.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 26 de gener del 2015

Desigualtat

(Foto: Tuca Vieira)

Més que de pobres i rics el problema que té la nostra societat és de desigualtat. Així, en una societat on tothom fos pobre, sense rics per poder comparar, el problema de la desigualtat no existiria, de la mateixa manera que si hi hagués una societat on tothom fos ric tampoc hi hauria desigualtat. La desigualtat només es posa de manifest com a conseqüència de comparar dues realitats ben diferenciades.

Per entendre més gràficament la desigualtat només cal observar la foto reproduïda a dalt. A la dreta, Morumbi, el barri més ric de la ciutat de Sao Paulo. A l’esquerra, la Favela Paraisópolis. Els dos barris estan geogràficament a tocar l’un de l’altre, només un mur els separa. Però pretendre que només els separa un mur és fer un reduccionisme absurd. Hi ha tot un món que separa els habitants d’aquests dos barris. Això és la desigualtat.

Ahir, a Grècia, Syriza va guanyar les eleccions amb autoritat. La causa principal de l’èxit electoral d’Alexis Tsipras és la creixent desigualtat de la societat grega, la desigualtat que hi ha entre, per una banda, una classe alta molt escassa però que cada dia és més rica i, per l’altra, l’amplia majoria de la societat grega, que cada dia és més pobre. L’èxit de Syriza és, en bona mesura, la conseqüència d’aquesta desigualtat. A Espanya, i també a Catalunya, dos països que, dissortadament, van pel mateix camí, n’hauríem de prendre bona nota.

4 comentaris:

Jordi ha dit...

Si, prendre nota a veure si guanyen els equivalents independentistes :D

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
;-)

Rogger ha dit...

Malauradament té difícil solució la desigualtat amb el model social i econòmic actual...

Miquel Saumell ha dit...

Rogger,
Res és fàcil, però amb bones (i poques) lleis i una ferma voluntat política d'aplicar-les quan toca, res és impossible.