.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 30 de juliol del 2009

Més de vuit anys és corrupció

Faig meva la frase que vaig sentir fa uns anys que diu que estar-se més de dos mandats seguits (normalment vuit anys) ocupant un càrrec polític és corrupció. Alguns països això ho tenen degudament legislat, és a dir, prohibit. Però n’hi ha d’altres com el nostre on els polítics es resisteixen a fer-ho. Dit això, afegeixo que posar els molts anys de govern continuat d’una mateixa persona o d’un mateix partit com a principal excusa per canviar el govern no em sembla pas una raó prou sòlida.

Un dels grans arguments del PSOE per justificar el desallotjament del PNV d’Ajuria Enea era que en trenta anys amb el mateix partit al front del govern basc resultava inevitable que s’haguessin generat clientelismes i corrupteles que calia combatre. Argumentaven els socialistes que s’havia de mirar molt bé sota les catifes i fer públiques les irregularitats que, després de tants anys, previsiblement hi trobarien.

Si ho sabran ells, que en temes de corrupció ens han demostrat que, junt amb el PP, són uns veritables campeones! En definitiva, a Euskadi els socialistes deien més o menys el mateix que uns anys abans deien a Catalunya, quan van desallotjar CiU del Palau de la Generalitat. Tot de manera molt legal, això no ho discuteix ningú.

L'argument, però, entenc que hauria de ser vàlid per a tothom. No només pels anomenats partits nacionalistes perifèrics que tant interès hi han posat els socialistes (i el PP) per desallotjar-los dels seus respectius governs. Suposo que d’altres administracions amb trenta anys amb el mateix partit al front del govern se’n podrien treure conclusions similars.

Podríem posar l’exemple del govern d’Extremadura, trenta anys seguits de socialisme. O el d’Andalusia, trenta anys seguits de socialisme. O ja més a prop, la Diputació de Barcelona, que alguns coneixen com la gran repartidora, també amb trenta anys seguits de socialisme. O l’Ajuntament de Barcelona, trenta anys seguits de socialisme. O tantes altres administracions públiques que no han canviat de color polític en trenta anys. Trenta anys! Uns quants més que els famosos vint-i-tres anys de Pujol que tant molestaven als socialistes, tant que encara ara en parlen dia sí i dia també, com si fossin l’origen de tots els mals.

Per tant, sospites de corrupteles i clientelisme a Euskadi, sí. I a Catalunya, també. Com a mínim, les mateixes sospites que alguns tenim sobre els governs d’Andalusia, Extremadura i Barcelona (província i ciutat), per posar només alguns exemples que clamen al cel per la seva excessiva durada. A ningú se li escapa que d’aquestes quatre administracions socialistes des de sempre, dues es nodreixen, com no podria ser d’altra manera, amb els impostos dels barcelonins, i les altres dues en part també, per allò de la solidaritat malentesa que a nosaltres ens fa cada dia més pobres.

Els que som partidaris de la limitació de mandats regulada per llei ja comencem a tenir ganes de que també en aquests feus socialistes es pugui començar a mirar sota les catifes. Intueixo que quan toqui fer-ho sortirà de tot, i que s’haurà de ventilar molt per tornar a fer aquests despatxos respirables als nous inquilins. I és que això que es discuteix aquests dies d’uns milions d’euros que l’empresa on treballa de directiva la senyora Chaves va obtenir de manera un pèl estranya quan el seu pare presidia la Junta de Andalucia (per cert, una vintena d’anys seguits com a president) potser només serà la xocolata del lloro.

Proposta en ferm que faig per l’alternança política: prohibir per llei que els polítics es puguin estar més de dos mandats seguits ocupant un càrrec d’elecció, directa o indirecta. Tots els polítics, sense excepció. Vull dir que si per mi fos també hi posaria el cap d’estat.

I encara que en aquest article han sortit casos de persones amb molts anys seguits al govern barrejats amb casos de partits amb molts anys seguits governant, evidentment no estic per la limitació de mandats pels partits, doncs crec que això no seria democràtic. Però els partits haurien de renovar cada vuit anys les cares dels seus candidats. Estic convençut que només amb això ja s’afavoriria l’alternança política.

9 comentaris:

Clidice ha dit...

