.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 5 d’abril del 2019

Desconsideracions lingüístiques

Foto: La Vanguardia

El diari La Vanguardia va organitzar abans-d’ahir un debat polític entre diversos caps de llista per Barcelona a les eleccions espanyoles del dia 28 d’abril. Moderades pel director del diari, els caps de llista eren, d’esquerra a dreta de la foto, Cayetana Álvarez de Toledo (PP), Laura Borràs (JxCAT), Jaume Asens (EnComúPodem), Gabriel Rufián (ERC), Meritxell Batet (PSC) i Inés Arrimadas (Cs).

D’aquestes sis persones, cinc es poden expressar en català i ho fan habitualment, i una presumeix sovint de no saber-ne, com donant a entendre que, en clau electoral espanyola, això pot ser un mèrit. Des del punt de vista nacionalista espanyol algú potser pot considerar que presentar-se a unes eleccions a Catalunya i no parlar català és avantatjós, i això ens dóna la mesura del baix nivell intel·lectual dels votants potencials de determinats partits. A Espanya l’anticatalanisme ven, dissortadament.

Per indicacions del moderador, es va demanar que les intervencions dels candidats fossin en espanyol, i cinc dels candidats li van fer cas. La candidata Borràs, però, va fer les seves intervencions en català. Al meu entendre, tractant-se d’un debat fet a Barcelona i organitzat per un diari català entre uns candidats que es presenten per la circumscripció de Barcelona, té molt més sentit fer-lo en català que en una altra llengua, però és evident que cinc candidats i el diari dels Godó no comparteixen el meu punt de vista.

Fer el debat en espanyol va ser una cortesia cap a la candidata que presumeix de no parlar català? Al meu entendre, no. Va ser una clara desconsideració cap als catalans que lluiten per la no desaparició de la seva llengua i, sempre que poden, defensen la “llengua pròpia de Catalunya” (així defineix el català una llei orgànica espanyola anomenada Estatuto de Autonomía de Catalunya). També ens podem preguntar si menystenir el català com ho fa la marquesa de Casa Fuerte no és una clara desconsideració cap als catalans. I dit tot això, visca la llibertat d’expressió!

4 comentaris:

luis ha dit...

De bon rotllo però no estic d´acord. El moderador va explicar el motiu pel qual es feia el debat en castellà. Va quedar molt clar. I a sobre va dir que si algú volia parlar en català ho podia fer. Els candidats es presenten per la circumscripció de Barcelona, però són unes eleccions, t´agradi o no, espanyoles.
I per acabar, no va ser cap desconsideració cap als catalans que lluiten per la no desaparició de la seva llengua. No fotem.

Miquel Saumell ha dit...

Luis:
1/ “El motiu” és que el debat es transmetia en streaming, però això no justifica fer el debat en espanyol. Tant per tant, millor en anglès, que així ho hagués entès més gent.
2/ “El permís” per parlar en català és molt típic de les mentalitats colonials: “aquí se habla la lengua del imperio, però no te vamos a castigar si hablas en catalán”. Paternalisme colonialista en estat pur.
3/ “La desconsideració” és la meva valoració personal, i entenc perfectament que tu no la comparteixis.

luis ha dit...

Torno a repetir, els candidats es presenten per la circumscripció de Barcelona però són unes eleccions, t´agradi o no, espanyoles. Llavors es normal fer el debat en castellà. No ho voldràs fer en rus? no pinta res l´anglès. Més que justificat l´idioma. I la Laura Borràs va parlar en català i no va passar res. No fotem.
La lengua del imperio no, la llengua del país. I Catalunya a dia d´avui, t´agradi o no, encara pertany a Espanya.

FAST LOAN OFFER whats-App +918929509036 ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.