.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 20 de maig del 2010

Excés de protagonisme

Així com després d’un partit de futbol se’ns informa sobre els percentatges de possessió de la pilota que han tingut els equips durant els noranta minuts de joc, seria igualment interessant que després de cada entrevista radiofònica i/o televisiva se’ns facilitessin els percentatges de possessió del micròfon per part de l’entrevistador i de la persona entrevistada. Penso que un percentatge abusiu per part de qui fa l’entrevista ja fa sospitar sobre un intent de protagonisme excessiu que a mi personalment em desagrada.

Sóc conscient que esperar que el protagonisme d’una entrevista se l’emporti la persona entrevistada potser és demanar massa en el cas de segons quins periodistes, especialment aquells a qui tant agrada escoltar-se mentre parlen i acaparar tota l’atenció. Trobo que hi haurien d’haver unes mínimes regles del joc encara que moltes vegades aquestes desmuntarien determinades tàctiques d'entrevistar. Parlo d’aquells entrevistadors que massa sovint donen la sensació que ells ja saben quines són les respostes que toquen, o almenys quines són les respostes que ells voldrien escoltar de la persona entrevistada.

És el que jo anomeno la tàctica Cuní, que consisteix en fer preguntes excessivament llargues i embolicades, farcides de consideracions paral·leles que no sempre vénen al cas, unes preguntes que de vegades fins i tot porten induïda la resposta. Aquesta tàctica sovint es complementa amb tallar sense cap mirament a la persona entrevistada quan es veu que no va pel camí que l’entrevistador prèviament s’ha marcat. Resulta curiós constatar que d’aquestes pràctiques alguns en diuen fer bon periodisme.

8 comentaris:

Clidice ha dit...

sempre he considerat el senyor Cuní com un periodista poc fiable (i més a partir del dia que vaig tenir accés a un text seu sense passar pel corrector, mare meva!). I em sembla força increïble que tingui els matins a TV3. Serà que la professió periodística encara està pitjor que no pas ens diuen?

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Si comparem aquest "periodista estrella" amb alguns altres, Cuní queda en bona posició, si més no, dóna una mica de canya. Aquesta és una professió cada vegada més "light"! De tota manera, estic totalment d'acord amb tu, el protagonisme l'hauria de tenir el convidat i no pas l'entrevistador, que per això ha fet l'esforç d'anar fins al plató! Però està clar que aquesta mena d'entrevistes pràcticament no tenen lloc a la televisió, llevat d'honroses i puntuals excepcions...

Anònim ha dit...

L'ESCOLA CUNI A FET ESTRALLS,ENCARE NO ENTENC COM UN HOME TAN INTELIGENT,SIGUI TAN ACLAPARADORAMENT PESAT¡¡¡¡¡CADA DIA RECORDA MES AL TABARROT DE JOAN BARRIL.
JUGANT AMB BCN.

Enric Tomàs ha dit...

No puc valorar si Cuní és d'aquest tipus de periodistes, però si tens rao que aquesta categoria és lamentable i fa un flac favor a la professió.

Dani ha dit...

Tens tota la raó, però crec que ara s'ha moderat. Recordo fa un temps que es dedicava directament a respondre en nom de l'entrevistat, de l'estil "Tú el que penses és que..."

Ara, per acaparadora la seva companya Pilar Rahola... Deu considerar que ho sap absolutament tot de tot i que té més dret a la paraula que la resta de la gent...

Conviden al programa a gent que potser és aquell l'únic dia que poden expressar les seves idees als mitjans i després la Rahola no els deixa parlar...

Un dia va venir un doctor en biologia, em sembla recordar i la senyora Pilar va dir alguna cosa de l'estil "Avui no cal que intervingui jo tant perquè vostè és l'expert". Quins nassos! Ni que la resta de convidats no tinguéssin coses interessants a dir!

Tot i això he d'acceptar que a aquelles hores, hi ha poca oferta de televisió mínimament potable i de vegades els matins són la opció més digna...

Cada cop em costa més escoltar tertúlies polítiques, sobretot de determinats canals, sense encendre'm....

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
I ja que parlem de crisi, a ningú se li ha passat pel cap esbrinar els honoraris del senyor Cuní, tenint en compte que TV3 és una empresa pública?

Clara,
Estic d’acord amb tu, n’hi ha de pitjors, però tan pesats com ell potser no.

Oliva,
Estic segur que a pesar de tot Cuní agrada a moltes persones que miren la tele a aquella hora.

Enric,
Afortunadament n’hi ha molts altres que ho compensen.

Dani,
Un bon complement al meu post, molt d’acord amb les teves reflexions.

Artur ha dit...

Probablement el fet de que a alguns periodistes se'ls sacralitzi qualificant-los de "formadors d'opinió", de "gurús de la comunicació" o de "vaques sagrades" de la informació és un perill: No deixen el micròfon.
a nivell de "política de cadena" ja sabem com les gasten les empreses (TV3, Cuatro, Intereconomía....). Els periodistes tendeixen a ser fruits ideològics de la gran necessitat de transformar les idees i el pensament dels ciutadans. I això s'ho creuen perquè la gent té confiança (creença cega) en els periodistes

Alejandro ha dit...

Ara mateix estic escoltant el Cuní. Segurament s'el podria millorar força en fons i en forma, però em conformo amb que no faci continuament interrupcions als seus entrevistats, i sobre tot, tertulians, que trobo de molta poca educació, i que, a, sobre tenen l'inconvenient de trencar-li sovint el fil del que anava a dir el tertulià.