.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 25 de març del 2011

Euskadi: cap sorpresa

Es veia venir. Espanya torna a impedir que a les properes eleccions municipals a Euskadi es puguin presentar totes les opcions polítiques que hi volen concórrer. No parlo de terrorisme, parlo només d’opcions polítiques democràtiques que quan hi ha eleccions a Euskadi repetidament i vergonyosament queden excloses. Parlo, en definitiva, de la baixa qualitat democràtica d’Espanya. Amb aquesta decisió política de la judicatura espanyola es pretén que un 10/15 per cent de la població basca es torni a quedar sense poder votar la seva opció política, que pot agradar més o menys però que és tan democràtica com qualsevol altra.

El PP aplaudeix amb les orelles, hi surt beneficiat. El PSOE també, també aplaudeix i també en surt molt beneficiat. La prova del cotó: ambdós partits tenen un pacte de governabilitat a Euskadi que només ha sigut possible gràcies a aquesta estratègia excloent. Saben que si no fos així, si no fos amb trampeta, ells no governarien.

Si Sortu no pot concórrer a les eleccions els resultats electorals del 22 de maig no reflectiran la voluntat del poble basc. No sé quina és la solució del conflicte basc, però sí sé que aquesta no arribarà mai de la maneta d’exclusions polítiques antidemocràtiques com la que comentem avui.

5 comentaris:

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Els mediadors internacionals han quedat esgarrifats de la manca de voluntat política que existeix a Espanya per resoldre el conflicte a Euskadi. Permetre que formacions com SORTU tinguin representació política, que és l'autèntica voluntat del poble basc, sens dubte, és un pas fonamental per assolir la pau. Però està vist que hi ha massa interessos perquè això no prosperi. Estem instal·lats a la caverna i no hi ha manera humana d'avançar.

Clidice ha dit...

Al centre de la península els convé, i molt, mantenir l'actual statu quo del País Basc. No ens n'hem d'estranyar. Si la dreta nacionalista basca no s'hi implica difícilment se'n sortiran.

Anònim ha dit...

El centre dreta constitucionalista va ser exterminat amb assassinats selectius pel nacionalsocialisme basc.

Com es pot compensar "democràticament"?

D'aquí 30 anys parlem.

La diferència entre no poder ser un dels tres cents regidors que obtingué la branca política d'ETA i estar mort la veig força gran com per anar parlant d'"exclusions".

De fet, no només és una diferència gran. És una diferència cruel i canalla.

Miquel Saumell ha dit...

Clara i Clidice,
Us agraeixo els vostres comentaris que, òbviament, comparteixo, tot i que els agrairia igualment si no els compartís.

Miquel Saumell ha dit...

Als lectors en general,

Tot i que normalment no contesto els comentaris anònims avui faré una excepció. Ignoro a qui es refereix el comentarista anònim quan parla dels "nacionalsocialistes". Intueixo, però, que com es fa sovint des de determinats altaveus mediàtics cavernícoles, es refereix als nacionalistes. Tal com jo ho veig, identificar els assassins amb els nacionalistes és propi d’una persona mentalment tarada, o tan mal intencionada que ho sembla. Conseqüentment, d’una tesi falsa com la seva només en poden sorgir conclusions equivocades.