.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 9 de setembre del 2009

El cinisme d’Iberia

Per tal de centrar el tema aclareixo que aquest article tracta exclusivament de la companyia Iberia i no del grup d’empreses que encapçala la mateixa, ni de l’aliança One World a la que pertany. Abans era el que es coneix com una companyia de bandera, de bandera espanyola i capital públic. Actualment, tot i que el seu capital és privat, en alguns aspectes encara actua com si ho fos, al servei de l’estat que hi ha al darrere de la rojigualda, o al servei de la Comunidad Autónoma de Madrid que hi ha al darrere de Caja Madrid, accionista de l’empresa.

Aquesta companyia va decidir fa uns anys anar prescindint de l’aeroport de Barcelona fins a deixar-hi només el servei del pont aeri. Iberia va anar eliminant totes les altres rutes que sortien de o arribaven a Barcelona, alhora que la seva filial de baix cost Clickair (ara Vueling) es feia càrrec d’algunes d’aquestes rutes i n’obria de noves. El missatge subliminal d’Iberia és que els seus clients catalans tenen ara dues opcions: o viatgen via Madrid o viatgen amb low cost.

Amb quin objectiu Iberia va actuar amb tan poc respecte i manca de sensibilitat cap als clients que surten de o arriben a Barcelona? Doncs amb l’únic objectiu d’intentar omplir la T4 de Madrid al preu que fos, encara que aquest preu fos quedar malament amb la clientela catalana. Dit en altres paraules, des de Barcelona Iberia ofereix als seus clients totes les facilitats per anar a Madrid, però només per anar a Madrid. Un cop allà, la companyia ofereix un ventall de possibilitats per anar a un munt de destinacions europees i d’ultramar. Per aquesta companyia, la nova T1 de l’aeroport de Barcelona fa només funcions d’auxiliar de la T4 de Madrid, com si la nova terminal de Barcelona fos una mena de T5 de l’aeroport de Madrid.

Alguns ho tenim clar i no passem mai per Madrid. Com a norma, ja fa anys que no viatjo amb Iberia, i només ho faig quan em resulta absolutament imprescindible, i quasi mai ho és. Posats a tenir d’anar a Madrid per agafar un altre avió, alguns tenim clar que també podem viatjar via Amsterdam, o Frankfurt, o Munic, o Paris, o Londres, o... Afortunadament tenim un munt d’alternatives que ens permeten prescindir d’Iberia. Ells ens tracten amb poca consideració i nosaltres deixem de ser-ne clients. Així de senzill, pur sentit comú.

El cinisme d’Iberia es fa evident en l’anunci que aquests dies surt a la premsa anunciant que a partir d’avui aquesta companyia passa de la T2 a la T1. L’anunci a pàgina sencera aparegut a la premsa d’ahir deia textualment:

A partir de demà, tota Iberia és a la T1 de Barcelona

Cinisme en estat pur. Per entendre’ns, tota Iberia vol dir el pont aeri, l'única cosa que aquesta companyia ens ha deixat a Barcelona.

7 comentaris:

Clidice ha dit...

Per mi ja s'ho poden confitar, prefereixo fer escala a Frankfort o a Londres que no a madriT. A més, normalment, les altres companyies són més servicials i els avions menys estrets.

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Tant de bo tots els usuaris fessin el mateix raonament. Als d'Iberia se'ls baixarien ràpidament els fums. Gràcies per tota la informació!

Trina Milan ha dit...

Totalment d'acord..alguns no saben que la xarxa genera marqueting negatiu i així els va...;-)

Vida quotidiana ha dit...

Jo ja fa molts anys que procuro evitar-la. Preus elevats i servei pèssim. Encara recordo les hostesses que semblaven que et perdonaven la vida...

Miquel ha dit...

Per sort, gràcies a la gran oferta de vols aeris, mai he hagut de dependre d'Iberia per arribar a enlloc... Precisament l'únic cop que els he utilitzat, per anar a Madrit, hi va haver una vaga dels treballadors de handling, el vol de tornada estava programat per a les 7 de la tarda i fins gairebé les 4 no vaig arribar a Barcelona, una vergonya.

greips ha dit...

a mi un cop casi m'insulten les hostesses en un vol transoceànic... perquè se'm va acudir demanar una aigua! "Que yo ahora estoy en mi rato libre!" em va cridar l'hostessa.

Des d'aleshores mai més :)

Miquel Saumell ha dit...

Moltes gràcies pels vostres comentaris. Afortunadament aquí no passa com a Cuba, on els cubans, si tenen permís de les autoritats, només poden viatjar amb els tronats avions russos de Cubana. Aquí hi ha un marcat lliure i podem escollir no volar amb Iberia.