.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 16 de gener del 2013

CiU s’està equivocant massa

No ens ho podem permetre, i no parlo en nom de CiU -amb els que no hi tinc cap relació- sinó en nom dels molts catalans que tenim perfectament clara la nostra inequívoca opció democràtica per a la defensa del dret a decidir el nostre futur. Al principi, i quan dic al principi vull dir fa només quatre mesos, és a dir, a partir de l’endemà de l’onze de setembre de l’any passat, data oficial de la conversió de CiU, deia que al principi d’aquesta etapa semblava que els dirigents de CiU aquest assumpte el tenien ben encaminat. En totes les seves aparicions públiques Mas demostrava tenir les idees clares i una alta dosi de convicció i lideratge. Aclariré que personalment encara me’l crec.

Però darrerament a can CiU s’estan cometen molts errors, alguns de greus. Fixar l’any 2014 per a la celebració del referèndum va ser el primer, un important error tàctic. Forçat per ERC (nostàlgia d’en Carod?), potser sí, però admetre que es fixés una data per convocar el referèndum ha estat un greu error de qui, per la força dels vots, ha de liderar aquest procés. Un altre, tant o més greu que l’anterior, ha estat fer públic un text que s’ha de sotmetre a votació la setmana vinent al Parlament. No haver-lo consensuat abans amb altres partits que també hi podrien donar suport, perquè es van presentar a les eleccions amb el dret a decidir inclòs en el seu programa electoral és, més que un error, una gran badada. El resultat pràctic d’aquesta badada és que només unes hores més tard ja van haver de suavitzar el text. Tot plegat dóna la sensació de poca seriositat, com si aquest procés el lideressin uns aprenents.

Més. Aquesta comèdia amb en Duran, dia sí dia també, s’ha d’acabar. No s’aguanta per enlloc. Si els dos partits que formen la coalició consideren que ha arribat el moment de trencar-la que ho admetin públicament i que la trenquin sense marejar més la perdiu. De fet, electoralment parlant, ara potser seria un bon moment per fer-ho, el moment que els perjudicaria menys anant per separat. Però tampoc estic exigint que hagin de trencar la coalició ara mateix. Duran sempre ha dit que està a favor del dret a decidir, i ara estem en aquesta etapa de voler decidir (tots menys el PP i C’s) o prohibir decidir (el PP i C’s). El temps de posicionar-se a favor del sí o del no encara no ha arribat, i potser llavors serà inevitable que es plantegin la continuïtat de la coalició.

En fi, esperem que a can CiU es posin les piles sense més dilació i que Mas recuperi la iniciativa i la capacitat de lideratge que tenia fa només quatre mesos. Avís a navegants: si deixem perdre aquesta oportunitat hauran de passar anys fins que se’n torni a presentar una altra, i això els catalans no ens ho podem permetre, tant els partidaris de l’estat propi com els que prefereixen seguir com fins ara. Hem de sortir de dubtes, i en democràcia l’única manera de sortir de dubtes és votant. No hi posem més pals a les rodes dels que ja ens hi posen i ens hi posaran els contraris al dret a decidir.

6 comentaris:

ALEX ha dit...

He sentit aquest matí a RAC1, que van ser el PSC que va filtrar l'informació, que havien facilitat CiU+ERC als 5 partits implicats amb el dret a decidir. Es veu que els 5 fulls estaven marcats de diferent forma. Creus que pot ser veritat aixó.

Galderich ha dit...

Els agrada posar emoció...

Sobre el tema de la data és una data simbòlica però que alhora fixa per a Unió i els altres partits no pròpiament sobiranistes un ultimàtum.

Pel que fa al document filtrat, només cal posar articles determinats i indeterminats a diverses paraules dels diversos documents per tenir-los marcats i saber d'on procedeix la filtració...

Oliva ha dit...

FAN LO QUE PODEN,ESTIMATS,SEMBLAR QUE NO VOLEM VEURE LA REALITAT....CABALLS DE TROYA,PARTIDES DE MIQUELETS PASSAN INFORMACIO A L'ENEMIC,ASETJAMENT ECONOMIC,UN GOBER A MADRID QUE VOL REPRODUIR LA SITUACIO DEL 39....AVIAM QUE ES EL "GUAPO"

Jordi ha dit...

Estic d'acord però crec que s'havia de posar una data per a evitar aquesta sensació que sempre es posposa tot i mai arribem. I estarem d'acord que quan més aviat millor per a evitar continuar els robatoris i menysteniments.

El document el va filtrar a qui més interessa que es filtrés per perjudicar el procés.

A mi el que més em preocupa és aquest posar el partit per sobre del País. Potser caldrà que la societat civil torni a fer pressió perquè els representants representin d'una vegada.

Miquel Saumell ha dit...

Alex,
No en tinc ni idea però podria ser perfectament veritat. El que sembla evident és que qui ho va filtrar és contrari al dret a decidir, encara que ho dissimuli fent veure que hi està a favor.

Galderich,
Critico la data imposada per ERC perquè em sembla que abans encara s'ha de fer molta pedagogia entre els col·lectius que encara no saben de què va la cosa.

Oliva,
Ara val tot i la cosa anirà a més. Hem d'estar preparats a patir tota mena de dolenteries per part de la metròpoli. Van a sac!

Jordi,
Segueixo pensant que fixar la data va ser un greu error, i em remeto a les respostes anteriors. Quan es convoqui el referèndum s’ha de tenir molt clar que es guanyarà, i si no és així més val esperar una mica més. Després de 300 anys tampoc ens vindrà ara d’un any, oi?

Jordi ha dit...

"Després de 300 anys tampoc ens vindrà ara d’un any, oi?" Doncs no tinc la resposta perquè no estic segur. L'ofegament econòmic i cultural...