.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 25 de febrer del 2011

Carme Chacón, nacionalista?

Chacón diu que cada vegada serà menys nacionalista, i llavors alguns ens preguntem: és que potser ara ho és o ho ha sigut en el passat? No recordo cap escrit ni discurs seu, ni episodi passat o present que m’hagi fet treure la conclusió que Chacón hagi sigut alguna vegada nacionalista. A no ser... a no ser que ser nacionalista espanyola sigui per a la senyora Chacón ser nacionalista. Però això costaria de creure, perquè si per una cosa es caracteritzen els nacionalistes espanyols és per no acceptar mai que ho són, tot i ser una opció política tan vàlida i mereixedora de respecte com qualsevol altra. En fi, ganes de marejar la perdiu d’una persona políticament molt ambiciosa que a ningú amaga que aspira a succeir a un Zapatero en hores baixes.

No és cap secret que tant a Espanya com a Catalunya Chacón és la personificació d’un nacionalisme espanyol que no deixa lloc a cap mena de dubte. Si no fos així, si Chacón no fos espanyolista, no l’haguessin pas nomenat pel càrrec que ocupa, perquè és de sentit comú que per dirigir la cosa militar es requereix una dosi contrastada d’espanyolisme. Per tant, com que Chacón no ha sigut mai una nacionalista catalana, que molt possiblement és això el que ella volia dir encara que no ho especifiqués, és impossible que en el futur ho sigui menys.

Com que ja ha quedat clar que Chacón aspira a continuar fent política a nivell de l’estat, com a nacionalista espanyola que és tampoc em crec que en el futur vulgui deixar de ser-ho, arruïnant així les seves justes aspiracions. En definitiva, Chacón sap perfectament què és encara que de vegades pretengui amagar-ho amb ambigües declaracions com aquestes últimes, que només s’han d’agafar en clau estrictament espanyola d’una aspirant a ser nomenada pel PSOE candidata a succeir a Zapatero. Per tant i responent al títol d’aquest article, la resposta és sí, Carme Chacón és una nacionalista espanyola, amb tot el dret a ser-ho.

15 comentaris:

Ricard C. Estrada ha dit...

És més, sempre ho ha sigut. És d'aquelles que maleeixen haver nascut a Catalunya. Ara s'esforça a corregir el sentit d'una notícia a Libertad Digital on era qualificada com a "nacionalista catalana". Ja s'ho farà.

Anònim ha dit...

Es veritat, te dret a ser nacionalista espanyola, tot el dret.
Però que sàpiga que els d'allà baix se la trauran de sobre tan aviat com puguin i que si un dia som independents aquí no la voldrem encara que ens expliqui el compte del babau.
El mal de sempre es que en una futura independència hi seran tots els que avui, com ella, son anticatalanistes, i com que tindran dret a presentar-se per qualsevol partit i ens catalans som com som, aquesta gent la tindrem al govern. "Porca misèria".

Anònim ha dit...

Potser no es el lloc adequat per comentar-ho, però quant entro al teu bloc hi ha un enllaç a clocklink(punt)com, i quan aquest actua se'm obra una finestra amb publicitat.
A partir d'aquell moment el Firefox em va molt lent inclús per escriure, no se si fa quelcom mes de mal, tinc un bon antivirus.
Com que uso el Firefox l'hi tingut de bloquejar i ara ja no em passa, però a la part baixa de la página continua dient "S'estan transferint dades de www(punt)clocklink(punt)com".

Clidice ha dit...

El que no sap la senyora Chacón és que, difícilment, li serà perdonat el fet de ser catalana per allà les espanyes. O sigui que ja pot anar piulant, que duu el "defecte" de fàbrica. Personatge trepa on els hagin, sembla que el PSOE anima aquests personatges. Només cal fer una ullada a d'altres ministres i ministresses.

Pel Joa'Quim, jo també faig servir el Firefox i no em passa això que tu descrius, ves que no tinguis algun virus.

Miquel Saumell ha dit...

Ricard,
El que ha quedat clar és que de "nacionalista catalana" la senyora Chacón sembla que no ho és.

