.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 24 de febrer del 2011

El trist paperot de Millo

Sens dubte que el responsable directe de l’ennegriment de TV3 a València ara fa una setmana és el PP. Però el PSOE, i concretament dos catalans, Clos i Montilla, com a titulars que van ser del Ministerio de Industria, també tenen la seva part de culpa. Dit això, qui en nom del PP va tenir el trist honor de donar explicacions a Catalunya va ser Enric Millo, un diputat popular que abans ho havia estat de CiU. Res a dir, tothom té dret a canviar d’opinió. I de partit. I d’interessos. Ara bé, el que sempre s’hauria d’evitar és fer el ridícul. Que aquest personatge surti al faristol del Parlament fent el trist paperot d’intentar justificar allò que és injustificable produeix vergonya aliena. Millo va justificar el tancament de TV3 a València utilitzant com a únic argument que es tracta d’emissions pirates. No discuteixo que tècnicament pugui ser així, però Millo sembla haver oblidat de cop tota la llarga història de despropòsits que fa que s’hagi arribat a aquesta esperpèntica situació, amb, com dèiem abans, responsabilitats compartides entre el PP (moltes) i el PSOE (algunes).

Cóm els agrada la tisora i la censura als dirigents polítics de la franquícia valenciana del partit del senyor Millo! Tant és que es tracti d’una exposició de fotografies com de les emissions de TV3. La qüestió és eliminar tot allò que els fa nosa, i sembla ser que TV3 els feia molta nosa. I després des del PP encara es sorprenen que a Catalunya no els votin gaire. Un minso 12.33 per cent de suport popular és tot el que els populars van ser capaços de recollir en les darreres eleccions. I doncs, què es pensaven, que l’anticatalanisme els sortirà de franc? Per altra banda, tot i que des de la llunyania de Sarrià ens ho mirem amb una respectuosa indiferència, crida l’atenció que, electoralment parlant, a València el PP arrasi. Un es pregunta per què tants valencians premien amb el seu vot l’afany censor d’aquests dirigents polítics. I no ho dic per defensar TV3, parlo de llibertats en general.

Intueixo que a partir d’aquests fets ara ens tornaran a assegurar que el PP no va en contra de la cultura catalana ni del català. Però la veritat és que cada dia ho sembla més. Vaja, no només ho sembla, alguns n’estem convençuts. Amb esperpèntiques actuacions com la de prohibir que els valencians puguin veure TV3 difícilment es pot negar aquest anticatalanisme militant del PP que, per altra banda, tants bons resultats els dóna fora de Catalunya. I després encara diuen que a Egipte, a Líbia, a Tunísia, al Iemen o a Bahrein hi ha censura. Doncs no cal anar tan lluny. La censura la tenim aquí al costat. Amb una petita diferència: com que en una democràcia la censura és molt lletja, aquí sempre es busca una excusa. Aquesta vegada l’excusa és que TV3 és una cadena pirata, i el diputat gironí Millo ha estat l’encarregat de fer-nos combregar amb rodes de molí. A mi, però, no m'ha convençut.

13 comentaris:

Clidice ha dit...

I com canvia el món depenent de qui en parli, oi? Allò dels terroristes d'aquí i els defensors de la pàtria allà també en seria un exemple. Sortosament la gent ja no som tan crèduls.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
El fotut és que "la gent" que dius no som tots, alguns no es qüestionen mai res. I els polítics, encantats de la vida.

Anònim ha dit...

Miquel,
Ja saps que que jo vaig contracorrent. Nosaltres, aquí, defensem el català però oblidem o o volen ignorar l'història i sembla ser que després de més de cinc cents anys de domini el que diem regne de València eren moros i després de la Conquesta entre els repobladors hi havia catalans, aragonesos, provençals i jueus, i que des d'aleshores hi ha hagut, crec, un bilingüisme, el català dels catalans i els "altres valencians" amb el dialecte murcià i el castellà. I sembla que això segueix igual, i al PP d'allà, i al de més enllà, també, i sembla que perjudiqui al d'aquí, però tampoc els importa molt, perquè allà són majoria. Ningú hi veu una vessant econòmica? de la publicitat
comercial i política? Perdona l'extensió.

Anònim ha dit...

