.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 23 de setembre del 2009

Còmplices dels negocis de Don Fèlix?

Tornant al tema del Palau de la Música, sempre m’agrada separar clarament la cosa pública, és a dir, de tots, del sector privat. Si al RACC o al Barça un dia sortís a la llum una cosa lletja d’aquestes, un lladronici per part del president, em sabria greu només en la meva qualitat de soci d’una d’aquestes entitats, però sense anar més lluny. Vull dir que es tracta d’institucions privades que funcionen amb diners privats, i els seus socis en són els únics responsables i, per tant, quan van mal dades en són els únics perjudicats. Però en els negocis de Don Fèlix, a banda de molt diner privat provinent d’empreses i particulars que suposo ja prendran les mesures pertinents, hi havia també un gran volum de diner públic, diner de tots, i aquest és el que em preocupa especialment.

Els responsables d’haver posat tan alegrement els diners de tots en mans de qui ara ja sabem que és un lladre compulsiu són, en primera instància, Zapatero, Montilla, Fogué i Hereu. Per cert, tots socialistes. No ens hem d’oblidar, però, d’alguns dels seus antecessors, socialistes i no socialistes, en els respectius càrrecs de presidents del Gobierno de España, de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona. I aquí encara hi hauríem d’afegir alguns ministres, consellers, diputats i regidors. Aquestes persones són les que tenen la responsabilitat política del cas. Ara bé, si ells diuen que del robatori continuat no en sabien res jo, des del meu més profund escepticisme, no hi tinc gran cosa a dir.

O si es vol, hi tinc molt a dir: és l’eterna discussió sobre les generoses subvencions públiques a determinades institucions privades, una pràctica tan estesa al nostre país que personalment em produeix una mena d’urticària que alguns en comencen a dir desafecció política. Sempre m’ha semblat que les voluntats polítiques s’haurien de poder aconseguir utilitzant tan sols l’exemple de la feina ben feta, i els diners s’haurien de reservar per a coses més necessàries com ara les infraestructures, la sanitat i l’educació. Resumint-ho, el tema de les subvencions més o menys alegres ens pot agradar o no però sembla ser que fins aquí no hi hauria res delictiu.

Ara bé, que aquests personatges i les administracions que representen no haguessin establert uns controls efectius sobre la destinació final dels diners públics, és a dir, diners de tots, potser ja molts convindrem que és quelcom que comença a fer pudor de socarrim. M’estic referint també als polítics de segona fila i als alts funcionaris públics que en representació de les diferents administracions formaven part dels patronats, consorcis i juntes directives que hi ha a l’entorn del Palau de la Música.

Dit això, penso ara mateix en els milions de ciutadans que amb els nostres impostos hem involuntàriament contribuït a l’enriquiment delictiu de Don Fèlix. Crec que ara tenim tot el dret a plantejar-nos una sèrie d’interrogants i a demanar responsabilitats, no només polítiques, a tota aquesta colla d’incompetents que no han estat capaços d’evitar aquest lladronici continuat en el temps. A no ser... a no ser que no siguin tan incompetents com pugui semblar a primera vista. A no ser que no tots els diners esfumats hagin anat a parar a la mateixa butxaca com ens volen fer creure. Molts esperem que la justícia acabi posant a tothom al seu lloc. Als jutges tot d’una se’ls ha girat molta feina.

9 comentaris:

Clidice ha dit...

a mi el que em sulfura és que es digui que no hi ha calers per a la sanitat o l'educació i aboquin el carro en aquestes organitzacions més que sospitoses. Subvencionar la cultura? si, segurament, però pel mateix ha de tenir un control triplement estricte.

I tots en som responsables quan veiem algú que s'aprofita de qualsevol cosa pagada amb els diners de tots i fem veure que no ho veiem.

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Quanta gent ha "sucat" a part de Millet? Gran pregunta! Això és el que tots voldríem saber i em penso que tindríem tantes sorpreses que no les podríem ni pair.

Francesc Puigcarbó ha dit...

ve de vell aixó d'en Millet hi aquí hi hi caben tots, Aznar, Pujol, Mas, la pregunta que es fa na Clara és la que em feia també jo...tot el diner ha estat per a ell i el seu soci?, o aqui hi ha hagut financiació il·legal per altri.....

Anònim ha dit...

Aviat saltarà a premsa que part dels diners han anat a la FAES,...
espera tres o quatre dies i ho sentiràs.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Els que ens estem sulfurant per moments estem creixent en progressió geomètrica, doncs a cada hora que passa ens van dient coses noves, en petites píndoles però, això sí, sempre pitjors que les anteriors.

Clara,
Escoltant aquest matí mentre conduia per les comarques interiors les lamentables i nervioses respostes que un tal Enric Lacalle i un tal Joan Gaspar, "patrons de la cosa", donaven a Manel Fuentes a CatRàdio, del tipus "em sembla que no vaig firmar res", "no recordo si firmàvem o no", “allà ens presentaven uns comptes i tothom deia amen”, etc. etc., arribes a la conclusió que hi ha més marro del que ens podem imaginar.

Francesc,
Tampoc vas gens desencaminat.

Joan,
No ho sé, ja es veurà, però per mi tan greu seria això com si els diners fossin per finançar CCOO o el partit antitaurí, per comprar loteria de la bruixa d’or o un quadre de Picasso, o fins i tot per donar-los a Càritas. “El fin no justifica los medios”.

Anònim ha dit...

Això de que la culpa del cas Millet és del PP i de la FAES, s'ho creu algú? De debò?

De totes maneres, crec que la punta del iceberg ve a ésser una crida a navegants.

De sobte, uns inspectors de Hisenda de la Hisenda menys gimnàstica d'Espanya (la de BCN) fan una inspecció ... a qui?

I 183.000 euros esdevenen 3,3 milions, desprès 10 milions i ara 30 milions.

Tot plegat sona a Omertá: si tu no m'aproves els Pressupostos Generals de l'Estat, aleshores jo tinc Hisenda, Interior, Anticorrupció, la Fiscalia General de l'Estat, la Intel·ligència, el Quart Poder, ...

I tu què tens? Una Casa Gran? Plena de què? D'armaris amb cadàvers?

El primer ja ha sortit a la llum.

Alguns es pensaven que quedarien fora del Cas Gürtel només per fer la feina bruta d'anar al Notari. So naive!

Tants màsters a l'estranger quan només els calia aprendre al carrer Nicaragua. O al "dibà" ...

Perquè no fan de tot això una consulta popular?

I encara voldran construir una nació ... JA JA JA JA

I els presumptes patriotes culpant al PP i a la FAES .... què patètic.

Chapeau als sociates. Són uns putos cracks. Es mereixen governar per sempre més.

Jordi Roca ha dit...

Potser més que còmplices hauriem de buscar imitadors.

Miquel Saumell ha dit...

Jordi Roca,
Potser ambdues coses.

Jordi Roca ha dit...

Miquel: i tant!