Joa'Quim,
Home, si algun dia Catalunya és independent jo vull que hi càpiga tothom, fins i tot la senyora Chacón.
I sobre el problema que dius, jo també utilitzo el Firebox. Fa més de dos anys que vaig incloure el rellotge al blog i fins al moment ningú se m’ha queixat. De totes maneres, si a tu et passa això suposo que pot passar a algú altre i, per tant, he eliminat temporalment aquest gadget i mort el gos suposo que morta la ràbia. Però això sí, fes-te mirar la màquina que, com diu la Clidice, hi deus tenir alguna cosa lletja, i quan hagis resolt el problema ja m’ho diràs i reincorporaré el rellotge.

Clidice,
Aquests personatges trepes són capaços de tot, fins i tot de fer-se perdonar el pecat original d’haver nascut a Catalunya. De fet, tampoc sé si ha nascut aquí o hi va venir de petita. I si d’això depengués, suposo que “refer” una partida de naixement tampoc deu ser tan complicat.

Anònim ha dit...

Hi passat unes horetes buscant i rebuscant causes al problema abans comentat.
Es un programa que se'm ha installat encara no se com, es diu OfferBox, sembla que es bastant difícil de desinstallar, pel procediment normal es desinstala, però diuen que set torna a autoinstallar, veurem.
Gracies a tots dos.

Anònim ha dit...

És una nacionalista espanyola que enganya i menteix. En cap moment ella ha reconegut ser-ho i aquest és el problema. És aquí on hi ha la innjustícia i el que s'ha de denunciar.
A més, aquestes declaracions es van donar en un moment del tot inapropiat. Des de CiU se li va recriminar l'enorme despesa en publicitat del seu ministerio i ella va sortir amb aquesta bestiesa, sense respondre la pregunta. Penós.

Anònim ha dit...

NI HO ES NI,NI HA SIGUT MAI....ES UNA DONA AMBICIOSA SENSA LIMIT,I D'ESTUDIANT,SEMBLAVA UN XIC BLEDA,AMB UNES RIALLADES FORA DE TEMPS,MOLT "CHOCANTES"....VOLIA FER CARRERA,ES MOVIA DINS GRUPS D'ESQUERRES,PERO SENSA COMPROMETRES GAIRE,ERA UNA MES DEL PELOTON.TINC EL DUBTOS GUST DE CONEIXELA PERSONALMENT.FINS I TOT DUCTO DEL SEU ESPANYOLISME,ES UNA NACIONALISTA DE SI MATEIXA.
JUGANT AMB BCN.

Miquel Saumell ha dit...

Joa'Quim,
Has vist això?
http://www.offerbox.com/es/ayuda/desinstalar-explorador

Albert,
Dissortadament això de no respondre les preguntes és un clàssic entre els polítics de tots colors.

Oliva,
Si com dius d’estudiant ja es veia que volia fer carrera, és evident que de moment compleix.

Paz ha dit...

Mi mensaje va dirigido a Clidice. Escribo en castellano porque aunque entiendo catalán y hablo un poquito, no sé escribir, así que así nos evitamos las faltas de ortografía ;)

Hay una cosa que me molesta de lo que has dicho y es que a Chacón nunca se le va a perdonar el hecho de ser catalana en el resto de España. No te niego que no haya gente que en el resto de españa tiene prejuicios contra los catalanes, pero hay mucha otra que no piensa así y el comentario que has hecho es un gran prejuicio también contra el resto de España, ¿no crees? Hay mucha gente que tiene la suficiente inteligencia como para, a la hora de ir a las urnas, valorar lo que esa persona a la que vas a votar puede aportar y ha aportado, y no su lugar de procedencia. Decir que a Chacón no se le va a perdonar ser catalana atenta un poco contra la presunción de inteligencia del resto de España creo yo. Porque las únicas personas que serían tan cortas de mente como para que eso les afectara, creo que ya sabemos a qué partido votan y no es precisamente el PSOE.

