.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 10 de setembre del 2012

Contra Espanya?

Les manifestacions tenen com a objectiu protestar o reclamar a una persona o a un col·lectiu determinats per un assumpte concret. Per exemple, es convoquen manifestacions per protestar per la manca de llocs de treball o, si més no, es reclama que el govern faciliti la contractació laboral perquè altres col·lectius puguin crear-ne. Sovint se’n convoquen per protestar contra una empresa determinada per l’acomiadament d’uns treballadors. A les manifestacions massives dels anys setanta del segle passat, amb el conegut lema llibertat amnistia estatut d’autonomia, també quedava molt clar quin era l’objectiu i a qui anaven dirigides les demandes; en aquell cas es dirigien al govern espanyol, que era qui tenia la facultat de concedir o denegar allò que llavors es reclamava al carrer.

Demà és l’Onze de Setembre i hi ha convocada una manifestació en favor de la independència de Catalunya. Tot sembla indicar que l’assistència serà massiva. L’objectiu de la manifestació és clar i, en aquest sentit, la pancarta que l’encapçalarà esvaeix qualsevol dubte: Catalunya, nou estat d’Europa. Per tant, excepte per a Duran Lleida, la vicepsicòloga Ortega, el conseller Pelegrí @arano,arasí i algú altre, és a dir, aquells despistats, interessadament despistats, que encara insisteixen en fer-se trampes al solitari amb la carraca del pacte fiscal, em sembla que per a gairebé tothom està molt clar que demà els catalans que surtin al carrer ho faran per manifestar-se en favor de la independència de Catalunya. Però, com dèiem abans, un cop perfectament definit l’inequívoc objectiu independentista de la manifestació, potser caldria posar-nos d’acord sobre a qui s’adreçarà aquesta manifestació. La pregunta és: contra qui es manifestarà la gent que demà surti al carrer reivindicant una Catalunya que, prescindint de la tutela espanyola, estableixi lligams directes amb Brussel·les i Nova York? I és aquí on se’m presenten alguns dubtes.

Al marge del què estableixin les lleis dels estats formalment constituïts, cal recordar que la independència és un dret democràticament inqüestionable que tenen tots els pobles, i que està perfectament reconegut pels organismes supranacionals als quals estan adherits tots els estats democràtics. També Espanya. En altres paraules, la independència no es un caprici que es demana graciosament a la metròpoli sinó una realitat política que, arribat el moment, es proclama als quatre vents. Es proclama, evidentment, si es guanya una votació democràtica feta amb totes les garanties i controls que es considerin oportuns. Que hi hauria d’haver observadors internacionals que vetllessin per la netedat de tot el procés d’independència? Segurament sí, que de tramposos en potència n’hi ha a tot arreu.

No tinc gens clar a qui s’adreçaran demà els manifestants. M’agradaria pensar que no s’adreçaran al govern espanyol, perquè això significaria rebaixar-se encara més i partir de l’error -bastant estès- que la independència de Catalunya l’ha de concedir Espanya. I una cosa així tots sabem que no passarà mai. Partint, doncs, del principi que les independències no es demanen sinó que es proclamen, fem-nos ara una senzilla pregunta: qui ens l’ha de concedir, la independència? La resposta és ben senzilla: nosaltres mateixos, és a dir, la independència de Catalunya depèn exclusivament de la voluntat dels catalans.

M’ha semblat oportú fer aquestes reflexions precisament avui, perquè molt em temo que demà veurem que el gruix dels manifestants s’adreçarà -al meu entendre equivocadament- a Espanya. I és que sovint rumiem poc les coses i, deixant-nos arrossegar per l’opinió més cridanera, encara que sigui de manera inconscient acabem actuant en contra dels nostres propis interessos. La conclusió és molt clara: els catalans que demà surtin al carrer i es manifestin en contra d’Espanya, ni que sigui de manera involuntària estaran fent el joc als unionistes, es diguin Duran Lleida, es diguin federalistes com es fan dir la majoria dels socialistes o es diguin constitucionalistes, perquè el que tota aquesta colla pretén no és la independència de Catalunya sinó mantenir l’estatus actual de submissió mitjançant algun nou pacte amb la metròpoli que allargui sine die aquesta situació d’ofegament.

10 comentaris:

Clidice ha dit...

Demà ens manifestarem els que creiem en la independència de Catalunya ... i un Pere Navarro que farà el recorregut a la inversa, amb una pancarta equivocada i amb cara de: "no tinc ni punyetera idea del que dic, però jo a la meva, que la Chacón i en Rubalcaba diuen que he de fer això).

kika ha dit...

vols dir que hauriem de cridat tots contra el mas? què hi guanyaríem?
el fet que acaba al parlament de catalunya, presentant la demanda d'independencia a la seva presidenta tampoc és cap senyal de res?

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Em penso que hi ha uns quants polítics que es volen apropiar d'aquesta manifestació, només per treure'n un profit egoista. Res de nou, per altra banda. Espero que la majoria de gent no es deixi entabanar, com ha passat en diades anteriors.

