.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 30 d’octubre del 2023

Confondre facturació amb beneficis

Gravar fiscalment els beneficis empresarials té tot el sentit, i ningú ho posa en dubte. Però els amics de Podemos i, de retruc, els seus socis del PSOE, han anat una mica més enllà, i s'han proposat castigar la banca i les grans empreses energètiques amb una mesura fiscal que genera molta incomprensió. Així, s'han tret de la màniga un impost gairebé revolucionari sobre els ingressos empresarials; recordem que sobre els beneficis ja es paga l'impost de societats.

Però gravar la facturació, gravar els ingressos de les empreses, constitueix un greu error que només pot cometre una persona econòmicament ignorant o, encara pitjor, una persona que amb aquesta mesura busqui que determinades grans empreses abaixin la persiana d'aquí i marxin a llocs fiscalment més amables. Alguns polítics no dissimulen una obsessió malaltissa en aquest sentit.

Expliques a l'estranger això de gravar fiscalment els ingressos i fan uns ulls com unes taronges, ja que tampoc ho entenen. El resultat és que a la vista d'aquests disbarats fiscals no costa gaire d'entendre que grans empreses energètiques i bancàries es comencin a plantejar molt seriosament la deslocalització d'algunes de les seves activitats empresarials a indrets en els quals no es caigui en l'error de confondre facturació amb beneficis.