.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 27 de juliol del 2010

Tibidabo, unes preguntes incòmodes

El turisme ho justifica tot? Per què un ajuntament (per exemple, el de Barcelona) ha de tenir i gestionar un parc d’atraccions (per exemple, el del Tibidabo)? No en saben prou les empreses privades de fer aquesta tasca? És imprescindible que una ciutat com Barcelona tingui un parc d’atraccions d’aquestes característiques? O potser és que el Tibidabo és un negoci ruïnós i per això no s’hi vol ficar ningú amb dos dits de front, amb perdó de les persones amb dos dits de front que treballen a l’ajuntament, que segur que n’hi han? Però llavors encara amb més raó, per què els barcelonins hem de mantenir amb els nostres diners una empresa deficitària com aquesta? No hi han altres prioritats de despesa social a Barcelona?

I anant més al gra després del desgraciat accident de l’altre dia, és normal que si els tècnics de manteniment del Tibidabo consideren que una atracció no ofereix prou garanties de seguretat i decideixen aturar-la, això es tradueixi en una multa per l’empresa de manteniment? No s’està d’aquesta manera forçant perillosament el funcionament d’una atracció amb problemes, amb el risc evident que això comporta pels seus usuaris? No s’haurien de demanar responsabilitats a les persones que han imposat una clàusula tan perversa com aquesta, al marge de si l’acaben aplicant o no? S’ha forçat el funcionament del pèndol més enllà d’uns estrictes paràmetres de seguretat que hem de suposar que existeixen? Veurem el senyor Hereu (alcalde) i les senyores Jaurrieta i Ortiz (presidenta i directora, respectivament, de l’empresa que gestiona el parc) cridats pel jutge per tal que donin la seva versió dels fets? O tal vegada aprofitant la temporada d’estiu quedarà tot oblidat? Si el Tibidabo fos una empresa privada, tindrien els seus responsables el mateix tracte que està rebent el consistori barceloní després de l’accident mortal de l’altre dia?

6 comentaris:

Clara Esquena i Freixas ha dit...

A la teva última pregunta, segur que la resposta seria no. Sembla que a l'administració, quan passa alguna cosa tremenda, la solució és tirar endavant comissions d'investigació i altres galindaines per distreure l'atenció, tot sigui per no assumir cap tipus de responsabilitat.
L'accident s'hauria pogut prevenir perfectament però tothom mira cap a una altra banda, encara que es tracti d'una negligència garrafal. I la vida a la pobra noia ja no li torna ningú... No sé quanta incompetència més serem capaços d'aguantar, en aquest país.

Clidice ha dit...

Si vols que t'ho digui, cada dia més em miro aquests llocs (que d'altra banda no m'han emocionat mai, ni de petita) i no entenc res. Entre els uns que sembla que ens hem begut l'enteniment i els altres que només pensen en les seves butxaques, això no té ni cap ni peus. Entretant hi ha persones mortes estúpidament només per estalviar???

Noctas ha dit...

Ara feia temps que no em passava pel radar...és un plaer llegir-te, de veritat. I si el senyor hereu va ser capaç de seure a la llotja del camp del barça després de la votació d'aquell referèndum que ens va costar la friolera de tres milions d'euros, no et càpiga dubte que si ha d'anar a Cal jutge hi anirà i amb la consciència ben tranquila. Això sí, no sé si una empresa privada hagués gestionat millor la seguretat del parc. La clausula, això sí, te collons!

Miquel Saumell ha dit...

Clara,
Més ens val ser realistes, molt em temo que d’incompetència n'haurem d’aguantar molta més, guanyi qui guanyi les properes eleccions.

Clidice,
Mira, en això coincidim, a mi tampoc m’han agradat mai aquests espais, es diguin Tibidabo o Eurodisney.

Noctas,
Gràcies. Aquí ara tenim la desgràcia de tenir el pitjor alcalde des que Barcino va ser fundada, espero que per aquí baix esteu millor governats.

Aleix ha dit...

Cert que les comissions d'investigació o parlamentàries semblen no resoldre res, i que la justícia a vegades l'encerta mentre que d'altres sembla no tocar-hi (p.e. Cas Palau). Però abans que dimiteixi ningú cal arribar al fons de la qüestió, esclarir bé què ha passat i per què. Això és el que hem de reclamar i que no s'oblidin els fets.

Accidents a banda, el parc és una icona de la ciutat. Diga'm nostàlgic, però per què no hauria de ser-hi? Per què no pot ser de gestió municipal? Això no vol dir que aprovi la construcció de les darreres atraccions, però la muntanya russa de tota la vida, l'avió, el museu dels autòmates i el tren penjat tenen el seu què.

Miquel Saumell ha dit...

Aleix,
Puc compartir la teva nostàlgia però jo entenc que quan hi ha crisi -i ara diuen que n’hi ha una de molt forta- i els recursos no arriben allà on haurien de ser prioritaris, i no cal entrar en detalls, mantenir el funcionament del Tibidabo sota gestió i finançament municipal és una frivolitat més d’aquest ajuntament.