.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 14 de maig del 2014

Votar no és un deure, abstenir-se és un dret

Que els ciutadans no només tinguin la possibilitat de votar sinó que, a més, puguin optar per no votar, són alternatives ciutadanes que formen part del catàleg de les nostres llibertats. Però ara resulta que el vot no es pot estimular des de les institucions públiques, sigui la Unió Europea o els nostres governs. Pel que sembla, a l’estat espanyol no es pot demanar institucionalment que la gent vagi a votar i, per altra banda, tampoc es pot fer propaganda a favor de l’abstenció. Sembla evident que establint aquestes prohibicions els manaires tenien por d’alguna cosa, però por a què?

Ara que s’acosten eleccions ens ho han recordat. Espanya és l’únic país de la Unió Europea on no es pot fer publicitat institucional que estimuli la participació electoral. És a dir, les nostres autoritats ens convoquen a votar però no ens poden demanar explícitament que votem. Per altra banda, la Ley Orgànica de Procesos Electorales diu en el seu article 75/7 que No se permitirá la propaganda electoral que desestimule el ejercicio del derecho al voto. Resumint, no es pot estimular el vot ni es pot estimular l’abstenció. M’agradaria que m’expliquessin els motius.

Penso que les lleis s’haurien de modificar eliminant aquestes prohibicions o, si més no, la llei electoral catalana que fa més de tres dècades que s’hauria d’haver fet i encara la tenim pendent, no hauria de contemplar aquestes prohibicions. Qui vulgui anar a votar, que ho faci, però qui sigui partidari de fer propaganda a favor de l’abstenció, també. I, al meu entendre, no és argument que en alguns països el vot sigui obligatori. No s’és més demòcrata pel fet que votar sigui obligatori. Encara diria més: com més obligacions, menys democràcia.