.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 9 de setembre del 2014

Històries de boletaires

Comença oficialment la temporada de bolets, i sembla ser que degut a les pluges que tant han sovintejat darrerament aquesta serà una bona temporada boletaire. Espero amb candeletes poder gaudir, a un preu raonable, d’un plat de rovellons botó a la planxa, cuinats només amb un raig d’oli d’oliva verge, una mica de sal i julivert, que és com més m’agraden. Les salsetes, pels francesos.

I parlant de bolets, darrerament apareixen com a bolets experts en història, comerç, economia, política i altres disciplines acadèmiques que tracten de justificar i, des d’una suposada superioritat moral, pretenen imposar-nos les seves teories favorables o desfavorables a la independència de Catalunya utilitzant, exclusivament, uns fets històrics, sovint interessadament manipulats, com si el nostre passat hagués necessàriament de condicionar el nostre futur.

No negaré pas que la història s’ha de tenir present, entre altres motius perquè la història es pot acabar repetint, i és bo saber què va passar fa segles per estar preparats pel que pot passar en el futur. Ara bé, m’interessa molt més el que passa ara que allò que va passar fa segles, és a dir, m’interessa molt més poder donar una sortida política a la voluntat majoritària dels catalans vius, els del segle XXI, que condicionar-la a uns fets històrics protagonitzats per uns personatges que ja són morts. La història sempre l’escriuen els vius, i en el contenciós Catalunya vs. Espanya el nostre futur també el decidirem els vius.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Vulguem o no la història s'utilitza com a eina. I deu ser important perquè a la mínima que es posa en dubte "la història oficial escrita a Espanya" es tornen agressius. sembla que hi ha qui ha reescrit molt reescrita la història.

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
S'ha de ser molt demòcrata, i dubto que per aquestes contrades ho siguem prou, per no intentar manipular la història en benefici propi. I això va per TOTS els governs, sense excepció. Dit això, ara podríem fer un estudi per veure qui la manipula més, però aquesta tasca donaria per a una tesi doctoral ;-)