.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 20 de gener del 2010

Encara no sabem què vol ser de gran però CiU guanyarà (1)

Amb poques excepcions, més de vuit anys seguits al poder acostumen a deixar-nos governs acomodaticis i mancats de noves idees. Per això sempre em mostro crític amb als governs de llarga durada, com ara els vint-i-tres anys de Pujol o els catorze de González, així com determinats ajuntaments, diputacions i autonomies que a la pràctica funcionen com si fossin de partit únic in aeternum, i massa sovint amb les mateixes cares al capdavant de la institució. Per tant, entenc que també té la seva part positiva que CiU, tot i ser el guanyador de les últimes eleccions, s’hagi passat uns anys a l’oposició després dels vint-i-tres anys continuats al govern.

Un aspecte molt positiu de la democràcia és l’alternança política, tot i que aquí encara ens manca una llei que reguli la limitació de mandats, com passa a molts països. Avui manen uns i demà manaran uns altres. El vot pot ser transversal, avui es vota socialista i demà es vota popular. Al cap i a la fi aquests dos partits tenen sovint una pràctica política molt similar, si més no en tot allò que fa referència al creixent desencaix de Catalunya. A més a més, aquí podem triar altres opcions polítiques més minoritàries però igualment interessants, i s’estan coent noves alternatives (Reagrupament, Plataforma per Catalunya, Montse Nebrera, Jan Laporta, etc.) que poden donar alguna sorpresa o, com a mínim, bastir un Parlament més plural que faci més necessària la negociació política entre grups.

Avui em mullaré una mica més que d’habitud, i barrejaré desitjos personals, previsions electorals i realitats polítiques a partir dels resultats de les properes eleccions. Així, de cara als pròxims quatre anys sembla clar que la llista de CiU tornarà a guanyar les eleccions. Segons totes les enquestes això tornarà a ser així, però el meu desig és que CiU no assoleixi una majoria absoluta. Les majories absolutes sempre comporten un excés de prepotència i una manca de respecte no només per l’oposició sinó també pel ciutadà, i no m’agrada ni una cosa ni l’altra. Així mateix m’agradaria que CiU governés en minoria, amb pactes puntuals amb uns i altres.

Aquesta seria per mi la situació ideal de cara als propers quatre anys, per recuperar-nos una mica dels continuats desgavells del tripartit. I tot això ho dic sense saber encara quin serà el sentit concret del meu vot, que és un vot canviant amb el temps.

(La segona part d’aquest article la trobareu aquí)

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Això, que fotin polítiques de dretes per als rics. Això és que voleu.

Kim F.

Clidice ha dit...

amb franquesa, jo ja no sé que vull :(

Unknown ha dit...

A la política catalana ja hem viscut força combinacions de partits i coalicions a Catalunya i Espanya. Ens falta una, un partit en minoria pactant reformes no sempre amb els mateixos. Això sol portar a la centralitat i la moderació. Després, lògicament, cadascú tindrà preferències sobre qui ha de ser el mínim comú denominador i quins els aliats puntuals.

Miquel Saumell ha dit...

Kim,
Dretes = rics; esquerres = pobres. Pensava que aquesta mena de discursos antics els teníem ja superats, però veig que no. Què hi farem!

Clidice,
Jo sí, de moment perdre de vista el tripartit, i com més aviat millor. Carod llavors es podria entretenir en repassar la llista dels consolats que hi ha a Barcelona, per tal d’evitar tornar a fer un altre cop el ridícul, com aquesta vegada ha fet al Senegal:
http://politica.e-noticies.cat/el-consolat-del-senegal-ja-existeix-36922.html

Andreu,
Veig que avui més o menys coincidim, després potser discreparíem en el detall.

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Artur Mas vol una "gran majoria" que li permeti governar amb tranquil·litat. Penso que per no repetir el malson tripartit segur que molta gent els votarà, encara que les "grans majories" no ens convinguin gaire. Crec que CiU faria molt bé de fer entrar més saba nova dins de la seva formació, especialment a la cúpula del partit perquè la corrupció també els ha erosionat força...

Miquel Saumell ha dit...

Clara,
Sí, el terme "gran majoria" com a mínim pot provocar equívocs. Jo ho interpreto com que Mas vol com més vots millor, com qualsevol dels altres candidats, i si pogués assolir una majoria absoluta evidentment que no hi faria fàstics, però penso que pel país seria millor que no arribés als 68 diputats de la majoria absoluta.

Anònim ha dit...

AMIC KIM,PER FAVOR¡¡¡¡¡
TAMBE POT PASSAE UN "APAÑO" A LA VASCA,ALICIA,I MONTSERRAT AMB ICETA.
JUGANT AMB BCN.

Unknown ha dit...

Home, com que em sembla que el pp no ens fa el pes i icv tampoc,em sembla que estaríem d'acord