.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 12 de gener del 2016

Coherència vs. responsabilitat

Foto: La Vanguardia

La gent de la CUP va dir des del primer dia que no investiria Mas com a president, i així s’han mantingut fins al final. No s’han mogut ni un mil·límetre. Màxima coherència. Junts pel Sí va dir des de la presentació de la seva candidatura que el seu únic candidat era Mas, però com que volien evitar de totes totes unes noves eleccions al març, al final van haver de sacrificar-lo i buscar-ne un altre. El risc era que si cap de les dues parts baixava del burro hagués passat allò de entre todos la mataron y ella sola se murió, i l’expresident espanyol Aznar encara s’estaria petant de riure per les cantonades d’Espanya. Uns han posat la seva coherència per davant de la responsabilitat, els altres han optat pel contrari, i cadascuna de les parts deu tenir les seves raons per actuar com ha actuat.

Uns han sigut coherents amb el suport de deu diputats i, suposadament, amb el suport de la meitat de la seva militància, tot i que, pel que s’ha anat sabent després, el resultat d’aquella votació està molt qüestionat. Els altres van haver d’aparcar la seva coherència tot i disposar d’un suport parlamentari sis vegades superior. Però la debilitat extrema de l’acord va quedar confirmada immediatament després d’assolir-lo. Així, les prepotents declaracions de diputats de la CUP ventant-se d’haver enviat Mas i diversos consellers del seu govern “a la paperera de la història” eren del tot sobreres, i la manifestació afegida que l’acord és reversible no augura res de bo. Ahir des de la CUP ja suggerien que Puigdemont, que encara ni tan sols ha pres possessió del seu càrrec, s’hauria de sotmetre a una moció de confiança. Només un irresponsable pot romandre tranquil escoltant aquestes coses.

Avui som exactament allà on érem el 27-S a la nit, amb un Parlament que té majoria absoluta independentista. Però, dit això, tothom ha de ser conscient que tenim uns acords tan fràgils que es poden trencar en qualsevol moment. Negociar sempre comporta la generositat de cedir, però sembla que els nostres representants polítics ignoraven els altíssims costos de negociar amb segons quin adversari. Tot i que ens han venut que Junts pel Sí i la CUP serien socis lleials cal no oblidar que segueixen sent adversaris polítics amb interessos totalment contraposats. Tant de bo s’acabi imposant la responsabilitat i això no passi, però en qualsevol moment ens poden donar un disgust.

13 comentaris:

luis ha dit...

La CUP de lleial res de res. A mi em fan molta por. Aixo te mala pinta. Ara, els altres també tela. Oriol Junqueras portara tema econòmic sense tenir ni idea? Aixo demostra que nomes volen el poder. Tot plegat, vergonyós!

Unknown ha dit...

Jo no tinc proves de que en Junqueras sàpiga economia però tampoc les tinc de que no en sàpiga. Segur que tindrà un bon equip assessor i també, segur que s'equivocarà. Com tothom. Però tot està per veure i a mi m'han ensenyant a no fer judicis temeraris.
Luis, segueixes captiu de que els polítics només volen el poder. N'hi deu haver de tots. A més, si l'assoleixen és perquè la ciutadania així ho vol. Naturalment estic en contra de tota mena de corruptes però només des del poder, més bé o més malament, les coses es mouen.

Salutacions, Miquel!!!

luis ha dit...

Oriol Junqueras es llicenciat en Història no Econòmia. Amb això ho dic tot. Pero es igual, pel que fan. Quina pena! Y parlo de tots els polítics (independentistes y unionistes).

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
Per ser conseller de sanitat no cal ser metge, ni ser economista per ser conseller d'economia. Això sí, en un cas i en l'altre cal tenir a l'equip bons metges i economistes que portin la tasca diguem-ne més tècnica. Als consellers els correspon la tasca política.
Sobre l'altre tema, ja una mica recorrent en els teus comentaris, comparteixo la resposta que t'ha donat la Glòria.

Glòria,
Gràcies per ajudar-me ;-)
Dit això, sempre he pensat que en Junqueras, a qui no he votat mai, és una bona persona.

luis ha dit...

Doncs Miquel per mi si cal. Andreu Mas-Colell era economista. El senyor Boi Ruiz era doctor en medicina. Ara vosaltres aneu dient que no importa. Clar, com res es important, pues fiquem a Santi Vila com a conseller de cultura. Una persona que va dir que si es prohibien els toros a Catalunya hauria d´anar a França a veure´ls. Després no ens queixem.

