.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 27 de febrer del 2009

Pigs

En anglès, pigs és el plural del mot pig, que vol dir porc. Però utilitzat de forma pejorativa, amb aquest nom també es coneix el grup dels quatre països del sud de la Unió Europea, aquells que sempre s’han considerat més desgraciats econòmicament parlant. Pigs és l’acrònim format per les inicials, en la seva denominació anglesa, de Portugal, Italy, Greece i Spain.

Evidentment després de les darreres ampliacions de l’UE cap a l’est, els països més pobres han passat a ser uns altres. Això però no treu que la premsa anglosaxona segueixi utilitzant aquest terme insultant per referir-se a nosaltres. És allò d’agafar la fama de desgraciat i la dificultat que se’t presenta després per canviar-ho.

Doncs bé, com que ara ja no som els més pobres, en pocs anys passarem de cobrar una pastarrufa important de l’UE a pagar a l’UE, és a dir, a ser-ne contribuents nets. Els que llavors cobraran de valent seran Romania, Bulgària, etc. Però m’atreviria a dir que els anglesos que són molt seus seguiran anomenant-nos pigs a nosaltres.

A nosaltres els catalans això no ens ve gens de nou, i en aquest sentit anem més entrenats que la resta dels contribuents de l’estat espanyol. Aquí pagues de valent i encara t’insulten. Ja m’agradarà veure com s’ho agafen els espanyols això de ser contribuents nets de l’UE i a sobre que els diguin que són uns porcs.

Potser llavors començaran a entendre quelcom que sentim els catalans des de temps immemorials. O potser no. Una cosa, però, és clara. El nombre d’euroescèptics espanyols augmentarà a mesura que se n’adonin que això de ser europeus costa molts diners, de la mateixa manera que, per motius molt similars, l’escepticisme amb Espanya té cada dia més adeptes entre els catalans.

I per evitar malentesos, visc(a) Europa!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

ai, quina gràcia tornar a sentir això dels Pigs després d'anys! A la facultat hi havia un professor d'Economia Europea que sempre ens deia alguna cosa així com que no ens sentíssim insultats amb això dels porcs, que ja se'ls passaria amb els anys... doncs mira, n'hauran de passar uns quants més.

Miquel Saumell ha dit...

Rosalita, intento posar-me a la pell d'un british i des de la seva perspectiva reconec que definir amb el terme "pigs" als europeus pobres del sud té la seva gràcia, encara que a nosaltres no ens en faci gaire. Com potser també la té aquella dita que em sembla que diu que sempre serà més femení un senyor francès que una senyora anglesa, una dita no precisament insultant pels senyors francesos.