.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 4 d’octubre del 2024

Els buròcrates

Quan discuteixes amb l'administració pública tot sovint apareix el buròcrata vocacional que et diu "això no es pot canviar, sempre s'ha fet així", com si aquest fet fos un argument mínimament vàlid. Una de les pitjors desgràcies que frena el progrés de la nostra societat és la burocràcia innecessària, que és l'enemiga número u del progrés. Tothom pot posar exemples viscuts en carn pròpia de com la burocràcia oficial no només impedeix resoldre problemes sinó que en crea de nous, frena iniciatives privades de tota mena i posa bastons a les rodes de l'emprenedoria. Més greu encara és que la burocràcia oficial s'autoalimenta en progressió geomètrica. Les administracions públiques tenen funcionaris molt eficients que fan molt bé la seva feina, però també tenen buròcrates vocacionals que actuen com a enemics del ciutadà. El buròcrata vocacional és aquell personatge fosc amb sou públic que "abusa del poder que li dona la seva posició a les oficines de l'estat", segons defineix el diccionari. Actua com una metàstasi cancerígena, que quan sembla que ja s'ha resolt el problema, de cop i volta torna a sorgir inesperadament pel lloc més inesperat. Davant d'aquests abusos, el ciutadà només té dues opcions: buscar una altra administració més amable i comprensiva per poder tirar endavant el seu projecte, o llençar la tovallola. Sortosament, n'hi ha més dels primers que dels segons, i gràcies a ells el país va tirant endavant malgrat els buròcrates.