.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 22 d’agost del 2022

Invertir i jugar

Primer caldria fixar què entenem pel terme inversió, ja que de vegades hi ha qui pensa que està invertint i resulta que només està jugant. Un inversor, per diferenciar-lo, per exemple, de qui juga a la loteria o del soci d'una ONG a la qual fa aportacions monetàries més o menys regulars, és algú que espera fer un negoci pecuniari a partir d'una decisió econòmica que implica arriscar el seu patrimoni. Muntar una empresa és invertir, amb tot el que això comporta.

Hi ha persones, molt poques, que s'han fet milionàries jugant a la loteria. Ara bé, comprar un dècim de loteria no és fer una inversió, és jugar. I sóc conscient que quan arriben les festes de Nadal hi ha qui parla d'invertir en loteria, però això no és res més que una forma incorrecta d'expressar-se, segurament per desconeixement. Ras i curt, comprar loteria és un joc d'altíssim risc, amb moltes més possibilitats de perdre, gairebé totes, que de guanyar, gairebé cap.

D'uns anys ençà els mitjans de comunicació dediquen molt espai a les criptomonedes (cryptocurrencies en anglès), amb el bitcoin, que va aparèixer l'any 2009, com la més veterana. Al meu entendre, comprar bitcoins —em resisteixo a utilitzar el verb invertir— és un joc purament especulatiu i, com a tal, molt més arriscat que muntar una empresa o, simplement, mantenir els estalvis en euros. Hi ha gent, però, que equipara el fet de comprar bitcoins a fer una inversió, com qui compra un habitatge o un quadre de Miró.

Abans de posar diners en un negoci cal tenir unes idees bàsiques sobre com funciona aquest negoci. Admeto la meva ignorància, però encara no sóc capaç d'entendre el funcionament tècnic dels bitcoins i els riscos que comporta canviar euros per bitcoins, i qui diu euros diu dòlars o francs suïssos. Em pregunto quines seguretats afegides ofereix el bitcoin respecte a l'euro, i, amb tota franquesa, no en sé veure cap. I tot i que el bitcoin s'ha anat popularitzant, i en dos països, la República Centreafricana i El Salvador, ja s'ha convertit en moneda oficial, em pregunto si el fet d'invertir en aquests països em generaria una seguretat afegida. I la resposta és no, sense cap mena de dubte.