.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 12 d’agost del 2022

Danys col·laterals

Entre les mesures d'estalvi decidides unilateralment pel govern espanyol, s'ha decretat que l'aire condicionat s'ha d'augmentar a un mínim de 27°, amb unes poques excepcions. No discutiré la bondat d'aquestes mesures, tot i que al meu entendre són molt precipitades, poc rumiades i perjudiquen la gran majoria de la ciutadania. Dit això, sóc perfectament conscient que també hi ha ciutadans als quals l'aire condicionat els fa molta nosa, però tenen una solució molt fàcil al seu abast: portar sempre a sobre un mocador o un jersei per si tenen fred i necessiten abrigar-se.

No comentaré tampoc els avantatges de l'estalvi d'energia elèctrica, perquè per poc que s'estalviï això sempre és una bona notícia. I com que d'estalviar ja en parla tothom no cal ser reiteratiu. Ara bé, cal parlar també dels danys col·laterals que provocarà aquesta disminució del confort ambiental imposada pel govern. Per cert, una mesura que no ha estat consensuada prèviament amb el Govern de la Generalitat, que és qui ha de controlar que es compleixi, ja que aquestes competències van ser traspassades a Catalunya fa anys.

Per altra banda, no tothom té el mateix termòstat, i cadascú es coneix la seva temperatura de confort. Per tant, és inútil discutir sobre els 27° del govern o els 22/23° que necessito jo. Tant els particulars com els botiguers sabem perfectament quina temperatura és la més adequada per mantenir un mínim confort així com la viabilitat dels negocis. A casa nostra ho tenim clar: l'aparell de l'aire condicionat sempre el tenim regulat a 23°, que es tradueix en una temperatura ambient d'uns 25° combinada amb molta menys humitat, que és el gran problema d'indrets amb un altíssim grau d'humitat com Barcelona.

No estic disposat a simular que no fa tanta calor i tornar a les penúries del passat. No és que en faci tanta, de calor, és que en fa molta més. Som molts els que volem aprofitar els avantatges de la civilització i les noves tecnologies, i no estem d'acord amb el decreixement econòmic i l'empobriment de la societat que predica una minoria —vots canten— que pretén imposar la seva ideologia a tothom; el límit dels 27° no deixa de ser un peatge més d'aquesta ideologia. No es diu gaire que apujant l'aire condicionat a 27° la gent suarà més que abans. Per tant, ens haurem de dutxar més (consum d'aigua) i canviar-nos més sovint de roba (consum d'aigua per rentar-la) que quan el posàvem a 23°. Amb les noves mesures potser consumirem menys electricitat, però, en contrapartida, gastarem molta més aigua, que va molt escassa. Ignoro si una cosa compensarà l'altra.