.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 3 de maig del 2010

Les preguntes toquen totes

Les regles del joc diuen que l’entrevistador tria les preguntes i la persona entrevistada escull les seves respostes, i sembla raonable que sigui així. Dissortadament aquesta regla no sempre es compleix, i un bon exemple per il·lustrar-ho és l’actitud de Jordi Pujol. Quan en el transcurs d’una entrevista li fan una pregunta que no li agrada Pujol té una sortida que amb els anys s’ha convertit en tot un clàssic: “això no toca”. Llegeixo que l’altre dia Manel Fuentes entrevistava Jordi Pujol a Catalunya Ràdio i en un moment determinat Pujol li va dir: "Jo no estic aquí per respondre les teves entremaliadures". Ja hi tornem a ser, és la versió actualitzada del conegut això no toca però ara enriquit amb la definició d’entremaliat concedida al periodista que només intenta fer la seva feina. No m’agraden aquestes sortides de Pujol a la vegada que em sorprèn que encara hi hagi qui li rigui la gràcia, això suposant que en faci, de gràcia. Considero que en pretendre alliçonar amb quelcom que no li pertoca Pujol s’equivoca, intenta posar en evidència al periodista quan en realitat qui es posa en evidència és ell mateix. No és ell qui ha de decidir allò que toca o no toca ni és ell qui ha de triar les preguntes que li faci el periodista, i en qualsevol cas si no vol respondre alguna pregunta no té cap obligació de fer-ho. És ben conegut que quan els convé els polítics tenen una habilitat especial per respondre sense dir res, unes situacions que, per altra banda, penso que sovintegen massa. Les preguntes toquen totes, l’entrevistat que es limiti a demostrar el seu nivell d’intel·ligència amb les seves respostes. És molt demanar?

8 comentaris:

Clidice ha dit...

estem d'acord. Sempre m'ha semblat una falta de respecte imperdonable per part del suposat pare de la pàtria cap a la ciutadania. I és que aquest tarannà és força corrent entre alguns dels nostres pròcers, tractar-nos de discapacitats els ciutadans. Així és com ens hem acostumat a no prendre partit, a no "significar-nos", a no exercir de ciutadans, a sentir-nos culpables per fer i per no fer. Sempre serem menors d'edat? ningú li dirà al senyor Pujol: "això no toca"?

Jordi Roca ha dit...

En part entenc el teu raonament però en part crec que el polític ha de ser lliure per tenir la seva pròpia agenda quan el periodista té una altra o la del seu mitjà, que poden no ser coincidents amb la del polític.

Seria diferent si fos, per exemple, en una entrevista amb ciutadans o amb un representant electe.

No sé si m'acabo d'explicar però aniria per aquí. Per això el "ara no toca" el considero un recurs que pot ser efectiu. Això sí, que la població sigui conscient que en aquell moment el polític no ha volgut tocar aquest tema.

L'altra cara més censurable és la limitació de temes en tertúlies, entrevistes o debats, o l'absència de debats i la limitació a entrevistes amb periodistes més còmodes.

Ferran Porta ha dit...

En aquest cas, Miquel, no coincideixo amb el teu punt de vista. Que la forma sigui "això no toca" o "no sóc aquí ... les teves entremeliadures" és el de menys. L'important és què diu i que no diu l'entrevistat, i a aquest joc, com tu mateix dius legítimament, hi juga absolutament tothom: polítics, esportistes i elements entrevistats en general.

Pujol diu que no toca, altres, senzillament, desbarren i deixen anar un rollo de cinc minuts... sense haver dit res. A mi, francament, em fan molta més ràbia els segons, que són la immensa majoria.

Jordi Roca ha dit...

@Ferran,

Coincideixo amb tu en que fa ràbia que l'entrevistat respongui una altra cosa, però sovint és l'única manera de treure els temes que t'interessa treure.

Per exemple, si un entrevistador de tendència zapaterista et pregunta què et sembla el retall de 16 milions d'euros en alts càrrecs, crec que és legítim que li responguis alguna cosa relativa als 39 milions d'euros en incentius o la pujada de 231 milions d'euros en despeses de personal.

Dani ha dit...

En aquest joc de preguntes-respostes entre entrevistats i entrevistadors, trobo que la política catalana va perdre fa temps una gran figura, que tot i no coincidir ideològicament amb ell, molts cops em vaig haver de treure el barret davant les seves capacitats d'oratòria:

En Piqué del PP de Catalunya era capaç de defensar allò indefensable en el lloc més inòspit i ho sabia encaixar de la manera més inesperada... Era divertit...

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Totalment, d'acord, Miquel. Li hauria de caure la cara de vergonya de desviar l'atenció amb una nova variant de l'"això no toca". També és cert que els altres polítics no ho diuen i tampoc contesten les preguntes o, el que és pitjor, menteixen compulsivament i es queden tan amples...

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Sempre serem menors d’edat? Doncs sembla que sí, i els polítics encantats de la vida.

Jordi,
Amb la teva comprensió sobre aquestes pràctiques i la resposta que li dones al Ferran la distància entre la classe política i el poble s’anirà accentuant.

Ferran,
Jo comparo l’actitud de Pujol i els seus imitadors amb un clar intent de censura, i per aquí no hi passo.

Dani,
Ideologies al marge estic bastant d’acord amb tu.

Clara,
El nostre grau d’exigència amb els polítics és cada dia més baix, potser som també una mica culpables dels "això no toca".

Jordi Roca ha dit...

Miquel,

Suposo que no m'he explicat gens bé.

Crec que la classe política abasta més enllà dels càrrecs electes. Molt més enllà.

El problema d'escriure entre línies és que la lletra és massa petita.