.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 30 de gener del 2013

Canvi d’estratègia o simple relliscada?

Divendres passat es va produir un fet que va passar bastant desapercebut però que, al meu entendre, potser podria significar un cert canvi d’estratègia per part del govern espanyol. I dic potser perquè també es podria donar el cas que jo m’ho mirés amb un excés d’optimisme i que tot plegat només fos el fruit d’una simple relliscada.

El fet és que a la roda de premsa posterior a la reunió del Consejo de Ministros, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, comentant la declaració aprovada pel Parlament per una àmplia majoria dos dies abans, va manifestar amb la displicència acostumada que només hi havien votat a favor menys dels dos terços de la cambra catalana. Que és el que es necessita per modificar l’estatut, va afegir.

Fins ara només se’ns deia que aquella era una votació il·legal, amb una nul·la importància jurídica, i de tant en tant i com qui no vol la cosa fins i tot es feia menció al paper constitucional de l’exèrcit per reconduir el que alguns anomenen com el problema catalán. Però pel que va semblar divendres, a Madrid es comença a parlar de vots, és a dir, de democràcia. És un avenç que, si s’acaba confirmant, penso que s’ha de saludar amb optimisme.

És cert, no es va arribar als dos terços de vots afirmatius. Hi ha, però, un petit detall que Sáenz de Santamaría va obviar. Al Parlament no es pretén canviar cap llei espanyola, l’estatut per exemple, sinó que s’està discutint la possibilitat d’una Catalunya deslligada d’Espanya votada democràticament pels catalans. I aquest futur no dependrà, òbviament, de les lleis i normatives parlamentàries espanyoles sinó de les que s’elaborin aquí.

Sigui com sigui penso que seria bo que des de Madrid s’intentés reconduir el problema catalán cap a la democràcia, i només el temps ens dirà si lo de divendres va ser una simple relliscada o es tracta d’un canvi d’estratègia del govern espanyol. M’agradaria que es tractés d’això últim, i que a partir d’ara es parlés de vots i no d’unes impresentables amenaces que tant els espanyols com els catalans sabem que no porten a resoldre el problema sinó a complicar-lo encara més.

7 comentaris:

Percola ha dit...

Si es torturen una mica els números de la votació sí que surt 2/3.

Presents: 133
(Es diu que faltaven dos diputats, precisament del PP, per baixa)

Vots emesos: 128
(Els cinc de la "C" del PSC)

A favor: 85

Concloent: surten 2/3 de vots a favor respecte vots emesos.

Jordi ha dit...

Jo no sé si segueixen una estratègia, una línia o simplement van dient el que els hi sembla i segons el dia. Jo no hi confio. Si no és per pressions externes mai no cediran doncs ens consideren de la seva propietat.

Miquel Saumell ha dit...

Percola,
Matemàtica creativa se'n deu dir d'això, però sí, els 2/3 "morals" hi són ;-)

Jordi,
Jo tampoc no hi confio, però de tant en tant s'ha d'intentar donar una visió més optimista, no creus?

Oliva ha dit...

"EL PROBLEMA CATALAN",VA MOLT BE PER TAPAR LA MERDA I DISTREURA AL PERSONAL......FINS EL REI "GALGOS Y PODENCOS"...I ALTRES "TONTERIETES".

Miquel Saumell ha dit...

Oliva,
Deu ser això, hi han molts temes per distreure el personal.

Clidice ha dit...

hores d'ara em sembla que el "problema catalán" els deu semblar menor, perquè xiquets, quin enrenou! :)

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
I tampoc s'ha d'excloure que aquest enrenou que dius tingui derivacions a Catalunya. La senyora Alícia està molt callada...