.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dissabte, 23 de juliol del 2016

Una carta a La Vanguardia


Qui no vota, no vota

Xavier Vives, en el seu article “L’incert camí del Brexit” (Opinió, 21/7/2016) incorre en un error en fer una interpretació equivocada dels resultats del referèndum britànic. Així, afirma que “només una mica més d’un 36% dels votants potencials estava a favor del Brexit”, donant per fet que tots els que es van abstenir eren partidaris del Remain. Amb la mateixa credibilitat, és a dir, cap, també es podria interpretar que tots els abstencionistes eren partidaris del Brexit, i llavors la conclusió seria la contrària, és a dir, que només el 34% dels votants potencials estava a favor del Remain.

Doncs bé, ni una cosa ni l’altra. Com que ningú sap el sentit del vot dels abstencionistes, no es poden treure conclusions basades en la suposada voluntat política d’un abstencionista si el dia del referèndum s’hagués acostat a les urnes.

MIQUEL SAUMELL
Barcelona

Nota: Encara que la carta no ho diu, el mateix argument val també per aquells que fan lectures estranyes i, massa sovint, interessades, d'altres enquestes i referèndums geogràficament més propers. Qui no vota, no vota.