.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 24 de març del 2010

Prenem un cafè?

Tenim moltes maneres de comunicar-nos. De paraula, per escrit. Amb la mirada, amb un simple gest. Amb el silenci. Sí, en silenci; el silenci de vegades és molt cridaner, el silenci també ens diu coses o, com a mínim, ens pot donar pistes. Ens podem comunicar en veu baixa, a crits, parlant normalment. Ho podem fer per carta, per telegrama, per telèfon, per tèlex, per fax, per videoconferència. Internet amb totes les seves múltiples possibilitats com el correu electrònic, el skype, el blogger, el twitter, el facebook, són unes fantàstiques eines de comunicació personal. Encara hi podríem afegir altres sistemes més antics com el codi Morse i las senyals de fum. I deixem-ho aquí, amb aquesta relació ja és suficient.

Com es pot veure els mitjans per comunicar-nos són molts i molt variats. Cada dia en tenim més, i sempre en trobarem algun que s’adapti millor al nostre gust personal. És a dir, la manca de mitjans ja no pot ser una excusa per no comunicar-nos. Però per altra banda els experts ens diuen que cada dia hi ha més incomunicació entre les persones. Sembla ser que estem davant d’una curiosa contradicció: com més mitjans tenim per comunicar-nos més incomunicació es posa de manifest.

On és, doncs, el misteri? És molt senzill. Sovint oblidem que, per comunicar-nos, primer de tot necessitem complir amb una premissa prèvia: la nostra voluntat de fer-ho. Sovint és això el què ens falla. Si no ens volem comunicar, si no hi tenim cap predisposició, per més mitjans que tinguem al nostre abast no ens comunicarem. Tot plegat és tan simple com que disposem d’un munt de mitjans per comunicar-nos però de vegades ens falta la voluntat o l’excusa per utilitzar-los. I l’excusa pot ser tan banal com quedar un dia per prendre un cafè. Prenem un cafè?

7 comentaris:

kika ha dit...

tens tota la raó, encara que estic convençuda que molta gent que et llegeixi dirà: tens raó amb això del cafè i no, si jo voler ja voldria, però és que no puc, no tinc temps.
quan en realitat en una cosa així, només cal voler-ho: si es vol és pot.

Clidice ha dit...

sempre "malparlant" dels demés quan el problema pot ser nostre :) a mi un te, si no et fa res :)

Met ha dit...

Més que predisposició són ganes de parlar el que falta.

A vegades quedaries però si no tens res a dir per a què fer el cafè, trucar o escriure enlloc?

I a vegades, quan has quedat i vols xerrar, l'altre està més estona pendent del mòbil i de qui li truca que di té al davant amb el cafè fred. :(

Miquel Saumell ha dit...

Kika,
A la gent que diu que no té temps jo els contesto que tot plegat és una qüestió de prioritats, i aquí jo no m’hi fico, de prioritats cadascú té les seves.

Clidice,
En prenc bona nota.

Met,
Evidentment, si no tens res a dir millor no fer ni dir res, i sobre la mòbil-dependència hi hauria molt a dir. Un dia m’hi posaré.

Met ha dit...

OK, m'envies un SMS quan l'ahgis publicat! :o

jordir ha dit...

a mi i venint el missatge de qui ve prefereixo unes "herbetes" si no et fa res que hi ha algú que fa barreges força bones

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
Qui diu un café diu un carajillo.