Respecto al "nacionalismo", a mí no me gusta ningún tipo de "nacionalismo", ni catalán, ni español, porque me parece que implica muchas veces un sentimiento demasiado exacervado de pertenencia a un sitio que muchas veces está ligado con la intransigencia hacia el otro que creemos diferente y un sentimiento de superioridad que me produce bastante repugnancia, la verdad. Y creo que por ahí va Chacón cuando dice que cada vez va a ser "menos nacionalista" en todo caso.

Por supuesto que creo que cada uno tiene que defender sus ideas, puesto que desde el respeto todas son válidas, y tiene todo el derecho a expresar e intentar conseguir lo que uno quiere para el lugar donde vive, como es la independencia. Pero creo también que hay que defender las cosas desde lo que uno piensa, y no "contra el otro".

El que Chacón esté en un partido a priori no nacionalista-catalán, no la hace una "trepa", si no en todo caso una persona catalana que también se siente española -pero no nacionalista española desde luego, acusar de nacionalista español al PSOE me parece un poco heavy. Trabaja en un partido que es más acorde con sus ideas, ¿o es que por ser catalán/a tienes que ser nacionalista por "defecto de fábrica" para ser verdaderamente "catalana"? Al igual que una persona madrileña de izquierdas es igual de española que una de derechas, aunque esta última vaya con la banderita por todos los lados y se le infle el pecho al hablar de españa. No es, mal que le pese, más español que el otro, si acaso más intransigente.

Creo que debería ser respetada por sus ideas porque son igual de válidas que las tuyas, después ya se podrá criticar si su gestión es más o menos acertada como política, si te gusta o no o si compartes o no sus ideas sobre tu territorio, pero si tu visión sobre su persona se reduce a criticarla por "trepa" y "nacionalista española" por el hecho de no ser nacionalista catalana y por estar en el PSOE y querer trabajar como "española" (sin dejar de sentirse catalana por ello, repito) me parece igual de corto de miras que una persona de otra parte de España que critica a un político catalán (nacionalista o no) por el simple hecho de serlo.

Miquel Saumell ha dit...

Paz,
T’agraeixo el teu comentari. No sé si la Clidice et respondrà; ara és regidora del seu poble i intueixo que té més feina que abans. Per la meva part només et vull agrair la forma educada que has utilitzat per plantejar el teu punt de vista que, com ja pots suposar, no coincideix gens ni mica amb el meu.

Paz ha dit...

Hola, moltes gràcies a tu per el teu comentari :) (¡espero haberlo escrito bien!). En ese caso me gustaría saber tu punto de vista, en qué no coincides ya que me parece muy interesante este asunto y así puedo entenderlo mejor, ya que yo no vivo en Cataluña y aquí no es un tema muy en la mesa.

Por cierto, enhorabuena a Clidice por haber sido elegida (y perdona porque pensaba que era un chico y antes me he dirigido a ella todo el rato en femenino).

Miquel Saumell ha dit...

Paz,
Per no repetir-me i per no allargar-me, el meu punt de vista està àmpliament reflectit en els centenars d’articles publicats en aquest mateix blog. Aquí tracto sovint sobre els diferents nacionalismes peninsulars, començant òbviament pel més important: l’espanyol. Si t’hi entretens una mica trobaràs resposta als dubtes que puguis tenir. Però aprofito per aclarir-te que jo no sóc nacionalista, només aspiro a que un dia Catalunya pugui passar comptes directament amb Brussel·les, eliminant els actuals peatges polítics i fiscals espanyols. Vaja, tal com fa França, Portugal, Itàlia, etc. És a dir, aspiro a que un dia Catalunya deixi de ser "la región catalana" que és ara i esdevingui un país normal com qualsevol altre. Evidentment sóc molt conscient que tot això no serà possible fins que no ens preguntem oficialment què volem ser quan siguem grans i hi hagi una majoria de catalans que comparteixi la meva aspiració.

Clidice ha dit...

Hola Paz :) perdona que no t'hagi respost més ràpidament, vaig rebre el comentari a la meva bústia i me'l vaig guardar, el mal és que vaig una mica de bòlit aquests dies.

