.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 15 de febrer del 2016

Governar en negatiu

(L’article original en versió paper es va publicar el 5 de febrer de 2016 a la pàg. 6 del núm. 1.742 de La Veu de l'Anoia)

Hi ha dues maneres de governar: en positiu, és a dir, fent coses, i en negatiu, prohibint-les. Ara mateix, a Barcelona, hi ha un Ajuntament que té més tendència a prohibir que a permetre, a alentir i aturar projectes que a impulsar-los. Els governants actuals pretenen objectar tot el que s’ha fet fins a la seva arribada a l’Ajuntament i, mentrestant, tot queda aturat. Ja fa més de vuit mesos de les eleccions municipals, però l’equip de govern considera que aquest període és massa curt per començar a prendre decisions en positiu. Però, mentrestant, es continua permetent que el top manta segueixi fent competència deslleial als botiguers que paguen impostos, tal com ja passava amb l’equip de govern anterior. Al final, els electors sempre fan pagar els errors a les urnes. No ens confonguem, Colau no va guanyar les eleccions del mes de maig sinó que Trias les va perdre, ben merescudament, per incórrer en actuacions similars. Ara es continua permetent que el top manta segueixi amb la seva activitat il·legal, de la mateixa manera que Trias va permetre que els ocupants de Can Vies es convertissin en els amos i senyors d’aquelles instal·lacions. Les polítiques populistes potser no fan guanyar eleccions, però poden ajudar a perdre-les.

Hi ha polítics que fan un gran soroll mediàtic però acaben no fent res. El discurs demagògic de la participació ciutadana no serveix per amagar les pròpies mancances. Cal explicar-se, i més quan hi ha diner públic entremig, però parlar per parlar i no fer res no porta enlloc. Votar ideologia està molt bé, però si no es tradueix en fets concrets les ideologies no serveixen per res, i és de preveure que els votants se n’acabaran atipant. Tot indica que seguint per aquest camí l’equip de Colau perdrà les pròximes eleccions municipals. Farem farem farem, però fins ara tot queda en grans discursos. Aturen o alenteixen projectes ben estudiats (xarxa de busos, pla d’hotels, política de fires, etc.), i mentrestant els promotors privats es veuen forçats a buscar alternatives d’inversió allà on no siguin tan mal vistos per l’administració. Hi ha governants que sembla que hagin accedit al càrrec sense haver estudiat a fons, abans de presentar-se a les eleccions, el lloc que aspiren a ocupar. I si a més es troben en franca minoria, com l’equip de Colau, opten per governar aturant, en negatiu, potser pensant que així no s’equivocaran. Però l’equivocació és precisament governar en negatiu, perquè transmeten la sensació que no saben què volen ni on s’han ficat.

5 comentaris:

luis ha dit...

Miquel, estic amb tu. La Colau no te ni idea. Pero l'alcaldessa sap perfectament quins són els seus votants. I tonta no és. Ja sap el que ha de fer. Ojalá perdi en unes futures eleccions, pero no ho tinc clar.

Unknown ha dit...

No estic en contra de la gent del top manta ni penso que facin la competència a ningú atesa la mercaderia de baixa qualitat que solen vendre. Potser no hi haurien de ser però hi són i són un reflex més d'aquesta societat tan falsa, tan plena de trampes que permet llibertat a lladres de cognoms coneguts i nega un tall de pa a qui el necessita de debò. Quanta injustícia!

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
El temps ens donarà la resposta.

Glòria,
Jo tampoc estic en contra de la pobra gent que es dedica al top manta, però sí del passotisme de l'ajuntament que no protegeix prou els comerciants que paguen impostos. I, francament, no sé quina és la solució a aquest problema. Potser una solució passaria per multar el client com fan en alguns països, i perseguir amb més ganes les màfies que hi han al darrere dels venedors.

Unknown ha dit...

Miquel,
Això seria ben fàcil. Els cinturons urbans de les ciutats grans estan plens de magatzems que abasteixen els basars dels xinesos i les mantes dels altres. Si les autoritats no intervenen alguna causa inconfessable hi deu haver.

Miquel Saumell ha dit...

Glòria,
Gràcies, però si fos tan fàcil com dius ja estaria resolt. Jo també m'inclino per l'existència d'alguna causa inconfessable que ho frena.