.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 13 d’abril del 2010

Dictadors en potència

Hi ha persones que es pensen que tenen el monopoli de decidir allò que es pot dir i allò que no es pot dir. Se sent massa sovint la frase “això no es pot dir”. Hi ha també la variant en forma de retret més personalitzat: “això no ho pots dir”. Alguns ho deixen anar a les primeres de canvi i es queden tan amples, altres només utilitzen aquesta curiosa fórmula quan en una conversa es veuen molt apurats. Són expressions poc o gens argumentades sorgides d’uns personatges que es pensen que el seu dret a expressar-se en llibertat és incompatible amb que els seus interlocutors puguin gaudir del mateix dret a dir-hi la seva. Com que no hi ha manera de convèncer-los que la llibertat d’expressió és universal, en aquests casos és millor donar la conversa per acabada. Una manera d’acabar-la de forma simpàtica consisteix en posar-se al seu nivell i respondre molt seriosament tot dient “tens tota la raó i jo sóc un porc”. No acostumen a replicar, normalment es tracta d’interlocutors intel·lectualment justets, incapaços d’anar més enllà amb arguments mitjanament sòlids. Consideren que en tenen prou i de sobres amb expressions del tipus “això no ho pots dir”. En el fons són uns dictadors en potència tot i que segurament ni ells mateixos en són prou conscients. Però si arriben a manar poden ser molt perillosos, perquè llavors tenen mitjans per aplicar la seva particular censura. Demà parlarem del tancament il·legal del diari Egunkaria.

2 comentaris:

Clidice ha dit...

esperem que el Suprem no es basi en aquesta teoria i ratifiqui la sentència actual. Perquè els que van per la vida dient-nos als demés com hem de parlar, com hem de pensar, com hem de viure, comprenguin, finalment, que ells no són el paradigma de res, que són uns més.

Vaja! avui m'he llevat utòpica :(

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Esperem, però al Suprem hi ha de tot, també aquells que confonen la velocitat amb el tocino.