Això ho acabaríem abans amb les llistes obertes. Però no crec que acabessis amb la dita: qui toca oli els dits se n'unta. Perquè mentre en la societat on vivim els que s'escapolegen, estafen, o viuen del "cuento" siguin admirats, difícilment aconseguirem que els que arriben a dalt no facin exactament el mateix. En el nostre món, estafar està bé, és una demostració de tenir més gònades que el veí, ergo ...

greips ha dit...

els polítics no canviaran un sistema per un altre que els perjudica, òbviament. I encara menys aquesta generació de polítics-funcionaris que tenim.

Unknown ha dit...

les llistes obertes no canvien els problemes. Perquè els partits sempre donaran a conèixer aquelles cares que els interessi i els líders que no interessi no apareixeran a les llistes d'escollibles. És el que passa arreu on hi ha quelcom semblant.

Clidice ha dit...

En tot cas, doncs, el que cal és revisar el sistema de partits, potser?

Miquel ha dit...

Aquesta sensació que a la política sempre hi participen els mateixos, la converteix, des de fora, en un cercle tancat i llunyà o els polítics es perceben com éssers rars i distants. Això, òbvaiment, no ajuda a millorar el clima generalitzat de despreci social envers la política. Ara, si la solució són els vuit anys o no, això ja me vé gros...

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Limitació de mandats, llistes obertes, inhabilitació política de per vida per a segons quins delictes... i un seguit de mesures més, tot ajudaria. El problema és que qui hauria de promoure aquests canvis ja forma part de la classe política, i sobre el paper difícilment es faria l'harakiri. Però impossible no ho és, ara mateix recordo com els Procuradores en Cortes es van suïcidar políticament fa tres dècades.

Greips,
Em remeto a la resposta anterior.

Andreu,
Em remeto a la resposta anterior.

Miquel,
Em remeto a la resposta anterior.

Vida quotidiana ha dit...

Jo no sóc partidari de la limitació de mandats. Penso que han de ser els electors, i no una llei, els qui decideixin si tenen prou o no d'una determinada opció política. A més, els exemples d'altres països, especialemnt d'Amèrica Llatina tampoc ajuden massa. El PRI manava a Mèxic dècada rere dècada tot i que no hi havia possibilitats de reelegir el president.

I amb el tema de les llistes obertes, molt suggerent a nivell teòric, jo hi mostro una certa prevenció. Penso que hi ha d'haver més llibertat de la que existeix actualment i que faria que els polítics trepitgessin el carrer. Però un sistema de llistes totalment obert podria dur a convertir el parlament en una assemblea, i per tant fer-lo ingovernable.

Miquel Saumell ha dit...

David,
La meva idea de regeneració de la desacreditada classe política, mitjançant un seguit de mesures entre les que no hi poden faltar les llistes obertes, està basada -també- en que penso que la dedicació a la política hauria de ser una activitat temporal i limitada en la vida de les persones. No m'agraden els polítics professionals tipus XX (aquí posem-hi el nom que vulguem) que no han fet res més a la vida. Per aquest motiu, penso que seria molt bo pel desenvolupament de la societat que el polític fos una persona que abans hagués demostrat que sap guanyar-se les garrofes fora del paraigües de l’administració pública. Què li podem exigir a un funcionari obedient que va pujant dins de les estructures del seu partit i un dia es troba al capdamunt d’un departament públic amb milers d’empleats i un pressupost de vertigen? Pretendre que ho gestioni bé és demanar miracles i... Lourdes ens queda una mica lluny. Constatar que el Parlament està format per més de dos terços de funcionaris amb excedència és la millor demostració que les coses no es fan bé. I sobre allò tan repetit de que el Parlament reflecteix la societat, cada dia veig més clar que és una d’aquelles mentides que de tant repetir-se al final sempre hi ha algú que se les acaba creient.

ISB ha dit...

El tema del sistema electoral no és una 'poció màgica', cap per ell mateix no portaria un canvi immediat, és una qüestió també de cultura política. Però pitjor serà fer veure que es canvïa el sistema -com ara estan proposant els experts, amb un sistema que només desbloqueja les llistes però on el sistema continua sent el mateix...

En tot cas, bones vacances pel Radar i per tots!