.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 12 de maig del 2014

Europees en clau massa local

(Imatge: CataloniaDirect)

Ho vaig apuntar fa unes setmanes però en els pocs dies que portem de campanya electoral ja es veu que els polítics segueixen fent un plantejament erroni d’aquests comicis. Encara que pugui semblar una obvietat cal recordar que les eleccions del 25 de maig s’han convocat, exclusivament, per escollir els diputats del Parlament Europeu. Res més però tampoc res menys. Doncs bé, gairebé tots els partits de l’estat espanyol les plantegen en clau local, uns en clau espanyola i uns altres en clau catalana, com si Europa fos una nosa. Deixarem per a una altre ocasió comentar la lectura en clau espanyola que fan els partits d’àmbit espanyol, i ens centrarem en els partits catalans que fan una lectura en clau catalana i, concretant una mica més, en clau favorable o desfavorable a la independència de Catalunya.

Plantejar aquestes eleccions en clau catalana és un greu error estratègic en el que estan caient gairebé tots els partits catalans. No ens podem permetre el luxe de fer estimacions sobre el procés català cap a la independència a partir d’unes eleccions que, si més no directament, no hi tenen res a veure. És molt arriscat pretendre fer projeccions sobre el procés català cap a la independència a partir del resultat d’unes eleccions on hi haurà una abstenció de les que faran història. Si seguim insistint en associar aquestes eleccions a la independència de Catalunya, quina lectura farem el dia 26 sobre una participació que no arribi ni al 40 per cent? Alguns potser diran que el procés cap a la independència afluixa.

Els partits polítics no han estat capaços de transmetre a la ciutadania la importància d’Europa en les nostres vides, i aquí és on rau el problema de fons. Escoltant la quantitat de tòpics que sobre Europa ens prediquen aquests dies la majoria dels candidats t’adones que, amb molt poques excepcions, no creuen en Europa. Parlen molt d’Europa però només pensen en clau local. És dur constatar-ho però és així. Fixeu-vos que en comptes de parlar d’anar a Brussel·les i Estrasburg els candidats acostumen a parlar d’anar a Europa, com si a Europa no hi fóssim ja. Parlen d’Europa com si fos una cosa estranya i llunyana, un país tercer, com aquell que ha d’anar al Japó. Els primers culpables de l’alta abstenció serà els votants que es quedin a casa, això és evident, però la responsabilitat última s’haurà de buscar també entre uns dirigents polítics que no han estat capaços de transmetre el missatge correcte.

3 comentaris:

Oliva ha dit...

VEURES,COM JO CREC QUE PER SER UNIVERSAL,S'HA DE SER LOCAL,DONCS HI HA HAN VA BE....CATALUNYA,NOMES POT CONTAR AMB ELS CATALANS....

Jordi ha dit...

Crec que ni ells es creuen la UE (Parlem d'Europa quan hauríem de parlar de la Unió Europea, doncs hi ha països a Europa que no en formen part). A més, és un "govern" llunyà i així es veu.

Miquel Saumell ha dit...

Oliva,
Precisament es va inventar el terme "glocal" (de global i local) per definir-ho.

Jordi,
Doncs no hauria de ser així.