.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 10 de febrer del 2011

Un marquesat reial per distreure el personal

El desprestigi dels títols nobiliaris es posa novament de manifest quan se’n concedeixen de nous i veus els mèrits que han fet alguns dels agraciats per esdevenir marquesos. Segurament una de les poques atribucions oficials que té en exclusiva el rei d’Espanya sigui la d’atorgar títols nobiliaris als seus súbdits. Una altra és la de tutejar-los per sistema. I encara hi podríem afegir una gestió opaca del generós pressupost que l’estat posa a la seva disposició. Ara s’han concedit uns quants marquesats més, i entre els agraciats hi ha un seleccionador de futbol que té el mèrit d’entrenar un equip que jugant en terres africanes va fer un gol que valia un campionat. Un gol que pel que s’ha vist ara també valia un marquesat. En fi, això és el que dóna de si la monarquia, títols nobiliaris a canvi de gols, i poca cosa més. I mentre comentem aquestes bajanades, com ara mateix estic fent jo, no es parla dels temes realment importants que preocupen a la gent com pot ser, per posar només un exemple, el dèficit fiscal insostenible que suporta Catalunya amb un estoïcisme difícil d’entendre.

Però no em sento gens ofès com s’han sentit alguns pel marquesat concedit a l’entrenador de la roja, ni em sentiria ofès si aquests títols portessin incorporada alguna assignació pecuniària provinent de l’estat espanyol. Això seria només la xocolata del lloro. El que de veritat sorprèn i ofèn és que a l’Europa del segle XXI hi hagi un rei en exercici que va ser escollit per un dictador. Estem parlant d’un país que fa trenta i pocs anys va optar per la via democràtica. Un país que ho ha anat renovant quasi tot, fins i tot les estàtues d’en Clarà, però que mai no s’ha atrevit a sotmetre a votació popular i democràtica la figura del seu cap d’estat. Són coses que no deixen de cridar l’atenció.

Espero que no se’m mal interpreti. No estic insinuant el clàssic debat entre monarquia i república, sinó posant negre sobre blanc l’expressió pública d’unes mínimes exigències democràtiques que molts no entenem perquè encara no s’han atès. Al meu entendre, en una democràcia la figura del cap d’estat també s’hauria de sotmetre a votació cada ics anys, i si després s’acorda dir-ne monarquia, cap problema. El nom no fa la cosa, però en una democràcia es vota. Ve-t'ho aquí! Perdoneu, però algú ho havia de dir.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

No hi dic res.

Clidice ha dit...

Si ho dius tu ja no cal que ho digui jo :)

Sarrianenc ha dit...

M’ha semblat molt agosarat el darrer comentari del teu post d’avui. Si ho he entès bé al Regne Unit, Suècia, Holanda, Noruega i Holanda no són demòcrates. Si tu ho dius.......

Miquel Saumell ha dit...

Ramon i Clidice,
Ok.

Sarrianenc,
Potser és que sóc massa exigent, però allò de passar-se el càrrec de pares a fills ho considero impresentable. Tant m’és que siguin els països que dius tu com si parlem de Síria, Corea del Nord, etc., que als efectes pràctics també són monarquies hereditàries. Són sistemes que en ple segle XXI al meu entendre ja no tenen cap mena de justificació. Dit això, els països que menciones evidentment que són democràtics, però tenen aquestes mancances que grinyolen. La conclusió és que la perfecció no existeix.

Unknown ha dit...

Bon dia Miquel
La Maria Rosa Casanovas Carles d'Igualada em va informar de l'existència del radar de Sarrià. Enhorabona!
En el tema que tractes, jo crec que per tenir un paio que no foti res com l'actual Borbó, ens surt més a compte aquest. El pressupost de la Casa Real (sous i personal indispensable) anual és de 12-15MM euro. Organitzar unes eleccions per escollir una persona a l'estil Itàlia, que no fa res, ens costaria a nivell estatal uns 100-120MM euro. Suposem que ho hem de fer cada cinc anys, em surten més a compte els calers llençats amb els Borbons.
És una visió simplement de cash. Evidentment, els teus arguments continuen essent totalment vàlids.

A reveure

Jordi Segura i Carles (descendent de Cal Venda d'Igualada)

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
Gràcies pel comentari. Si ens ho mirem en termes exclusivament economicistes segurament és així com dius, i posats a estalviar una mica més podríem fer com als Estats Units i fusionar els càrrecs de primer ministre i de cap d’estat en una mateixa persona, evidentment votada cada ics anys.
Benvingut al radar!