Deixa'm dir també que he escoltat la Carme Forcadell (portaveu de l'ANC) en el seu "tour" per Catalunya i crec que el seu discurs és políticament poc elaborat. Escoltar-la a Palamós em va resultar profundament decebedor perquè vaig trobar la seva retòrica més propera a la propaganda barata que a un programa vertaderament solvent. Respecto les opinions de tothom però considero que amb uns arguments intel·lectualment tan fluixos no es pot construir un projecte seriós de futur. Ho dic amb tristesa, no et pensis, perquè m'agradaria escoltar persones amb arguments sòlids i ben fonamentats, que se sabessin expressar amb la profunditat que requereix aquest moment històric, tan dur i desesperançador, per a moltes persones que no troben un horitzó on consolar-se. Ja sigui per la independència o per un altre projecte democràtic, necessitem caps visibles amb discursos consistents. Malauradament, n'espero ben poca cosa de la propera manifestació. I desitjo equivocar-me.

Jordi ha dit...

Jo tenia assumit que era per demanar als nostres polítics i al nostre parlament que faci els passos necessaris per a ser un Nou Estat d'Europa i per això es dirigeix al Parlament. Però com soc molt innocent potser estic equivocat.

Evidentment la decisió és nostra però sempre estm donant voltes per fora de l'àrea sense entrar a pel gol.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Ja ho diuen a l’oest: “donde hay patrón (Rubalcaba) no manda marinero (Navarro)”

Kika,
No he parlat de cridar contra en Mas però tinc molt clar que, ara per ara, la representació política dels catalans són els 135 membres del Parlament, d’on hauria de sortir l’iniciativa del referèndum. No cal convocar-lo per demà mateix sinó només quan es vegi clar que es guanyarà. Mentrestant, cal fer encara molta pedagogia.

Clara,
En tota manifestació sempre hi ha el “vivales” que n’intenta treure profit propi. Res de nou.
Sobre la Sra. Forcadell, coincideixo amb la teva valoració. Té, però, ella i tot l’equip que presideix, el mèrit d’aglutinar a l’entorn del seu xiringuito (Assemblea) un munt de gent, políticament molt diversa, que demà es posarà al darrere de la seva pancarta “unitària”.
Però és evident que ella no serà la persona que haurà de liderar tot el procés. Com ja he dit abans, penso que el líder ha de sortir del Parlament, d’aquest d’ara o, molt possiblement, del proper que en surti de les pròximes eleccions. Perquè la veritat, jo no crec en plataformes, moviments, quinze-emes, etc. sorgits del no res; hi veig molt perill de populisme i tinc molt clar que aquestes persones, per més ben intencionades que siguin, només es representen a sí mateixes.
I de la mani jo tampoc crec que en surti res concret, però tot ajuda a fer bullir l’olla i a conscienciar la gent.

Jordi,
D’acord, sempre que pels “passos necessaris” entenguem l’organització d’un referèndum, sense anar més lluny. Primer s’ha d’expressar el poble (no en una manifestació, que també, sinó en una urna, tal com es prenen les decisions serioses) i després, només després, el Parlament n’ha de treure conclusions i actuar en conseqüència.

Una dada: ara mateix, des de la meva finestra, compto 10 senyeres penjades als balcons que tinc al davant. D’aquesta dada tampoc se n’ha de treure cap conclusió però... mai n’havia vist tantes!

marta ha dit...

I perquè contra res? que hi guanyarem?. Jo personalment aniré a la manifestació per Catalunya, pels seus drets, les seves llibertats, contra els abusos i en benefici d'una independència sobretot fiscal. De fet el que faci el resta de l' estat si no perjudica al meu país petit m'és ben be igual.

Miquel Saumell ha dit...

Marta,
Intueixo que els motius que expliques per anar a la mani són en bona mesura compartits pels que aquesta tarda s’apleguin al passeig de Gràcia.
Només una cosa: quan parles "d'una independència sobretot fiscal" suposo que ets conscient que sense independència política a Catalunya no hi haurà mai independència fiscal. Això només passa a Euskadi... i encara.

marta ha dit...

Miquel, sóc conscient i ho sé, i jo que de política entenc mes be poc no arribo a entendre perquè Euskadi té independència fiscal, quin preu s'esta pagant per això i perquè en les demès autonomies no succeeix el mateix, ja no dic nomes a Catalunya perquè em tractarien de partidista sinó en totes les altres.

Ser nacionalista, ser independentista, per mi no és anar en contra de ningú, és anar a favor d'un mateix, dels drets que en aquest cas jo vull per el meu petit país, sense menysprear a ningú, he dit que es tracta sempre de sumar.

Jordi ha dit...

Miquel, no només hi ha més estelades sinó que, com a mínim on visc jo, n'hi ha moltes de noves. I a més a llocs on no hi havia n'hi ha i algunes senyeres han estat substituïdes o acompanyades amb estelades.

Miquel Saumell ha dit...

Marta,
Totalment d'acord. I sobre el tema d'Euskadi que dius, prefereixo autocensurar-me i no escriure el que penso sobre el perquè mantenen aquest estatus fiscal. Per cert, ahir a la mani vaig veure, entre molta altra gent coneguda, l'Anasagasti.

Jordi,
Sí, s'ha de reconèixer que això està canviant a marxes forçades.