.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 18 de maig del 2009

La xiulada

No sóc gens partidari de xiular ni escridassar ningú, ni menys encara d’insultar. Quan toca fer-ho, que toca sovint, crec que és millor expressar la discrepància sense perdre aquella manera educada d’anar pel món que mai fa nosa. Amb ironia i un somriure sorneguer normalment s’arriba més lluny que amb la mala educació que hi ha al darrere de la cridòria i l’insult per l’insult.

Dit això constato un cop més que aquest no és un país gaire normal. Almenys no considero normal que sobre un partit de futbol com el de l’altre dia s’hagi parlat més del rerefons de xiulets i pancartes que del partit en si. Alguns aspectes col·laterals que en espectacles esportius abans passaven gairebé desapercebuts semblen tenir ara més interès. Em centraré en tres aspectes a l’entorn de la xiulada.

La pancarta. Aquesta imatge del partit resumeix moltes coses que es poden concretar en una: en determinades perifèries peninsulars hi ha un creixent cansament d’Espanya, un cansament al meu entendre justificat i que es va estenent com una taca d’oli. I s’intenta aprofitar qualsevol esdeveniment per fer-lo públic. Ara ha estat el futbol i demà serà un altre acte. Ja no són només els quatre eixelebrats de sempre; aquest és un moviment transversal que poc a poc va en augment. Per cert, hi van haver també altres pancartes, amb el conegut lema Catalonia is not Spain, que van ser requisades a l’entrada del camp, com si fossin les molt perilloses ampolles d’aigua sense gas que et requisen els prosegurs de torn en alguns aeroports.

El rei. Jo no era al camp però estic segur que la xiulada no era res personal. Poca gent li discuteix al rei la seva simpatia personal i el seu savoir faire. Però el rei representa allò que representa. Aguantar estoicament la xiulada com va fer suposo que entra dintre de les obligacions del càrrec. Per cert, un ofici, el de rei, gens mal retribuït, i amb un contracte indefinit de per vida sense el risc d’haver de sotmetre’s mai a cap ero ni al veredicte de les urnes. Un veritable chollo que diria aquell.

TVE. Allò que no és normal és que s’intenti amagar la xiulada com va fer la tele pública d’Espanya, un organisme que paguem entre tots, també els bascos, els catalans, els periquitos i aquells que no vibrem especialment amb el futbol. En censurar la gran escridassada no van fer altra cosa que el ridícul. Decidir fer una transmissió en directe té uns riscos que s’han d’assumir, però amagar l’existència d’un descontentament popular en un acte retransmès en directe és enganyar el personal. La xiulada no em va agradar però aquella desconnexió temporal encara em va agradar menys. Feia temps que no veia un cas tan clar de censura televisiva.

En vista de l’èxit mediàtic de la xiulada (se n’ha parlat a tot Europa) intueixo que de protestes com aquesta cada dia se’n veuran més. I o molt m’equivoco o d’intents de censura també.

6 comentaris:

Clidice ha dit...

Ens falta tanta, tanta i tanta democràcia! En sabem/saben tan poc de l'exercici de les llibertats! De l'exercici de la lliure expressió! Imagino que ja tenen, o voldrien tenir, els tancs fent escalfament :(

Trina Milan ha dit...

Miquel,
democràcia, expressar-se és democràcia, el que no ho és seria tapar-ho a la tele com va passar a TVE, la pràctica de l'expressió del desacord forma part d'allò que ha de ser, el que no es diu és que el descontentament es refereix a un altre tema, l'econòmic i el polític però l'esport ajuda..
Salut

Met ha dit...

Coincideixo que aquesta xiulada és un símptoma més del malestar "perifèric" amb una idea d'Espanya que no et vol però tampoc et deixar estar. Com deia Antoni Bassa en una columna d'El Periódico "ha estat el dret a pataleta" d'un sector cada cop més gran de gent descontenta.

Fer boicots i malparlar dia sí dia també de la realitat catalana té les seves conseqüències. Tal faràs tal trobaràs.

Fa més mal a l'esport una cop de llauna al cap d'un jugador que milers de papers impresos que de fet són política. I aquí és on la democràcia espanyola grinyola, part de la població està descontenta i necessita de vies alternatives per fer-se sentir...

I TVE s'ha cobert de glòria un altre cop aquest cap de setmana amb Eurovisió, no emetent la gala prèvia on Andorra canatnt en català es jugava el pas a la final i retransmetent en "direcet retardat" la segona semifinal contravenint les normes de la UER. Van quedar penúltims... que vagin fent. Europa ja els té clitxats.

Clara Esquena i Freixas ha dit...

S'ha parlat molt de la xiulada però no del tema de fons que és si els ciutadans decidirem algun dia si volem continuar mantenint aquesta monarquia, herència del "Tío Paco"...

JRoca_Font ha dit...

Jo al camp hagués xiulat fort al rei perquè ell va insultar la cultura catalana quan va dir el seu cèlebre: "Nunca fué el castellano una lengua de imposición sino de encuentro.. a nadie se le obligó nunca a hablar en castellano...blabla democracia..blabla libertad blabla".

D'altra banda estic segur que la censura venia directa de la Casa Real. El Cap d'esports que va caure no hi tenia res a dir i el realitzador era tan dolent el pobre que tampoc. M'agradaria saber què li han pagat al Cap d'esports per tenir la boqueta callada, recordem el precedent de la "vedette" que cobra de fons reservats per un tema... ja callo.
Salut

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Vols dir que algun dia veurem els tanc entrant per la Diagonal?

Trina,
Jo crec que aquest enfrontament és molt buscat des de la metròpoli, el soroll d'aquí tapa altres coses d'allà... i així ens va.

Met,
TVE s'ha cobert de glòria. Primer la censura a Mestalla, després allò de la caspa d'Eurovisión amb aquella pobra noia que representava el país veí. Com diu el Trallero, "una mala semana la tiene cualquiera". Jo només em queixo de que tot això també ho paguem nosaltres.

Clara,
D'això en parlaré un dia d'aquests.

Jordi,
Em permeto completar la cita: "...hablar en castellano: fueron los pueblos más diversos quienes hicieron suyo por voluntad libérrima el idioma de Cervantes." (Juan Carlos I, rei d'Espanya, 23 d'abril del 2001). Té tota la pinta que el redactor d’aquest discurs va ser el mateix Aznar. Encara no han demanat disculpes... mentre Felip VI es prepara per regnar.