EL PSOE,ES TAN CULPABLE COM EL PP,PESI A QUI PESI,I NOSALTRES UNA MIQUETA TAMBE,"SI TU NO VAS ELLOS VUELVEN"I UN GRAPAT DE CATALANS VAN I ELS CREUENT.....COM SI NO FOSIN, SI FA O NO FA,RESPECTA A CATALUNYA ELS MATEIXOS.
JUGANT AMB BCN.

Anònim ha dit...

El PP, amb l'ajuda del PSOE (que ara fan com si no en sabessin res, però en són també responsables) volen peretrar un genocidi lingüístic. És així. Senten odi cap el català. No teleren que a la seva "España" hi hagi res diferent al castellà.
El suport que rep el PP al País Valencià sorprèn negativament. Però bé, sempre que l'anticatalanisme dóna vots i serveix per a tapar escàndols de corrupció.

Jordi Roca - PP Tarragona ha dit...

Com que no entenc gaire del tema ni conec els detalls tècnics ni normatius de les llicències ni a València ni a Catalunya, vull deixar un parell de dades i una pregunta sobre la taula:

El Ministre d'Indústria José Montilla va donar la llicència d'Acció Cultural a La Sexta (MediaPro, Público, etc) per la qual cosa Acció Cultural es quedava sense llicència.

El Consell Audiovisual valencià ha tancat 17 emissores de televisió sense llicència (en diuen il·legals).

El Consell Audiovisual català ha tancat 28 emissores de televisió sense llicència.

Catalunya té 8 canals públics i 4 privats i València té 4 canals públics i 4 privats. València ha demanat 4 més (van en multiplex de 4 es veu).

Creieu que TV3 per ser TV3 ha de poder emetre sense llicència?

Jordi Roca - PP Tarragona ha dit...

Albert,

Parlar de genocidi tan a la lleugera et desacredita. Et recomanaria moderar el teu llenguatge per defensar les teves opinions.

No crec que ajudi gens a entendre el món estar tot el dia amb la cançoneta aquesta de que "tothom m'odia". Desprès acabes com l'anònim de les 12:51 que també creu que "un grapat de catalans" (1,6 milions) també són anticatalans.

Potser si observéssiu la mateixa pluralitat a Catalunya que demaneu per tota Espanya....

Miquel Saumell ha dit...

Ramon,
Sense negar les derivades que dius, jo he centrat el meu comentari exclusivament en la decisió "política" del PP de València, una decisió difícil d’entendre per a molta gent, també de València. Potser és per això que el Parlament de Catalunya ha decidit per unanimitat (també amb el suport del PP) demanar a ambdues administracions que resolguin el problema. Dit això, no crec que des de València tinguin cap interès de resoldre-ho abans de les eleccions. Vots són vots, i ens agradi o no aquesta decisió dóna vots al PP de tot Espanya.

Oliva,
Jo també crec que s’han de respectar aquells que lliurement decideixen votar el PP, un 12.33% dels votants catalans. Així es construeix la democràcia.

Albert,
Segurament parlar de "genocidi" és exagerat però estic d’acord que sovint ho pot semblar. Expressions utilitzades al marge, tinc bons amics del PP que sobre aquest assumpte es mostren tan sorpresos i emprenyats com jo.

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,

M’esperava el teu comentari i haig d’admetre (de fet ja ho mig dic a l’article) que tècnicament tens raó, però com ja he dit abans el meu comentari criticava la decisió “política” de Camps d’enfosquir TV3, deixant al marge la part tècnica. De la mateixa manera que si més endavant el senyor Camps o qui el succeeixi en el càrrec decideix que es pugui tornar a veure TV3, la decisió també serà política.

I contestant la teva darrera pregunta (“Creieu que TV3 per ser TV3 ha de poder emetre sense llicència?”) la meva resposta és "sí", ni que sigui de manera transitòria mentre no s’hi trobi una solució. En ple segle XXI i amb internet a l’abast de tothom (també dels valencians que vulguin continuar veient TV3), penso que voler posar portes al camp és propi de persones que s’han quedat parades en el segle XX i que encara no han entès la realitat actual de la xarxa. Al meu entendre hagués estat molt més intel·ligent no censurar TV3, per més il·legal que sigui. De fet, és il·legal per unes decisions polítiques presses pel PP i també pel PSOE. Però és clar, aquesta és la meva visió, que evidentment el senyor Camps no comparteix, ja que a ell no el preocupa gens ni mica el minso 12.33% de suport popular que rep el PP a Catalunya. I francament, a mi tampoc.

