.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 16 de març del 2011

Fet diferencial

En la política d’aquest país inflar el currículum és tot un clàssic. Ara mateix recordo el cas de Luis Roldán, aquell impresentable que va dirigir la Guardia Civil en l’època de Felipe González, i que es feia passar per enginyer sense ser-ho. Recordo també a Carme Chacón, que quan Zapatero la va nomenar ministra es va fer passar per doctora en no sé què i tampoc ho era. Ara han descobert que Joana Ortega, vicepresidenta del govern català, ha presumint d’una llicenciatura que no ha tingut mai. No em venen al cap casos d’altres partits però m’atreviria a assegurar que tots han passat per episodis similars. Coses de la debilitat humana.

Demanaria, això sí, que no ens prenguessin el pèl. S’ha de ser rigorós i, en casos com aquests, segons quines excuses no valen. L’únic responsable del currículum és el propi interessat, i no s’hi val a parlar d’errors involuntaris. Un currículum fals és una mentida escrita ben conscientment. Quan t’enxampen toca demanar disculpes i abaixar el cap avergonyit, i potser assumir alguna responsabilitat política. Sigui com sigui, si amb un tema tan senzill i fàcil de comprovar com aquest es menteix amb tanta alegria, què podem esperar d’un polític amb currículum fals quan des d’un faristol afirma coses que no són tan fàcils de comprovar com un simple títol universitari? Ens l’hem de creure? Quina credibilitat tindrà?

Al Japó un ministre va dimitir fa pocs dies per uns centenars d’euros no justificats. A Alemanya acaba de dimitir un ministre per haver copiat un treball universitari. A Espanya els mentiders no dimiteixen mai. A Catalunya, tampoc. I el que és pitjor, els seus caps no els cessen, en tenen prou amb una simple disculpa. És un dels nostres fets diferencials. Dissortadament.

8 comentaris:

Ricard C. Estrada ha dit...

Amb una disculpa i tres ave maria ordenats pel confessor. Potser la moral protestant dels països anglosaxons hi té quelcom a veure amb la seva manera de funcionar.

Clidice ha dit...

Entenc que el més interessat en la seva dimissió és el senyor Mas. Si aquesta no es fa efectiva queda sobreentès que ell està d'acord en la mentida, ergo ... bé, els seus votants ja ho sabran.

Anònim ha dit...

És per això que no crec cap polític, ni els comprovats que menteixen -i no pas tan sols amb títols- i els que ho consenteixen. Malfía i encertaràs.

Miquel Saumell ha dit...

Ricard,
Potser sí.

Joa'Quim,
Tinc entès que l’activitat professional de la consellera no ha tingut res a veure amb la psicologia. Almenys això va dir la pròpia interessada.

Clidice,
El problema de Mas potser és que Ortega pertany a l’altre partit, i llavors hi ha allò dels “equilibris ciuencs”.

Ramon,
T’entenc.

Anònim ha dit...

Miquel, quant la llei diu:
"Si el culpable, además, se atribuyese públicamente la cualidad de profesional amparada por el título referido, se le impondrá la pena de prisión de seis meses a dos años."
...no parla d'exercir una professió per la qual no en te un títol, simplement parla d'atribuir-se-la publique-ment.

Anònim ha dit...

Ja hem direu qui dóna els títols de polític, en tot cas, carnets de partit, però títols de polític ningú en té ni ningú pot presumir de tenir-lo penjat a la paret. No va presumir de cap títol que la faculti per ser el que l'han fet. Crec que us ho malformeu interessadament.

Miquel Saumell ha dit...

Joa'Quim,
D’acord.

Ramon,
El tema d’avui no són els mèrits acadèmics sinó la mentida.

Anònim ha dit...

Perdona'm Miquel. Ja no m'hi tornaré a posar perquè jo m'entenc però sembla que altres no. Ja sé que és una mentida i que, si es tracta d'escollir els millors, doncs, pot ser que una que no ha pogut o sabut acabar una carrera no deu ser la millor que hi ha. Jo tampoc en tinc de licenciatura, perquè vaig començar a treballar als 15 anys, però mai he tingut necessitat de mentir, he arrivat on he pogut, i prou. Però si es tracta de mentides polítiques crec que el Joa-Quim, és qui orina fora del test al citar l'article 403, i "el que ejerciere actos de una profesión..." i és per ell que feia el comentari, i qui crec que ho fa interessadament, no s'equivoca. No cal que em diguis res.