.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 12 d’abril del 2011

Diumenge

Vaig trobar un pèl ridícul que a la premsa catalana d’ahir es parlés en termes de “gran èxit” i fins i tot d’“eufòria” sobre la minsa participació del vint per cent a la consulta de diumenge. En fi, tot depèn de com es miri i de la cota on posem el llistó, però d’entrada penso que tot plegat ens aniria millor si fóssim una mica més exigents amb nosaltres mateixos. I les coses són com són, un vint per cent de participació és quelcom molt discret, aquí i a l’Uruguai. Dit això, que un de cada cinc barcelonins s’hagi acostat a les urnes del Barcelona Decideix per a una consulta no vinculant és certament una dada força remarcable, però sempre tenint molt present que els altres quatre no hi van participar. Però ara no cometré l’error, com ja es fa des de determinada premsa, d’atribuir als abstencionistes el sentit del seu vot. En democràcia les normes són clares. És a dir, qui no vota, no vota. Només val el vot de qui exerceix el sufragi, no la suposada intencionalitat de qui s’absté d’anar a votar.

Posar com a excusa que la consulta de diumenge no era vinculant tampoc justifica res. Tampoc eren vinculants altres referèndums com el de la Nato, tot i que aquells eren oficials, i no per això es va posar com a excusa per justificar un baix índex de participació. A partir d’aquí, però, es pot afirmar que els barcelonins són independentistes, encara que més del vuitanta per cent no votessin a favor d’aquesta opció, sigui perquè es van quedar a casa o perquè hi van votar en contra. Allò que dèiem abans, en democràcia qui no vota, no vota, i diumenge a Barcelona es va votar majoritàriament a favor de la independència.

I a partir d’ara, què? A partir d’ara toca fer molta pedagogia per tal que el referèndum oficial que tard o d’hora s’acabarà convocant amb tots els ets i uts tingui una participació com a mínim del cinquanta per cent del cens electoral. Per sota d’aquest llistó serà difícil tirar endavant un procés que per alguns excessivament optimistes ja és imparable, i per altres que toquen més de peus a terra encara té moltes assignatures pendents. Resumint-ho amb una senzilla pregunta: n’hi ha per tirar coets? La meva resposta és que no, que encara hi ha molta feina a fer. Però això sí, el camí es fa pas a pas, i el de diumenge té també la seva importància.

7 comentaris:

Lau ha dit...

Miquel,

A mi em fa l'efecte que el motiu pel qual podem estar contents d'aquest índex de participació, malgrat que en termes absoluts sigui baix, no és que la consulta no fos vinculant, sinó que s'ha dut a terme sense els recursos que l'Ajuntament i el Govern dediquen a consultes i eleccions: diners i gent per elaborar materials i fer-ne difusió; locals...

Els centenars de voluntaris han aconseguit fer moltes d'aquestes coses, però és evident que no han pogut arribar a tot.

Al teu post d'avui no esmentes aquest factor, que em sembla crucial per llegir els resultats.

Malgrat tots els obstacles que no s'han pogut superar (i n'hi ha hagut a cabassos) s'ha arribat a un 20%.

Anònim ha dit...

AMIC MEU,POTSER SI QUE LA PARTICIPACIO VA SER MINSA,PERO JA VOLDRIAN MOLTS PARTITS POLITICS,ARROSEGUAR AQUEST 20% DE VOTS EN LAS SEVES MIL-LIONARIES,CAMPANYES,AIXI HAN DEIXAT CATALUNYA CAIXA,L'HEREU VA SER ALCALDE EN MEINYS VOTS.....
JUGANT AMB BCN.

Miquel Saumell ha dit...

Lau,
Gràcies. Et sobra raó, no ho he mencionat perquè això que expliques és ben conegut per tothom i m’ha semblat redundant insistir-hi. Però des de la meva coneguda posició favorable a eliminar els peatges espanyols i passar comptes directament amb Brussel·les, segueixo pensant que hi ha molta feina a fer, i aquest era l’objectiu del meu post d’avui, transmetre un missatge de no-conformisme i no-cofoisme per tal que la gent ara no s’adormi. Una mica com en Guardiola, que en comptes de mostrar-se satisfet quan guanya un partit sempre té algun “però” per tal que es mantingui la tensió.

Oliva,
Pel teu comentari que, com sempre, agraeixo, també val la resposta anterior.

Clidice ha dit...

En qualsevol cas és un camí encetat, el de les consultes, que ens pot dur a allò que molts volem. Però ja ho dius tu, cal picar molta pedra encara.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Sí.

Jordi Roca - PP Tarragona ha dit...

Creus que el suport públic de Jordi Pujol i d'Artur Mas han (pseudo) oficialitzat la consulta?

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
No.