.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 6 de juliol del 2022

EBF 2022

 

Entre els grans esdeveniments que tenen lloc a Igualada s'ha fet molt popular el REC.0, de botigues efímeres de roba i complements instal·lades a les antigues adoberies del barri del Rec, una activitat que, amb una durada de quatre dies, té lloc cada sis mesos. Aquells dies, el Rec rep més visitants forans que els habitants que té la ciutat. Sense pretendre que siguin esdeveniments comparables, també és molt important la Festa dels Reis el 5 de gener, que és una de les més antigues de l'estat; aquesta és la gran festa dels igualadins, de tots els igualadins, de totes les classes socials, però més en clau interna. Ara bé, l'European Balloon Festival que comença avui és, pel seu ressò internacional, l'esdeveniment igualadí més important de l'any. En el transcurs de la vint-i-sisena edició de l'EBF que té lloc cada any per aquestes dates, i si les condicions meteorològiques ho permetem —algun any ens hem hagut de quedar a terra—, aquesta setmana es reprendran sense restriccions covidianes els vols del mig centenar de globus aerostàtics que s’enlairaran a Igualada els quatre dies de durada de l'esdeveniment.

L'EBF transforma durant cinc dies la capital de la comarca de l’Anoia, Igualada, de quaranta mil habitants, en la protagonista internacional d'una activitat esportiva i de lleure molt original i poc massificada, com són els vols en globus aerostàtics. Quan dic poc massificada vull dir també que la majoria de la gent encara no ha volat mai en globus, entre altres motius perquè no és una activitat a l'abast de totes les butxaques. Aquest esdeveniment té lloc precisament a Igualada per un motiu ben fàcil d'entendre: el promotor que fa dues dècades i mitja va tenir la idea d'organitzar-lo és l’equip de l'empresa Ultramagic, actualment líders mundials en la fabricació de globus aerostàtics, que té la fàbrica situada al costat de la pista d’aterratge de l'Aeròdrom d'Igualada-Òdena.

Els globus aerostàtics funcionen amb aire calent, i una de les seves particularitats és que no tenen timó. El globus puja a mesura que es va escalfant l'aire amb el cremador que porta incorporada la cistella, i baixa a mesura que l'aire es va refredant. Per trobar el vent que et traslladarà en la direcció que busques, només cal anar pujant o baixant a la recerca del vent adient. Per exemple, per acostar-te el més possible a les dianes a les quals s’ha de llençar el testimoni, en una de les proves més clàssiques d'aquestes trobades de globus, o per aterrar en el lloc més convenient per facilitar el rescat un cop ets a terra. Quan voles en globus sempre viatges en silenci, a la mateixa velocitat i en la mateixa direcció del vent, així que el vent no el notes; és una sensació molt agradable. La capacitat de les cistelles va des de les individuals fins a una trentena de passatgers les més grans. Com més petit és el globus més ràpid reacciona a les ordres del pilot, i això és bàsic en les competicions esportives.