.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 23 de setembre del 2013

La societat ja n’està de dividida

Un dels arguments dels que es mostren en contra de poder votar sobre la possibilitat d’una Catalunya independent és que aquest procés dividirà la societat catalana, com donant a entendre que si s’anul·lés el procés la societat catalana romandria unida i feliç. Però com que l’argument parteix d’una premissa radicalment falsa, es tracta d’un argument radicalment fals.

No ens fem trampes, la societat catalana ja n’està de dividida. Dividida entre els que se senten còmodes sent espanyols i, per tant, no tenen cap interès en que es pugui conèixer que potser estan en minoria, i els que pensen que si deixéssim de dependre d’Espanya ens aniria més bé a tots, i volen votar per saber si representen o no una majoria del país.

Cal, per tant, deixar d’utilitzar el discurs de la por amb falsos arguments com el del risc de dividir la societat, perquè aquestes només són tàctiques dilatòries i impròpies d’una societat democràticament madura. Hem de conèixer amb urgència quins percentatges representen les dues parts de la societat catalana en conflicte i, un cop coneguts, actuar en conseqüència. La suposada divisió de la societat catalana només separa els que volen votar dels que no volen que es voti.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Aquest és un argument que he combatut diferents vegades al meu lloc. Per a ells la societat no està dividida si hi ha una part sotmesa, una part que no es queixa i deixar fer el que ells volen.

Un altra cosa és que la societat pot estar dividida en el sentit de pensar diferent com un fet normal, repectant-se. O no hi ha seguidors del Barça, de l'Espanyol i d'altres clubs? No hi ha gent de dretes i d'esquerres? polítics i apolítics? caps i treballadors? ciclistes i peatons? etc.

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
Gràcies!