.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 20 d’octubre del 2011

Sentiment independentista

L’última enquesta que vaig llegir ens deia que, a Catalunya, el sentiment independentista ja està instal·lat en el 42 per cent dels catalans. Tot i que intueixo que aquesta xifra podria estar, per entendre’ns, arrodonida a l’alça, el que difícilment es pot negar és que en els darrers anys aquest sentiment s’ha incrementat de manera notable entre els catalans que pensen i que saben fer anar la calculadora. Conec independentistes fiscals pertanyents a tot l’arc ideològic, incloent-hi fins i tot persones que el 20N votaran ben convençuts el Partido Popular. És incompatible tenir un sentiment independentista i votar popular? No, conec gent que ho fa. I és que el negoci de la butxaca l’entén tothom, i quan et toquen massa la pròpia no hi ha cap ideologia que pugui justificar allò que, es miri com es miri, és totalment injustificable.

Spain’s secret conflict és un reportatge de Gary Bibson que de manera molt didàctica ens explica aquest sentiment –i també el sentiment contrari, igualment respectable-. Tots i cadascun dels personatges entrevistats que hi intervenen queden ben retratats. Té una durada de 40 minuts, però val la pena dedicar-los-hi.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

El que passa, Miquel, és que amb tenir un sentiment independentista no n'hi ha prou, si acabes votant PP, PSOE (si es presentessin separats PSOE i PSC ja veuriem qui guanya els vots)o Ciutadans i algún que altre partidet. I per això som on som si darrera la butxaca de la cartera no hi ha més.

Miquel Saumell ha dit...

Ramon,
Parteixo de la base que la gent hauria de ser mínimament coherent. Un que hagi arribat al “convenciment independentista” difícilment votarà partits d’obediència espanyola, tot i que jo en conec algun que ho fa. El sentiment independentista és cada dia més transversal.

Unknown ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.