.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 17 de gener del 2014

La fi del setrill

En menys de dos mesos desapareixeran definitivament les clàssiques setrilleres de bars i restaurants, i de setrills ja només en trobarem a les cases particulars. Es tracta d’una mesura bàsicament higiènica, i no em sembla malament que per fi s’hagi decidit adoptar-la també a casa nostra. Cal recordar que, des de fa anys, normatives similars s’apliquen en altres països.

Així, a partir del mes de març ens posaran l’oli i el vinagre a taula en envasos etiquetats i precintats. Amb aquesta mesura segurament pagaran justos per pecadors, perquè hi ha establiments que cuiden molt la presentació i el contingut dels seus setrills, però no tots ho fan. Si tots actuessin correctament potser no seria necessari establir la nova normativa.

De vegades et trobes amb algun setrill que si no vols quedar amb els dits oliosos no saps ni com agafar-lo, i això per no parlar de la brutícia històrica que alguns setrills porten incorporada. Amb la nova normativa esvairem també el dubte sobre la qualitat del producte que contenen els setrills, i s’evitaran les barreges que es poden fer ara lluny de la vista del client.

És d’esperar que a partir de l’entrada en vigor de la nova normativa els serveis d’inspecció detectin i multin els restaurants que reomplin els envasos, que en un país d’espavilats com el nostre segur que n’hi haurà més d’un. Valorats els pros i els contres penso que la mesura serà benvinguda pels usuaris, tot i que sóc conscient que el menú del dia potser se’ns encarirà uns cèntims.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

La raó principal ha estat la reclamació dels productors d'oli perquè consideren que així es vendrà producte de qualitat.

La higiene és responsabilitat principal del propietari i el control de l'administració. Si et trobes un establiment en males condicions (i els setrills poden ser només la part visible) vol dir que ni propietari ni control compleixen. Amb això vull dir que la higiene no millorarà per l'ús d'ampolles si no hi ha intenció per part dels titulars i de la inspecció.

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
Totalment d'acord. El proper pas potser serà la desaparició de la gerreta de vi de la casa.