.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 4 d’agost del 2022

Ens espien

 

Ja és una realitat, el gran germà ens vigila a totes hores i des de tot arreu, al meu entendre de manera il·legal. A la Xina ja fa molts anys que ho fan, i la gent més sensibilitzada en comença a estar tipa. Tot i els riscos que corren, a Hong Kong els ciutadans més valents i compromesos amb els drets humans i els valors democràtics, que el règim xinés els està negant, destrueixen les càmeres i els radars instal·lats a tot arreu pels actuals governants de la que fins fa vint-i-cinc anys va ser una modèlica colònia britànica. Però les autoritats les tornen a posar. El gran germà vol una societat mesella, obedient i, sobretot, amb una por reverencial cap als individus que ens governen. Cada vegada més els ciutadans estem governants per psicòpates. Hem de ser conscients que la nostra privacitat, que abans semblava tan fàcil de preservar, està deixant d'existir. Vas pel carrer i et filmen, i la majoria de les vegades tu ni te n'assabentes; ves a saber què en faran d'aquell arxiu, i quan l'utilitzaran —no cal dir-ho— en contra teu. No hi ha secret que no pugui ser descobert per qualsevol funcionari delinqüent al servei de l'estat, el Villarejo de torn, sigui mitjançant aquesta eina perversa anomenada Pegasus, o amb les sofisticades possibilitats tecnològiques que proporciona l'estació espacial internacional ISS (a la foto), o per qualsevol altre sistema. Poden escoltar les nostres converses i llegir la pantalla del nostre mòbil des de molta distància. Aquells que tenim secrets —parlo en primera persona del plural perquè jo, com tothom, tinc secrets que no m'agradaria que es fessin públics— hem de ser conscients que per més mesures de protecció que prenguem, sempre correm el risc de ser objecte d'espionatge, amb tot el que d'antidemocràtic i perillós comporten aquestes pràctiques criminals. Qui negui o minimitzi aquesta nova realitat està actuant, segurament sense ser-ne conscient, de còmplice necessari dels psicòpates que ens governen.