Jordi Roca - PP Tarragona ha dit...

Benvolgut Miquel,

Crec que ets una persona més raonable que el teu argument.

Què vols dir? Que és una decisió política complir la llei? Que per decisió política el que hauria de fer-se és no complir la llei?

Pel que fa a percentatges i com que estem a Espanya per molt o poc que t'agradi, totes les forces catalanes que no són part d'aquesta "decisió" (ERC+CiU+ICV) són un 4,9% dels vots, 1.2 milions de les darreres generals.

No sembla que parlar de percentatges sigui gaire just quan, per exemple, tenen més vots que CiU+ERC+ICV:

el PSOE d'Andalucia
el PP d'Andalucia
PSOE+PP de Castella i Lleó
el PSC-PSOE
PSOE+PP de Galicia
el PP de Madrid
el PSOE de Madrid
el PP de València (!)

No sembla que els números hagin de donar a TV3 gaire prioritat per sobre d'aquelles comunitats, no? Tret que fem casus belli de que TVCyL no es vegi a Torredembarra.

Repeteixo, una altra cosa és que no t'agradi la realitat, cosa que puc comprendre.

Per cert, el PSC té 25 diputats a Madrid. Perquè no demanen el multiplex aquest per la Comunitat Valenciana? Perquè el volen repartir ells si hi ha un canvi a València? Doncs a aquest partit se li ha estat fent "la ola" set anys. Fins i tot Mas va pactar l'Estatut amb ZP. Que va fer un mal pacte?

I tornant als percentatges, què et sembla el minso 0,48% de vots a la Comunitat Valenciana que treuen ERC+CiU+ICV?

Què et sembla que Camps solet tregui més vots que CiU+ERC+ICV?

En definitiva:

1.- L'argument de defensar la il·legalitat és molt feblot per no dir un altre cosa

2.- Amb els números tothom hi sap jugar.

3.- el nacionalisme català, 30 anys rondinant però mai fa res (suposo que culpa "d'un grapat de catalans" que voten al PSC). I amb tant de rondinar, Catalunya va perdent, va perdent.

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
Sí, amb els números tothom hi sap jugar. Però no ens excusem amb els números, els percentatges electorals, la tele de Castella i Lleó i les comparacions que no venen al cas per justificar la decisió de tancar TV3 a València, uns decisió estrictament política que res té a veure amb cap voluntat de respectar una suposada legalitat. I si em dius que això és un judici d’intencions t’ho accepto, ho és, però amb tantes experiències com s’han vist al llarg dels anys estic convençut de no equivocar-me. Fixa’t que jo no dic que la política del PP sigui anticatalana com diuen molts però sí que dic que l’objectiu del PP és esperonar i recollir vot anticatalà per tot Espanya. El teu company Arenas n’és un mestre consagrat. I quan dic per tot Espanya hi incloc també Catalunya, només que aquí punxeu estrepitosament mentre la vostra direcció del carrer Urgell ho accepta amb cristiana resignació, amb el convenciment que si convé s’ha de sacrificar Catalunya per governar Espanya. Tristament és així. L’anticatalanisme és una marca espanyola que ven, i els partits d’obediència espanyola ho saben i ho aprofiten tant com poden, sovint fins a uns extrems que provoquen vergonya aliena. Per això aquí cada vegada hi ha més independentistes.

Anònim ha dit...

Jo ja ho sé que no m'explico prou bé.
Per molts independentistes que siguem aquí, abans i ara, sempre hi ha més "españols", perquè en són més, siguin del PP, del PSOE i de molts patits petits de cada indret. I aquí, que encara no sabem si som majoria o estarem en minoria (i ho estarem, si no ho feu millor), l'única batalla que presentem és la de la incomprensió i el ploremiquejar: "Mare, aquest nen em pega!". Per ells ja sóm un territori ocupat, i com que els va bé, volen seguir treient-ne profit i no ens deixaran marxar.
I, nosaltres, com si David hagués anat llençant grapadets de sorra a Goliat. Quin lluïment!. I, ho deixo perquè ja sóc prou mal vist per mal explicat.

Anònim ha dit...

M'ho deixava.La política o és fa amb la raó i la llei o es fa per la força, que no vol dir violència.