Al davant de tot agrair-te el to, per enraonat, seriós i educadíssim.

Segon, pertanyo a un partit, ara mateix en estat de semi-caos (vaja, gairebé natural en ell), independentista i no nacionalista. Malgrat que, segurament, hi ha molts nacionalistes i molts nazionalistes en les seves files, com n'hi ha al PP, al PSOE, a CiU, a ... vaja, que la gent no té un sol patró. Amb això et vull dir que, per a mi, la independència del territori català i la unió a una federació europea és l'objectiu adequat. No perquè la resta de territoris de la península em caiguin més bé o més malament, ni perquè pensi que nosaltres som la repera, senzillament, entenc que cada territori té la seva idiosincràsia, cultural, política i, sobretot, econòmica i això fa aconsellable l'autogestió. Vaja, que l'autonomia que ens cal és la de Portugal, com diu la cançó.

Respecte als "espanyols intel·ligents", d'entrada et diria que jo també sóc espanyola, si més no hi ha tot de documents que ho certifiquen, jo parlava de les "espanyes" en una referència a la tradició de la resta de la península, i, cal dir-ho, de la centralitat castellana, de tractar-nos com a ciutadans de segona, sempre sospitosos de sedició. Allò que va dir Espartero: "Para gobernar España hay que bombardear Barcelona cada cincuenta años", i que ha estat en l'imaginari castellà des dels reis catòlics. Primer per considerar-nos un poble rebel i ingovernable i després, en un procés digne de Goebbels, per intoxicar la mentalitat de la resta de pobles de la península intentant, i aconseguint, associar-nos als "defectes" negatius dels jueus expulsats. Vaja, que en el substrat de l'imaginari espanyol, el català és un gra al cul que habita en una part d'un territori que suposadament els pertany -a uns suposats espanyols autèntics- des del primer instant de la creació.

Dit això, tinc molts amics que no són catalans i no viuen a Catalunya. A la dreta i a l'esquerra de l'arc Parlamentari. Aquests temes els hem tractat força vegades, perquè, com jo, som apassionats de la història, la de debò, la que no s'explica al col·legi i només hi tens accés des del món universitari. Ells, com jo, tenen clar que aquesta impostura d'España és inviable. O sigui que d'independentistes catalans n'hi ha arreu de la pell de brau. Sempre em fan la broma que, quan proclamem la independència, els he de fer els tràmits per assolir la ciutadania catalana. Això és una broma, és clar, però són gent que estan una mica tips de com funciona tot plegat.

Respecte a la senyora Chacón, bé, com t'ho diria: Catalunya és un país molt petit i tot se sap. Però, no diré res més, si no et sap greu.

Paz ha dit...

Muchas gracias por la respuesta, perdón por tardar tanto tiempo en contestar.

Miquel, no me había dado cuenta de que el blog era tuyo porque accedí a este post en concreto directamente desde Google, pero sin duda le echaré un vistazo más en profundidad cuando tenga tiempo :)

Clidice, muchas gracias por la explicación. No quería dar a entender que pensase que quieres la independencia porque pensáis que sois la repera para nada, lo decía en el sentido de que me imaginaba que Chacón decía que sería "menos nacionalista" en todo caso en ese sentido. Entiendo lo que dices y te reconozco que a mí a veces también me gustaría tener la nacionalidad catalana ;), me parece un territorio, en muchos aspectos, mucho más avanzado que el resto de España. Por eso no me gustaría que pensases que todo el resto de España pensamos que somos "dueños" de vuestro territorio.

Respecto a Chacón respeto que no quieras decir más, únicamente me da curiosidad porque se tiene esa visión de ella en Cataluña, si es una cosa general porque a veces veo el programa Polonia que me encanta y veo que la imitan con esa vision, precisamente el último vídeo que he visto de cuando anuncia que no se presenta (es muy gracioso, si lo queréis ver está aquí: http://www.youtube.com/watch?v=jjIvvdja6eE&feature=player_embedded).