.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 31 de desembre del 2008

Balanç dels propòsits pel 2008

Quan arriben aquestes dates són molts els que es fan a si mateixos promeses i es formulen determinats propòsits per l’any següent. Deixar de fumar, anar al gimnàs, aprendre un idioma, anar a classes de ioga o de Tai Chi, apuntar-se a un sindicat de classe, aprimar-se (o engreixar-se, segons el cas), etc. L’exercici resulta fàcil ja que només es tracta d’expressar un desig que ves a saber si s’acabarà complint. De fet tots sabem que la majoria d’aquesta mena de promeses s’obliden al cap de pocs dies de ser formulades.

Fa exactament un any vaig detallar en aquest blog vint propòsits per l’any que s’acaba avui. Ara m’he repassat aquella llista i veig amb satisfacció que no m’he desviat gaire d’aquells objectius. De fet els he complert quasi tots.

Quasi tots però no tots. Algun dia, molt pocs, no he pogut fer la caminada d’un mínim de quaranta minuts que jo mateix em vaig receptar fa anys. Alguna vegada (em sembla recordar que aquest any només han estat dues o tres) he acabat volant amb Iberia. Alguns mails referits a aquest blog, pocs, no els he contestat; aprofito per demanar disculpes, no tinc excusa. També, com cada any, vaig acabar comprant algunes participacions de la Rifa de Nadal d’Espanya que, per no trencar la tradició, evidentment no han resultat premiades. La resta d’aquells propòsits penso que els he complert i, per tant, el balanç que en faig és més que satisfactori.

D’altra manera aniria el món si tothom actués de manera similar. Per exemple, a Catalunya d’altra manera ens anirien les coses si aquell polític del talante conegut com a ZP (Zapatero Pinotxo, en una interpretació lliure que l’articulista de l’Avui Iu Forn ens feia l’altre dia) hagués complert els seus compromisos públics amb Catalunya i els catalans. Potser no lligaríem els gossos amb llonganisses però segur que no aniríem tan escanyats com ara.

Però és clar, d’on no n’hi ha no en pot rajar. I d’un mentider compulsiu com el que ens van escollir per a president del govern d’Espanya tampoc en podíem esperar gran cosa, oi? En el fons la culpa és nostra, crec que ens ho vam creure massa i ens vàrem oblidar alegrement d'aplicar una més que necessària dosi d’escepticisme.

Bon any!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

La conclusió final, "i, per tant, el balanç que en faig és més que satisfactori", sembla dita per un polític de pa sucat amb oli, però bé, no deixa de ser un plaer llegir el radar amb assiduïtat.

Esperem amb deler els nous propòsits per aquest any 9.

I bon any!

Miquel Saumell ha dit...

Aureli,
És que jo sóc potser un polític de pa sucat amb oli sense saber-ho...
Un dia potser explicaré les meves bastant recents experiències polítiques, allò que un sent interiorment quan té l’honor de tancar una llista electoral, és a dir, amb molt poques possibilitats (per no dir cap ni una) de sortir elegit. Amb això vull dir que en les tres darreres eleccions he estat a punt (és una manera de parlar) de ser diputat a Cortes, diputat al Parlament i regidor de l’Ajuntament de Barcelona. És el primer cop que ho explico públicament però el dia s’ho mereix.
Bon any!