.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 28 d’abril del 2010

Què volen els que no voten?

El passat cap de setmana hi ha hagut una nova tongada de consultes per a la independència de Catalunya. Es miri com es miri la participació va ser baixa, tot i que si ens posem a buscar excuses i justificacions les trobarem totes. I es miri com es miri la voluntat independentista dels votants resulta inqüestionable. Dit això ara potser convé recordar una obvietat, i és que en democràcia els vots dels que no voten no compten. En democràcia només compten els vots dels que voten. Cal fer aquests aclariments perquè ja comencen a sorgir com els bolets a la tardor els agosarats intèrprets del sentit del vot dels abstencionistes, els intrèpids endevinadors de les intencions dels votants que es van quedar a casa en comptes de passar per les urnes.

Per tant i responent a la pregunta del títol, la resposta és: no ho sabem. No sabem si els que s’abstenen volen que Catalunya esdevingui un estat europeu independent o prefereixen que segueixi sent una regió d’Espanya. Simplement exerceixen el seu dret a no definir-se, i això tant pot ser degut a que tant els fa l’assumpte posat a votació com per qualsevol altre motiu (viatge, infermetat, mandra, etc.). Després els entesos ens tornaran a dir que segons unes enquestes molt serioses i fiables el percentatge d’independentistes a Catalunya no passa del vint per cent. Però no ens fem trampes nosaltres mateixos, en democràcia les decisions importants es prenen votant, no es prenen fent unes enquestes a la població ni interpretant el sentit del vot d’aquells ciutadans que es queden a casa el dia de la votació. Aquestes són les regles del joc.

8 comentaris:

kika ha dit...

hi ha molta gent que no vota en aquestes consultes perquè no sap ni que existeixen. perquè estan organitzades només a nivell local, sense cap suport dels mitjans de comunicació (al revés), amb un finançament que depèn de les donacions voluntaries, i amb la desaprovació expresa dels grans partits polítics.
de cap maenra aquests resultats són comparables a un referendum 'normal!

Dani ha dit...

Seguint les regles del joc democràtic:

1-No existiria un Tribunal Constitucional.

2-Aquest referèndum seria vinculant.

Potser l'eix central de la qüestió és que fa temps que no s'estan utilitzant les regles del joc democràtic...

I la veritat, és evident que una consulta no vinculant atrau molta menys gent a les urnes...

Tot i això trobo molt més fàcil votar en un referèndum on et fan una pregunta directa que no pas fer-ho en unes eleccions en les quals has de triar un partit per a que et representi. Jo ho he fet diversos cops amb diferents partits, en tots els casos considerant el vot útil, ja que no m'identifico amb cap d'ells, i realment, quan veus una persona que has votat no gaire convençut dient o fent segons quines atrocitats, t'agafa urticària i mal d'estómac...

Anònim ha dit...

MES DE DEU GENERACIONS HAN CRESCUT AMB LA POR DE UN NOU ENFRENTAMENT CIVIL,AVIS,TIETS I PARES HAN INJECTAT DINS EL SUB-CONSCIENT COLECTIU UNES RAONS HISTORIQUES,CONVENIENMENT MAQUILLADES,QUE HAN FET DEL NOSTRE POBLE GENT ESPANTADA,CREC QUE AQUESTA POT SER UNA DE LES RAONS DEL "DRAMA".
JUGANT.....

Anònim ha dit...

Doncs, si més no, sabràs perquè no voto jo. Ja en tens un, i te'n manquen uns quants més. No crec sèria la proposta. No vull fer el joc al Bertran i al Tena (i colaterals) perquè no serveix per res, i encara menys si volen barrejar la xurres i les merines, i ho volen comparar amb resultats de partits en eleccions, i amb el referendum. A mi, és la meva opció personal, no m'agrada fer de 'titella' ni anar de cap gros ni encara que fos de gegant a cap exhibició, però com tot això no ho puc expressar en un vot, que seria nul, doncs no hi vaig a votar i crec que bé n'hi haurà més que pensin com jo. I ja saps prou bé que no sóc cap 'passota', puc estar equivocat, però no passo.

Clidice ha dit...

No crec que la voluntat de més d'un milió de persones sigui per prendre-se-la a conya, ni que ningú tingui dret a menstenir-los. Creiem que estem fent un assaig, un assaig de democràcia, per si s'escau poder aprendre a tenir-ne. Els que no hi van? bé, no passa res, tothom té el dret a la discrepància.

Ah! i un referèndum vinculant mai existirà, perquè seria il·legal amb les lleis d'aquest país. L'única manera d'obtenir la independència seria si el Parlament de Catalunya la declarés unilateralment. Després, amb les lleis pròpies, es podria fer un referèndum legal.

O sigui que, malgrat tot, el que cal és votar els partits que aboguen per la independència, si és això el que es vol. Però no cal menysprear ni ridiculitzar tants centenars de milers de persones. Cal recordar que som ciutadans, igual que els altres. I alguns, potser una mica més, ja que donem una part del nostre temps a la societat que ens envolta. I "gratis total".

Miquel Saumell ha dit...

Kika,
Amb tot això que expliques encara té més mèrit que la gent faci l’esforç d’acostar-se a les urnes.

Dani,
Doncs sí, et sobra raó.

Oliva,
Potser sí, però això haurà d’anar canviant.

Ramon,
Res a dir. Un dels avantatges de la democràcia és que tens dret a anar a votar però ningú t’hi obliga, i alguns exerceixen els seus drets democràtics no anant a votar.

Clidice,
Suposo que no parles per mi. A rel d'Arenys de Munt jo vaig escriure molt convençut que hi haurà un abans i un després, i encara que de moment no parlem de votacions legalment vinculants tinc molt clar que aquestes consultes políticament són força significatives, i tinc un gran respecte per les persones involucrades en la seva organització.

Clidice ha dit...

No, no anava per tu. Era una mica reflexionar amb veu alta després de mesos d'haver de "justificar" el fet que la societat civil es mogui per alguna cosa, després de sentir que mai es mou per res. Veure una reunió de 200 voluntaris del poble, amb gent de tot color polític (PSOEc, ICV i PP no, en aquest cas, que es reunien pel boicot, tot i que alguns membres d'aquestes faccions van fer donacions "secretes" a la campanya de la consulta), trobar-se durant setmanes, arribar a consensos, discutir civilitzadament, parlar sobretot de democràcia, de com arribar a les persones perquè entenguessin el missatge de "participa, la societat també ets tu", crec que ha estat una de les millors experiències que he tingut els últims anys. I és evident que hi ha una ideologia i unes persones al darrera, però no se'n pot dir manipulació, perquè aleshores manipulació és tot. Si tu saps on vas, qui hi ha, que pensa i que vol i continues anant-hi no és manipulació, és exercir la teva llibertat amb criteri.
:)

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Crec que heu fet una bona feina i entenc que estigueu satisfets d’aquesta experiència. A Barcelona això del referèndum encara ho tenim molt verd però esperem que l’any vinent també puguem dir-hi la nostra.