori.