.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dissabte, 21 de juny del 2008

La Cope. Una visió discrepant

La meva posició sobre aquesta empresa privada, repeteixo, empresa privada, és a dir, que no costa diners als contribuents, es ben coneguda pels que llegeixen aquest blog. Aclareixo que jo sí que, de tant en tant, escolto la Cope, i parlo per tant amb coneixement de causa. M’he trobat amb gent que critica l’emissora dels bisbes i t’acaben dient que no l’escolten mai. O són uns mentiders o demostren ser poc rigorosos amb les seves opinions. Això no és seriós.

En primer lloc, res de exigir-ne el tancament. Què és això de fer callar als que discrepen del que no ens agrada? Que no havíem quedat que això és una democràcia? És democràtic fer tancar un mitjà de comunicació? La meva resposta és rotunda: no. Quan no fa gaire un jutge amb evidents mancances democràtiques i aplicant a la seva manera unes lleis que no resistirien l’anàlisi seriós d’altres tribunals constitucionals del nostre entorn geopolític (el d’aquí no ho és de seriós, tothom ho sap), quan aquell jutge va fer tancar cert diari, Egunkaria, ja vaig mostrar la meva més absoluta discrepància. Doncs si ara passés el mateix amb la Cope la meva crítica seria similar. Copistes, tranquils, això no passarà, el cost polític seria massa alt. Parlo del cost polític, sí, amb tota la intenció, doncs en aquest país tothom sap que, a la pràctica, no hi ha separació de poders. Aquí, tal com està muntat el sistema judicial, diguem les coses clares i deixem-nos d’eufemismes: això del jutge independent no existeix, és una utopia. Algú es creu encara que la cúpula de tot el sistema, el Tribunal Constitucional, és independent dels partits polítics? Fa falta tornar a parlar, per posar només un exemple recent, del escàndol dels albertos?

En segon lloc, res d’exigir als propietaris de l’empresa (Conferencia Episcopal Española) la rescissió del contracte del conducator que hi tenen als matins. Aquell home deixa anar la seva particular homilia moral i després es queda més tranquil, com si s’hagués tret un pes de sobre. Després organitza una mena de debat entre tertulians que diuen que pensen com ell (jo no m’ho crec, però quan et paguen bé molta gent sense escrúpols acaba dient el que faci falta) i el senyor Jiménez es queda com més relaxat, i apa, fins demà, i tothom content i cap a casa. Per a molta gent resulta fora de tot dubte que Don Fedeguico és un home malalt, que s’hauria de posar urgentment en tractament. Mentrestant, mentre els accionistes de l’empresa així ho decideixin, l’home substitueix la visita al psiquiatre per aquest aquelarre de verborrea matinera, amb la benedicció sotto voce dels bisbes, que al matí fan veure que s’emprenyen i a la tarda, any rera any, li van renovant el contracte.

Entremig hi ha tota mena d’insults i desqualificacions professionals i personals, i injuries i calumnies de tot tipus. Quasi tothom rep la seva part, fins i tot els bisbes de l’emissora que no són exactament de la seva corda. Bé, cap problema, per resoldre això ja tenim els codis civil i penal. Qui se senti perjudicat, com per exemple Alberto Ruiz Gallardón, Alcalde de Madrid, sempre té la porta oberta per anar als jutjats.

És així com es funciona en democràcia. Vull dir que el sistema democràtic té moltes coses bones (crec que no n’hi ha cap de millor) però hem d’acceptar que no es perfecte, i té els seus costos.

Abans d’acabar, un petit detall: tothom parla de la Cope, tothom parla de Jiménez Losantos, però quasi ningú diu res de l’altre sant cristo gros de l’emissora dels bisbes: el senyor César Vidal, menys destraler en les formes que el de Teruel però molt més manipulador. Ningú en parla. Per què?

5 comentaris:

Noctas ha dit...

No crec que Losantos tingui cap problema psiquiàtric. Losantos fa el tipus de radio que la gent li demana i és molt concient del que fa. El tipus d'oyent de la Cope es compenetra molt bé amb la mala llet de Losantos.És aquesta mala llet col.lectiva de la gent que no arriba a final de mes i que troba consol escoltant un tio que posa a parir a qui segons ells tenen la culpa dels seus problemes.Per això l'oyent de la Cope no és precisament un tio que tingui la vida solucionada a nivell econòmic.Per altra banda Losantos té una cultura extensíssima que ja li agradaria tenir a molts periodistes espanyols i per acabar Losantos diu veritats com un temple. Amb el cas dels Albertos, Losantos va parlar molt claret. La Ser no ho va fer. És clar que Losantos guanyarà al Constitucional la querella de Gallardón...saludus

Miquel Saumell ha dit...

No ens equivoquem amb els oients de la Cope, hi ha molta més tipologia social de la que pot semblar a primera vista (el típic taxista, etc). Gent amb carrera, gent amb bons ingressos, populars, socialistes, gent d’influència, etc. Té aquests oients perquè, ens agradi o no, el seu missatge el col·loca tant al Pozo del Tio Raimundo de Madrid com al barri de Sant Gervasi de Barcelona. Losantos és un tio amb un bon nivell cultural, sí, però amb la seva presentació barroera ell mateix autoelimina la credibilitat que pugui tenir. Per això mencionava jo a Cesar Vidal, el dels vespres, a qui jo veig igual o més perillós encara. I no se’n parla!

Noctas ha dit...

Si que és cert que els oients de la Cope són més variats del que dic. Ara que ho penso, escriure oyents amb y és una falta garrafal.
I del Cesar Vidal ningú en parla. El seu programa La Linterna té molta tela. Cesar Vidal és encara més dolentot que Losantos, el que passa és que potser diu les coses amb una sonoritat més suau i l'hora d'emisió és per la nit.Això s'ha de tenir en compte...saludus

Artur ha dit...

Jiménez Losantos és més "espectacular" en les formes però César Vidal, essent menys cridaner la seva verbalitat porta molta càrrega de produnditat, jo en diria que és més lacerant que el Losantos. El discurs de Losantos té, en ocasions, dosis de sarcasme i d'ironia, independentment de que alguns oients (o pobles o comunitats o països) se sentin o no ferits. César Vidal fa remoure l'estómac perquè no fa servir la ironia: és pla, és un perfecte inquisidor. Recordo una de les tertúlies noctures a "La linterna" en la que feia referència a Catalunya, però ja no feia servir la paraula "Catalunya", el seu mot per a denominar la nostra comunitat autònoma era "la cloaca catalana". Això, junt amb la idea reiterada "ad infinitum" de que els nacionalistes som malalts mentals, fa que existeixi l'animadversió que té aquesta emissora entre els catalans.

Miquel Saumell ha dit...

Artur, jo no ho sabria explicar millor.