.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 15 de juliol del 2010

Una nació indissoluble?

Quan llegim que a la sentència contra Catalunya el tribunal d’Espanya va decidir incloure fins a catorze vegades l’expressió indisoluble unidad de la nación española, alguns pensem que aquesta pretesa indissoluble unitat no la deuen tenir tan clara com pretenen. Repetir tantes vegades en un document la mateixa musiqueta no deixa de ser una clara mostra d’inseguretat ja que si tan clar ho tinguessin amb una vegada n’hi hauria hagut prou.

Però vist des de Catalunya i considerant només el vessant polític del cas i, per tant, sense entrar en l’aspecte jurídic, entenc que els termes “indissoluble” i “unitat” són sobrers, almenys mentre Catalunya formi part d’Espanya. Sobre l’expressió “nació espanyola” evidentment no hi tinc res a dir, cadascú es defineix com vol, de la mateixa manera que Espanya no hauria de tenir res a dir sobre què som i cóm ens definim els catalans. Si tenim el dret a decidir, que el tenim i més aviat que tard se’ns haurà de reconèixer, és precisament perquè molts pensem que som una nació amb tot el dret a decidir sobre, per exemple, cóm ens organitzem políticament.

I ja que hi som i per tal de no caure en el mateix error que ara estem denunciant, seria molt convenient que a la futura constitució catalana no es fes cap esment a l’indissoluble unitat de la nació catalana.

5 comentaris:

Clidice ha dit...

Bo l'últim paràgraf! :) el que em sembla increïble és que els exègetes de la indissolubilitat aquesta dels nassos, ara només parlen de quantitats de manifestants i de si aquest o aquell, de si és democràtic que uns "quants" catalans demanin la independència. Tan i tan fàcil que seria com ells, que s'omplen la boca de democràcia (democràcia + indissolubilitat, xocant oi?) demanessin a crits l'opció de poder ser votada legalment qualsevol iniciativa popular? Ah! no! Déu no es qüestiona, no fos cas que descobríssim que no existeix!

Ferran Porta ha dit...

Un apunt molt encertat, un epígraf molt assenyat. Anem prenent nota de les bestieses que fan a l'altra banda de l'Ebre... per no repetir-les nosaltres quan arribi el moment.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Un dels problemes que tenim és que els espanyols que manen i/o tenen influència Ebre enllà no acostumen a llegir els intel·ligents comentaris que apareixen a El radar de Sarrià. Si ho fessin, intueixo que d’altra manera ens anirien les coses.

Ferran,
Exacte, perquè de gent preparada per dir i fer bestieses se’n troben a tot arreu.

Artur ha dit...

Quan una constitució esdevé un "reglament" on s'inclouen espais geogràfics i es tanca qualsevol possibilitat de dinamisme, quan és més important la nació que les persones, quan els jutges són més significatius que els drets, ens trobem davant d'una "constitució-nyap"

Miquel Saumell ha dit...

Artur,
Sí, a veure si quan fem la nostra no caiem en els mateixos errors.