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
1/ queda clar que per tu sí que cal, però això no ho decideixes tu, ni jo.
2/ Mas-Colell no "era" economista, "és" doctor en ciències econòmiques.
3/ quan dius "vosaltres", a qui et refereixes? Jo només em represento a mi.
4/ si un conseller vol anar a França a veure toros em sembla perfecte.
5/ jo no em queixo, només exposo la meva opinió.

Unknown ha dit...

Luis,
L'Oriol Junqueras no només és economista, també ha estat professor a la facultat d'econòmiques. Ara caldrà veure si ho fa bé.
Com diu en Miquel no cal ser metge per ser Conseller de Sanitat mentre es compti amb un bon equip d'especialistes.
Partint del teu criteri potser abans de fer l'especialitat tothom que es vulgui dedicar a la política hauria de ser Llicenciat en Polítiques...
Espero que no et molesti les meves intrusions dites amb tot el respecte.

Gràcies un cop més, Miquel.

luis ha dit...

Per mi si cal Gloria. Boi Ruiz era doctor en medicina. Jo prefereixo gent que sapiga. Ferran Mascarell com a conseller de cultura va demostrar que si sabia. Santi Vila de moment no.
Ara, per vosaltres no cal. Perfecte. Llavors, si algún día sou propietaris d'una empresa i heu de escollir un director general, escollireu algu que hagi estudiat filosofia o física per exemple i no ADE. Perfecte.

Clidice ha dit...

Curiós, a EEUU, la meca del neoliberalisme, els directius de tècnics cal que tinguin preparació en Humanitats. Si més no en les empreses punteres. Un conseller és un gestor, per això cal saber gestionar, i això no requereix especialitat. Una altra cosa és que el conseller d'economia fos qui s'ha de veure en un despatx, a altes hores de la matinada, arremangat fent fulls de càlcul. Per cert, l'Oriol Junqueras és llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctor en Història del Pensament Econòmic per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva tesi portà per títol "Economia i pensament econòmic a la Catalunya de l'alta edat moderna" i analitzava el naixement del pensament econòmic modern en el Mediterrani occidental establint els paral·lelismes oportuns amb el pensament anglès i castellà de les primeres dècades del segle XVII. Potser no és un tècnic, però reitero, el conseller no ha de ser un tècnic, ha de ser un bon teòric i un bon gestor.

Salutacions i tot aquest tipus de coses

luis ha dit...

No hi estic d´acord Clidice. Oriol Junqueras és vicepresident econòmic. Un càrrec de molta responsabilitat. Amb tots els meus respectes, però no és un escombriaires. Per tant ha de ser un bon teòric i un bon gestor, però també ha d´estar llicenciat. Igual que si vols ser polític hauries d´estar llicenciat en Ciències Polítiques. Nomes faltaria. És com si jo vull treballar en un bufet d´advocats. El mínim que necessito és tenir la carrera de dret. No demano que tinguin 3 masters i sàpiguen 5 idiomas, però uns mínims sí. O no? negar això és absurd.
Després passa el que passa. Recordeu Ernest Benach? Una bona persona no ho dubto, pero va saltar del món casteller a la política i després va ser President del Parlament de Catalunya. No te estudis universitaris. Ja sabem com va acabar. Amb això no vull dir que tot acabi malament ara. Ni molt menys. Però és mes fàcil evitar un accident de cotxe si el cotxe te 4 rodes que si te 3.

Clidice ha dit...

I les rodes te les dóna un paper signat pel rei d'Espanya? No sóc del mateix parer. Sóc regidora i he estat regidora de Medi Ambient i d'Urbanisme amb un èxit més que acceptable (i no sóc jo qui ho diu). La meva formació? Bé, m'he guanyat la vida fent de comptable i -encara- curso el grau d'Humanitats, perquè no tinc cap interès en tenir un paper signat per un Borbó i, en canvi, tinc molt interès en aprendre. El maniqueisme no és una bona opció a l'hora de triar persones. Però, és clar, això de l'opinió és com els culs, cadascú el seu.

luis ha dit...

Ara m´has descol.locat. Que te a veure aquí Espanya? I els borbons? jo crec que res. Em sembla perfecte que no tinguis cap interès en tenir un paper signat per un borbó. Es la teva elecció.
Felicitats per tenir èxit com a regidora de Medi Ambient i Urbanisme. Ara jo venia a dir que si ets vicepresident econòmic has d´estar llicenciat i si és en economia molt millor. Per mi un conseller ha de ser un bon tècnic, un bon teòric i un bon gestor.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Moltes gràcies, regidora, ho has explicat molt didàcticament. Comparteixo les teves opinions, i veig que hi ha qui en discrepa. Aquesta és la filosofia d'aquest blog, que cadascú pensi com vulgui i ho pugui expressar amb llibertat.

Luis,
Res a afegir, ja et vaig contestar fa uns dies.