.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 9 de gener del 2023

Argentina, un país tan ric i tan desgraciat alhora

L'equip de futbol patrocinat per Argentina, un dels països més corruptes de l'Amèrica Llatina, ha guanyat a Qatar el campionat del món de futbol. Però tot i aquest triomf esportiu, Argentina continuarà sent un país tan corrupte i tan devastat econòmicament com ho era abans del campionat. Dissortadament.

Fa uns anys, trobant-me a Buenos Aires, dinava amb el meu proveïdor de llana, un empresari que tenia una gran estancia a la zona de Bariloche. La finca era tan extensa que, per fer l'inventari anual del bestiar que hi pastava (vaques i ovelles) utilitzaven la fotografia aèria: fotografiaven un cinc per cent del territori, ampliaven les fotos, comptaven els animals i multiplicaven les xifres de vaques i ovelles per vint, i així tenien una idea aproximada del bestiar que tenien.

Doncs bé, aquell comerciant es lamentava que un país tan ric com Argentina patís la desgràcia de tenir uns governants tan corruptes que robaven les vint-i-quatre hores del dia, i no deixaven que la terra es recuperés durant la nit. Afegia que només que es limitessin a robar de dia i permetessin que la terra es recuperés durant la nit, Argentina esdevindria un país econòmicament de primera divisió. Però ni els peronistes ni la resta de polítics que governen el país semblen disposats a acceptar aquest joc. I així els va, a ells la mar de bé, mentre el poble viu en la misèria. Un poble que només té l'equip de futbol liderat pel senyor Messi per apaivagar les seves penes. Decebedor.