.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 26 de gener del 2023

El tracte que massa sovint rep la gent gran

S'ha fet públic que Maria Branyas Morera, una senyora catalana de cent quinze anys, és la persona més gran del món. Filla de catalans, però nascuda als Estats Units, va venir de molt petita a Catalunya, i des de fa uns anys viu en una residència de gent gran d'Olot. L'altre dia ens la van ensenyar per TV3, i em va sorprendre el tracte que va rebre, molt similar al que reben els nens de P3 al parvulari. Les preguntes i el to de veu innecessàriament infantiloide de l'empleada de la residència contrastaven amb les respostes assenyades d'una senyora molt gran però gens tonteta, la qual va demostrar tenir el cap molt més endreçat que el de l'empleada. Em sap greu que les persones grans siguin maltractades, també perquè tots serem grans algun dia. Tothom mereix ser respectat, i la gent gran encara més. Ha de ser decebedor passar els últims anys de la vida rebent un tracte com si tornéssim a ser uns pàrvuls, i més, com en aquest cas, quan les persones maltractades mantenen intactes les seves facultats mentals. No ho voldria per mi i tampoc ho vull pels altres.