.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 10 d’octubre del 2011

La FavB, que diu una cosa i fa la contrària

El passat dia 15 de juny la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FavB) va donar presumptament suport al lamentable i antidemocràtic intent de segrest del nostre Parlament. Segons estima ara l’administració de justícia espanyola, aquell acte podria ser delictiu. Les persones que presumptament hi van participar i que han pogut ser identificades per la policia han estat citades a declarar aquests dies pel jutge que porta el cas. No cal dir que sóc convençudament partidari de la presumpció d’innocència per a tothom i, per tant, formalment s’haurà d’esperar que surti la sentència del judici per deixar de banda el mot presumpció i parlar o no de delicte sense adjectius. Llegeixo que els ara imputats s’hi juguen uns quants anys de presó.

Doncs bé, tot i que ni en els seus estatuts ni en el seu reglament intern no està contemplat el saltar-se les lleis, directius de la FavB van participar presumptament en aquell presumpte intent de segrest de la democràcia, com a mínim donant-hi un suport presencial gens dissimulat. Malgrat que el seu president, Jordi Bonet, va negar per TV3 aquest suport, ho va fer amb una dosi tan alta d’ambigüitat calculada que se li va entendre perfectament la seva gens dissimulada simpatia per aquells energúmens. Una simpatia que, per cert, ha quedat ara plenament confirmada amb l’article que la FavB va publicar la setmana passada a la seva web. Per si encara hi havien dubtes, aquesta és la prova del cotó que ens faltava per completar el puzle.

A rel d’aquells tristos fets, el 26 de juny vaig enviar aquest missatge a la FavB:

Pertanyo a una associació de veïns barcelonina i sovint em miro la vostra web. Em sobta que no hi tingueu activada la possibilitat de deixar comentaris sobre les diferents notícies que hi van apareixent. Res, només us ho volia comentar perquè avui en dia una web 1.0 com la vostra en un entorn 2.0 no deixa de cridar l’atenció, i més en un lloc com la FavB que se suposa és o ha de ser de participació veïnal.

Aprofitaré per comentar que vaig demanar a la meva associació que degut a la vostra posició ambigua sobre l'intent de segrest del Parlament es donés de baixa de la FavB fins que no quedés perfectament clara la vostra desvinculació d'aquells fets lamentables. Al meu entendre, l’entrevista que Cuní va fer al vostre president només hi va afegir confusió. Jo em vaig quedar amb l’idea d’una gens dissimulada complicitat d’en Bonet amb aquells energúmens, i us puc assegurar que no sóc l’únic que vaig treure aquesta conclusió.

Ni en Bonet ni ningú de la FavB em van contestar, i això ja es prou significatiu del tarannà d’aquesta gent, tot i que els silencis cadascú els pot interpretar a la seva manera. Jo ja ho vaig fer, en el sentit que ja us podeu imaginar. I de moment ho deixo aquí.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Conec gent de la FAVB (més de l'època anterior) per coses que ara no venen al cas. És el típic exemple d'organització amb gent qeu es representa a sí mateixa.

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
Ben definit: "gent que es representa a sí mateixa", però jo hi afegiria que, a més a més, pretenen representar els veïns, i no els representen. Parlem clar: veient les seves actuacions, la FavB representa bàsicament els interessos d’ICV-EUiA.

Jordi Bonet i Martí ha dit...

Benvolgut Miquel,

Ignoro per quins motius no va arrivar-nos del teu correu, que gustosament hauríem contestat. En primer lloc dir-te que d'ambiguitats cap ni una, no només la FAVB no va recolzar el bloqueig al Parlament sinó que va condemnar les agressions als diputats al Parlament. Així va quedar reflectit en el comunicat que vam emetre el dia després dels fets i en les declaracions a BTV.
Això no treu que critiquem les detencions que es van realitzar per lliurar les citacions a les persones imputades en aquests fets ni que recolzem les demandes d'aprofundiment democràtic que han sorgit dins el moviment 15-M. Fins i tot partits polítics que van ser objecte d'agressions com ERC i ICV van criticar aquestes detencions en termes semblants als expressats per la FAVB.
D'altra banda, mai he parlat en representació dels veïns de Barcelona, sinó que ens representem com bé diu l'Andreu a nosaltres mateixos: és a dir, les 104 associacions federades que lliurament han escollit la Junta actual. Si s'està en desacord amb les decisions que es prenen com a Junta, hi ha els mecanismes democràtics per censurar-nos i per rellevar-nos. De fet, ser president de la FAVB t'asseguro que no és cap "xollo" i ben gustosament tornaria a treballar al meu barri, que feina no en falta. D'altra banda és trist que només esmentis la FAVB per aquelles actuacions que critiques. Les persones que hi participem dediquem moltes hores, sense rebre cap remuneració, a treballar per la ciutat, no només des de la reivindicació sinó des de la proposta i la col·laboració: elaboració del Pla d'Equipaments, participació en el disseny del PAM, impulsant projectes comunitaris com Barri Espai de Convivència, una oficina d'atenció a les persones víctimes d'execucions hipotecàries de la qual el propi Ajuntament ha reconegut la seva vàlua, participació en el Pacte per la Mobilitat,... És cert que aquest treball de formigueta no surt als mitjans, però t'asseguro que Barcelona sense el moviment veïnal seria una ciutat molt diferent, i pel que puc llegir al teu bloc no crec que t'agradés gaire.

Miquel Saumell ha dit...

Benvolgut Jordi,

No té cap sentit debatre ara si els correus electrònics arriben a l’hora o arriben més tard, com tampoc porta enlloc discutir per què la vostra web segueix sent 1.0 com si s’hagués quedat parada al segle XX, i no 2.0 com se suposa que una web participativa hauria de ser en ple segle XXI. Puc entendre, això sí, que el meu correu que vareu rebre el mes de juny no us agradés. A ningú li agrada que el critiquin.

El que no es pot fer, però, és anar a missa i repicar, dir que vareu "condemnar les agressions als diputats" i alhora queixar-vos de "les detencions". Qui comet un delicte s’exposa a que la policia el detingui. Un ha d’optar en quina banda del taulell se situa, i per això parlava de l’ambigüitat calculada de la FAVB en aquests temes.

Quant a posicionaments polítics, sempre he entès que tot i que els seus membres, individualment, poden tenir les seves opcions polítiques, la junta directiva de la FAVB com a tal no pot decantar-se tan descaradament com feu vosaltres per unes determinades idees polítiques absolutament minoritàries (resultats electorals canten).

Tinc entès que a rel d’aquells fets tan lamentables alguna associació de veïns ja s’ha desvinculat de la FAVB, i jo aplaudeixo la coherència de la decisió perquè jo mateix vaig demanar a la meva associació que també ho fes.

Per acabar, sobre la valuosa tasca a favor dels veïns que m’expliques que fa la FAVB no hi vaig entrar al juny i no hi entraré ara. Jo al juny em vaig limitar a criticar un tema molt concret i puntual. En el meu post jo criticava (i vaig enllaçar) la teva lamentable intervenció a TV3 així com l’article de la vostra revista. Qui encara tingui dubtes sobre el posicionament de la FAVB en aquest tema els pot consultar i treure’n, com vaig fer jo, les seves pròpies conclusions.