.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 23 de juny del 2010

Fi de l’apartheid?

He estat a l’Àfrica del Sud durant l’apartheid i després de l’apartheid, i per tant puc comparar la situació d’abans amb la d’ara perquè les he viscut personalment totes dues. Fixeu-vos que dic he viscut i no he patit perquè em semblaria un gran sarcasme que això ho digués un blanc. Sé quina és l’estranya sensació viscuda per un blanc en viatjar còmodament assegut en un vagó de tren mig buit reservat als blancs veient com els vagons reservats als negres del mateix tren anaven absolutament atapeïts. He vist les platges, els bancs de les estacions, els lavabos públics, etc. exclusivament reservats als blancs, i els negres ni acostar-s’hi.

Què ha canviat a la pràctica amb l’abolició oficial de l’apartheid? Bàsicament han canviat les formes. Les lleis que establien l’apartheid evidentment van quedar abolides, ara un negre pot triar la platja que vulgui sense haver de tenir en compte els cartells de prohibició pels negres que hi havia abans. Però no ens enganyem, l’apartheid de fons segueix vigent, només que en comptes de separar blancs i negres ara separa rics i pobres. Els rics segueixen sent els blancs, que ja ho eren abans, però en aquest grup ara s'hi han incorporat alguns negres que han prosperat. Els pobres, però, segueixen sent la majoria dels negres. Podem dir, per tant, que l’apartheid a l’Àfrica del Sud ha quedat abolit? Això ho podria respondre molt millor que jo un negre que no hagi prosperat, és a dir, la majoria de la població sud-africana.

4 comentaris:

Clidice ha dit...

trobo curiós que algú, en aquests temps d'amnèsia general, recordi la realitat i més ara, amb la conya del futbol, que tant li fa on el facin, només es veuen les quatre turistades i tots feliços. No sé en quin canal, l'altre dia, van fer un documental sobre Sud-Àfrica i em va resultar increïble que, alguna televisió, es dignés a passar aquell devessall de propaganda infame sobre les meravelles de la nova Sud-Àfrica.

Només he estat una vegada al sud de l'Àfrica, ara fa dos anys. L'appartheid existeix encara i qui digui el contrari menteix expressament. Legalment no, és clar, però procura no ser negre a Namíbia o a Sud-Àfrica, o pitjor encara, procura no ser coloured.

Tanmateix, bona revetlla :)

Miquel ha dit...

Evidentment l'apartheid va marcar una època per oblidar, però no creus que actualment això passa una mica a tot arreu? La correlació riquesa-color de pell que esmentes també es molt freqüent a molts altres països desenvolupats.
Que consti que no he anat mai a Sud-Àfrica.
Salut!

Clidice ha dit...

bé, jo em vaig passejar durant un mes per Sud-Àfrica, Namibia, Bostwana i una mica de Zimbabwe. A Sud-Àfrica la cosa està molt complicada i costa de saber exactament que passa, hi ha massa llocs on "t'aconsellen" no anar. A Namíbia, però, l'appartheid era il·legal però real, tot i que és més una qüestió econòmica, com tu dius, que no pas racial. Curiosament els negres són pobres i els blancs rics i propietaris de la terra. O sigui que ...

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Coincideixo bastant amb el teu punt de vista.

Miquel,
Doncs hi hauries d'anar, és un país molt interessant.