.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 12 de maig del 2009

Més que un club?

Un gran club segur que sí. Un dels millors clubs potser també. Però més que un club ja no ho tinc tant clar. I en el cas hipotètic que ho fos, tinc encara menys clar que ens convingui que sigui més que un club. La normalitat arribarà el dia que només sigui un gran club, i que allò del més que ho representi una altra institució, una institució política per entendre’ns. Perquè mentre sigui més que un club no resoldrem el problema de fons, que és aquell que deixarà de ser-ho el dia que el Barça deixi de ser més que un club i torni a ser només un club, el millor club del món si es vol, però sense anar més enllà. Dit d’una altra manera, no és el mateix un club que un estat, encara que a alguns potser ja els està bé que aquesta confusió de termes continuï in aeternum.

7 comentaris:

Miquel ha dit...

Hi han moltes connotacions per això del més que un club. A part de les infinites seccions que té el Barça, crec que independentment de la situació de Catalunya, sempre representará el catalanisme allà on jugui. En aquest sentit, en una Catalunya independent m'imagino l'Espanyol esdevenint "més que un club" representant la resistència unionista a l'esport català...

Miquel Saumell ha dit...

Miquel,
Hi ha gent a qui no li agrada el futbol, o si li agrada no és del Barça. En conec d'aquests que són més catalanistes que molts simpatitzants d’aquest club. És bàsicament per això que dic el que dic.

Clidice ha dit...

La democràcia hauria de ser la voluntat de la majoria amb respecte a les minories. De tota manera la identificació del Barça amb un Estat Català és una qüestió que hauria d'estar a tots els llibres d'història, politologia, antropologia, sociologia ... Forma part de la implementació de la diferència en l'imaginari col·lectiu.

Tens raó quan dius que potser ara és una trava a poder visualitzar una nació, tanmateix ha estat qui més l'ha configurat en un llarg període de la nostra història. Bé o malament, no m'hi fico.

Potser, si fem política ficció una mica estripada, al cap i a la fi som catalans: Catalunya tindrà clara la independència el dia que el president de la Generalitat sigui el president del Barça :P

Unknown ha dit...

Hi ha connotacions que farien del Barça quelcom més que un club. I quan Catalunya tingui estat llavors seguirà sent la bandera internacionalitzadora de Barcelona. És la millor marca, la millor carta de presentació al món. És trist però és així. Dit això, el club manté coses que el fan més que un club normal i corrent: una dimensió pública evident (només cal veure els programes de ràdio); qualsevol procés electoral intern es viu com un procés polític; la magnitud del club com a club esportiu i no només futbolístic;el seu actual compromís amb entitats filantròpiques de prestigi.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
S'haurien de mirar els respectius estatuts però em sembla que són càrrecs incompatibles, i si no ho són... potser ho haurien de ser.

Andreu,
Catalunya no serà mai un país normal mentre es consideri normal que estigui representada per un club privat, encara que sigui el millor club privat del mon.

Unknown ha dit...

Miquel, el màrqueting és el màrqueting. Els suecs tenen dues o tres empreses amb les quals tothom treu conclusions sobre tots els suecs.
Si els clubs o les empreses aprofiten per adjudicar-se banderes col·lectives té efectes positius i d'altres potser negatius, però crec que en el cas del Barça ens beneficia. Fas bé, de tota manera, d'anar pel món dient que a tu el Barça no et representa pels motius que siguin. Això és una qüestió individual que potser hauria de ser més generalitzada.

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
Ho sé, ho sé, el màrqueting forma part de la meva feina. Precisament per això, perquè ho conec, reivindico allò que reivindico i critico allò que critico. I ja que hi som, això sí, aquesta nit que guanyi el Barça! Si perdés, demà molts dels meus clients estaran de mala lluna.